Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Lähetysseura julkaisi maakysymystietokannan rauhantyön tueksi

Suomen Lähetysseura lanseerasi keskiviikkona 26.10. maakysymyksiin keskittyvän englanninkielisen tietokannan, joka on tarkoitettu tietolähteeksi maakysymyksissä eri puolilla maailmaa. Lähetysseuran tietokanta on osa eri järjestöjen ylläpitämien tietokantojen kokoelmaa Peace & Dialogue Platformia.

– Kiistat maasta ja luonnonresursseista ovat usein konfliktien taustalla, ja maakysymysten ratkaisu on tärkeää kestävän rauhan rakentamisessa. Maakonfliktit ovat hyvin kontekstisidonnaisia. Esimerkiksi Myanmarissa maakysymyksiin liittyvä lainsäädäntö on erittäin monimutkaista. Tietokanta tuo eri tahojen osaamisen samalle verkkosivulle ja tarjoaa aineistoa rauhanrakentamista ja vuoropuhelua varten, sanoo tietokantaa rakentamassa ollut Myanmarin rauhanhankkeen projektipäällikkö Timo R. Stewart Lähetysseurasta.

Tietokanta julkistettiin Lähetysseuran ”Supporting the Resolution of Land Conflicts – in Search for Lessons Learned -seminaarissa Eurooppa-salissa. Seminaarissa kuultiin esimerkkejä maan merkityksestä konflikteissa ja niiden ratkaisussa Kolumbiassa, Myanmarissa ja Etelä-Afrikassa.

– Kolumbiassa noin yksi prosentti maanomistajista omistaa yli puolet viljelykelpoisesta maasta. Maanomistuksen epätasainen jakautuminen oli yksi merkittävimmistä Kolumbian konfliktin syistä. Rauhansopimukseen kuuluu maareformi. Rauhanprosessi on kuitenkin kesken ei-äänten voitettua niukasti rauhansopimusta koskevassa kansanäänestyksessä, totesi Lähetysseuran rauhantyön asiantuntija Lea Pakkanen.

– Etelä-Afrikassa maareformin toimeenpaneminen on ollut hidasta. Ajankohtaisia ongelmia ovat muun muassa maakaappaukset ja laittomat, väkivaltaiset häädöt, kertoi KwaZulu-Natalin kristillisen neuvoston KZNCC:n varatoiminnanjohtaja Musa Zakwe. Lähetysseuran kumppanijärjestö KZNCC rakentaa keskusteluyhteyttä valkoisten maanomistajien ja maattomien mustien välille.

– Maakysymysten ratkaisussa on tärkeää, että maanhallintajärjestelmiä ei tuoda suoraan ulkopuolelta vaan huomioidaan kunkin maan konteksti ja maaomistukseen liittyvät perinteet, sanoi Hannes Siebert Common Space Initiative -järjestöstä.

Seminaarin avasi Euroopan komission Suomen edustuston johtaja Sari Artjoki. Seminaarissa kuultiin myös Mervi Kultamaata ulkoasiainministeriöstä.

Lisätiedot tietokannasta: