Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Kirjepostia Kolumbian ja Suomen välillä: Samaa maapalloa viljelemässä

Humberto Preciado Alarcon
Humberto Preciado Alarcon

Maanviljelijä Humberto Preciado on mukana Suomen Lähetysseuran tukemassa hankkeessa, jolla parannetaan Kolumbian maaseudun köyhien perheiden ruokaturvaa muun muassa perustamalla kasvimaita ja kouluttamalla väestöä niiden hoidossa. Preciado ja hänen suomalainen kollegansa Topi Haarlaa vaihtoivat viime kesänä kuulumisia kirjeitse. Nummella, läntisellä Uudellamaalla, asuva Haarlaa on kiinnostunut ihmisten elämästä ja kehityshankkeista eri puolilla maailmaa.

Hyvä herra Topi

Lähetän lämpimän tervehdyksen ja halauksen kaukaa teille ja perheellenne ja koko yhteisöllenne. Nimeni on Humberto Preciado Alarcon, ja puolisoni nimi on Yaqueline Avella Plazas. Poikamme Diego on 15-vuotias ja Santiago 9-vuotias.

Asumme Aquitanian kunnassa Boyacan alueella Kolumbiassa. Viljelemme perunaa ja hernettä. Meillä on myös kaksi lypsylehmää ja teemme herkullista talonpoikaisjuustoa. Meillä on myös lampaita ja kanoja. Täällä on talvi, joka kestää toukokuusta syyskuuhun. Talvikuukaudet ovat kylmiä, ja siksi emme voi tähän aikaan viljellä.

Perheemme on köyhä ja elämme vaatimattomasti. Kotiseudullamme ei ole työpaikkoja, minkä vuoksi minun täytyy mennä muille alueille ansaitsemaan rahaa perheemme elatukseksi ja jotta lapseni saavat paremman tulevaisuuden.

Kiitän Jumalaa, että Kolumbian evankelisluterilaisen kirkon Ecovida-ohjelma tuli alueellemme. Suomesta saadun tuen ansiosta kirkko pystyy toteuttamaan ohjelmaa, jonka tuella viljellään kasvimaita.

Perheemme viljelee yhtä kasvimaata. Jumalalle kiitos, että meillä on kasvimaa. Meille annettiin materiaalit kasvimaan tekemiseen. Viljelemme porkkanaa, kukkakaalia, keräkaalia, korianteria, parsakaalia, punajuurta ja mangoldia.

Lähetän teille sydämellisen tervehdyksen pienviljelijäperheeltämme Kolumbiasta.

Ystävällisin terveisin Humberto Preciado

Hyvät ystävät siellä kaukana

Terveiset kaukaa pohjoisesta, maasta jossa on neljä kaunista vuodenaikaa. Kasvukausi Suomessa on lyhyt. Vilja kylvetään toukokuussa ja sato korjataan elo-syyskuussa. Nyt katselemme, kun vilja kasvaa ja kehittyy. Kesä Suomessa on kohtuullisen lämmin ja erittäin valoisa. Aurinko ei moneksi tunniksi laske öisinkään, mikä tekee marjoista, vihanneksista ja yrteistä erittäin maukkaita.

Viljelen vehnää, ohraa ja ruista. Osa pelloista on nurmialueina. Tilani on viljanviljelytilaksi melko pieni suomalaisessa mittakaavassa, vain noin 50 hehtaaria peltoa. Tila sijaitsee lähellä pääkaupunkia Helsinkiä, minkä takia saan osan tuloistani vuokraamalla kesämökkejä. Suomi on kaunis maa täynnä järviä ja monet suomalaiset viettävät vapaa-aikansa mielellään mökkeillen ja saunoen maaseudulla järven rannalla.

Talvet Suomessa ovat kylmiä, minkä takia meillä on vain vähän tuholaisia ja selviämme vähillä torjunta-aineilla. Itse harkitsen luomuun siirtymistä, sillä lannoitteet ovat kalliita. Euroopan unionissa iso osa maanviljelijöiden tuloista tulee tukien muodossa ja osa työstä on huolehtia, että kaikkia säännöksiä tulee määräaikoihin mennessä noudatettua.

Oma elämäni on muuttumassa, sillä olen menossa naimisiin. Tuleva emäntäni Laura on kääntänyt tämän kirjeen, sillä hän puhuu sujuvaa espanjaa asuttuaan lapsuutensa Ecuadorissa lähetyslentäjäperheen lapsena. Itse en ole kaunista maanosaanne vielä nähnyt.

Kiitän teitä iloiten kirjeestänne.

Lämpimin ja siunauksentäyteisin terveisin teitä ja elämäänne siellä tervehtäen Topi ja Laura.

***

Vuoden 2016 Tasaus-kampanja nosti esiin maan merkitystä kehitysmaissa ja maattomien tilannetta.

Yaqueline Avella Plazas ja heidän poikansa Diego ja Santiago iloitsevat siitä
Yaqueline Avella Plazas ja heidän poikansa Diego ja Santiago iloitsevat siitä