Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Tasaus 2018: ”Kauheinta on menettää usko ja toivo”

Aura sai tukea Vid Verdadera -keskuksesta ja toimii nyt itse keskuksessa vapaaehtoisena.

Elämä on koetellut toden teolla 56-vuotiasta Aura Españaa. Hän pakeni kodistaan viiden poikansa kanssa tyhjin käsin, eli kurjuudessa, koki isänsä kidnappauksen sekä murhan ja taisteli rintasyöpää vastaan. Hän on menettänyt lähes kaiken ja silti selvinnyt.

Vuonna 2006 kaikki oli vielä hyvin. Aura toimi opettajana Kolumbian rannikolla Valle Duparissa, perheellä oli maatila ja ravintola. Auran viisi poikaa kävivät koulua ja tekivät töitä.

Sitten kaikki muuttui. Puolisotilaalliset joukot alkoivat painostaa Auran poikia joukkoihinsa. Lopulta painostus muuttui väkivallaksi ja Auran isä kidnapattiin ja murhattiin. Se oli viimeinen pisara.

– Pakenimme keskellä yötä poikieni kanssa Bogotáan. Emme voineet ottaa mitään mukaan eikä meillä ollut paikkaa, mihin mennä. Mutta emme voineet enää jäädä Valle Dupariin, Aura kertoo.

Ensimmäiset yöt pääkaupungissa perhe vietti kaduilla. Aura etsi kuumeisesti töitä ja asuinpaikkaa. Lopulta hän löysi pienen vuokrahuoneen, jossa ei ollut sänkyjä, ei keittiötä eikä vessaa. Aura sai töitä ravintolasta tiskaajana, mutta minimipalkka ei riittänyt koko perheelle, ja lapset näkivät nälkää.

– Yksikään lapsi, yksikään ihminen ei ansaitse elää niin. Menetin uskoni ja toivoni. Ajattelin vain, että tapan itseni ja lapseni, jotta he eivät joutuisi kärsimään enempää. Olin niin masentunut, etten löytänyt muuta ulospääsyä, Aura toteaa.

Takaisin elämään

Saamansa tuen ansiosta Aura on nyt toiveikkaampi.

Mutta ihmeitä tapahtuu. Auran naapuri näki tilanteen vakavuuden ja ojensi auttavan kätensä.

– Naapurini pelasti minut ja poikani. Hän antoi työtä kahdelle pojalleni ja pakotti minut mukaansa Vid Verdaderaan.

Vid Verdadera -keskus on Kolumbian luterilaisen kirkon hanke, jossa autetaan kuuroja ja haavoittuvassa asemassa olevia naisia sekä annetaan psykososiaalista tukea. Suomen Lähetysseura tukee hanketta.

Vid Verdaderassa Aura sai psykologista apua. Hän on käynyt myös erilaisilla käsityökursseilla.

– En tunne enää olevani aivan yksin. Olen oppinut tekemään käsitöitä myyntiin. Se on auttanut perhettäni taloudellisesti. Tunnen vihdoin olevani hyödyllinen. Olen saanut elämänuskoni takaisin.

Auran mielestä on mahtavaa, että keskuksessa autetaan ihmisiä pyyteettömästi.

– Meidät otetaan keskuksessa vastaan sellaisina kuin olemme ja meitä autetaan, vaikka kukaan ei tunne meitä. Keskuksen ja kirkon arvot ja opit ovat uskomattoman hienoja. Jumala on suuri ja mahtava. Saatuani apua sekä uskoni takaisin, haluan nyt auttaa muita.

Hän toimiikin tällä hetkellä keskuksen vapaaehtoistyöntekijänä ja opettaa muille naisille käsitöitä. Auran puheesta käy selväksi, että hän on löytänyt taas tiensä. Nykyisin hän jaksaa jopa uskoa, toivoa ja unelmoida.

–Ratkaisu kaikkeen löytyy Jumalasta ja luottamuksesta Häneen. Kun uskomme, voimme antaa paljon, jotta maailma olisi edes hiukkasen parempi paikka elää, toteaa Aura España.

Teksti ja kuvat: Riikka Leskinen

Lahjoita tästä henkistä tukea Kolumbian pakolaisille!

Tasaus-kampanjalla tasataan henkistä hyvinvointia maailmassa. Lahjoitukset ohjataan muun muassa Vid Verdaderan -keskukselle, josta Aura sai tarvitsemaansa psykologista tukea. Lue lisää Tasauksesta.