Kirjepostia Kolumbian ja Suomen välillä: Samaa maapalloa viljelemässä

Maanviljelijä Humberto Preciado on mukana Suomen Lähetysseuran tukemassa hankkeessa, jolla parannetaan Kolumbian maaseudun köyhien perheiden ruokaturvaa muun muassa perustamalla kasvimaita ja kouluttamalla väestöä niiden hoidossa. Preciado ja hänen suomalainen kollegansa, Nummella, läntisellä Uudellamaalla asuva Topi Haarlaa vaihtoivat viime kesänä kuulumisia kirjeitse. .

Lähetysseura julkaisi maakysymystietokannan rauhantyön tueksi

Suomen Lähetysseura lanseerasi keskiviikkona 26.10. maakysymyksiin keskittyvän englanninkielisen tietokannan, joka on tarkoitettu tietolähteeksi maakysymyksissä eri puolilla maailmaa. Lähetysseuran tietokanta on osa eri järjestöjen ylläpitämien tietokantojen kokoelmaa Peace & Dialogue Platformia.

Sota pakotti maanviljelijäperheen slummiin

– Onneksi tyttäreni Xiomara pääsi mukaan Lähetysseuran tukemaan kummiohjelmaan, huokaa Luz Dari Alape, kolmen lapsen äiti.

Alkuperäiskansaan kuuluva perhe viljeli ennen maatilkkua Jaborenan kylässä Kolumbiassa, mutta sisällissota pakotti pakenemaan sisällissodan takia pääkaupunkiin. Nyt he asuvat Caracolissa, yhdessä Bogotan slummeista

Suomalaisten kummien tuki varmistaa sen, että Xiomara pystyy käymään koulua. Vaikka perheen isä on löytänyt töitä, arki on karua.

Kolumbiassa sisällissota ohi – rakentamisen aika alkaa

Kolumbiassa valmistaudutaan rauhaan yli 50 vuotta kestäneen sisällissodan jälkeen. ”Inhimillinen kärsimys on Kolumbiassa ollut valtavaa. Rauhan saavuttamiseen tarvitaan nyt kaikkien yhteisiä ponnistuksia”, sanoo Arja Koskinen, Lähetysseuran Latinalaisen Amerikan aluepäällikkö.

Kolumbian maattomien periksiantamattomuus teki vaikutuksen Meeri Koutaniemeen

Meeri Koutaniemen Maattomat-valokuvanäyttely avattiin 5.9. Kampin kappelilla. Näyttely on osa Suomen Lähetysseuran Tasaus-kampanjaa ja esittelee Kolumbian maattomien ihmisten tarinoita. Koutaniemi matkusti Kolumbiaan Lähetysseuran rauhantyön asiantuntijan Lea Pakkasen kanssa viime vuonna.

– Kolumbian humanitaarinen katastrofi on hälyttävä. Vuosikymmeniä kestäneen konfliktin seurauksena maassa on yli kuusi miljoonaa maansisäistä pakolaista. Viljelijät ovat menettäneet maansa ja elinkeinonsa, eikä ihmisillä ole tietoa työstä tai lasten koulunkäynnistä, Koutaniemi kertoi.

Meeri Koutaniemen valokuvissa Kolumbian konfliktin inhimillinen hätä

Maattomat-näyttely 5.–11.9. Kampin kappelissa esittelee valokuvaaja Meeri Koutaniemen valokuvia ja Suomen Lähetysseuran rauhantyön asiantuntija, toimittaja Lea Pakkasen tarinoita Kolumbian maattomista. Kolumbian konflikti on kestänyt yli 50 vuotta. Rauhansopimus armeijan ja FARC-sissiryhmän välillä allekirjoitettiin elokuussa 2016. Maakysymys oli yksi sopimusta edeltäneiden rauhanneuvottelujen keskeisimmistä kysymyksistä. Konfliktin seurauksena maassa on yli kuusi miljoonaa maansisäistä pakolaista. Koutaniemi ja Pakkanen tapasivat Kolumbiassa perheitä, jotka ovat joutuneet pakenemaan taisteluita ja jättämään kotinsa ja maansa.

Tasaus-kampanja tukee kehitysmaiden maattomia

Suomen Lähetysseuran vuotuinen Tasaus-kampanja pureutuu tänä syksynä kehitysmaiden maattomien ihmisten tilanteeseen. Suuri osa kehitysmaiden köyhistä on riippuvaisia maataloudesta. Maasta saadaan ruoka ja toimeentulo perheelle. Maan voi kuitenkin menettää esimerkiksi konfliktin, luonnonkatastrofin tai suuryritysten tekemien maakaappausten vuoksi. Myös puutteellinen ja syrjivä lainsäädäntö voi vaikuttaa esimerkiksi naisten oikeuteen omistaa maata. Maattomuus aiheuttaa pakolaisuutta, köyhyyttä, nälkää ja turvattomuutta.

Kummilapset Kolumbiasta lähettivät kiitoksen kummeille Suomeen!

Lähetysseura tukee noin 200 lapsen koulunkäyntiä Kolumbiassa. Runsas 20 heistä asuu Boyacán maakunnassa Socotássa, jossa kirkko järjesti elokuussa kummiyhdyshenkilö Alexandra Nossa Pérezin ja paikallisen pastorin johdolla lapsille ja heidän vanhemmilleen työpajan. Työpajassa myös valmistettiin kiitosviesti kummeille Suomeen.