Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Kolmen murhayrityksen kohteeksi joutunut Maria pyytää: Älkää hylätkö meitä

Kolumbialainen María Ruth Sanabria auttaa sisseiksi värvättyjä lapsia ja puhuu kouluissa ihmisoikeuksista. "Pyydän täydestä sydämestäni, ettette hylkää meitä", hän vetoaa. Lähetysseura tukee ihmisoikeustyötä Kolumbiassa.

Vaarallinen ja miinoitettu  Koillis-Kolumbiassa sijaitseva Arauca on yksi Kolumbian väkivaltaisimmista ja vaarallisimmista maakunnista. Ihmisoikeuspuolustajat ovat siellä usein tulilinjalla. Tappouhkaukset ja muu pelottelu, hyökkäykset, murhat, sieppaukset ja laittomat pidätykset ovat yleinen tapa yrittää hiljentää ihmisoikeusaktivistit, eri sosiaalisten liikkeiden ja kylien johtajat. Somos Defensores -järjestö tilastoi vuonna 2020 yhteensä 969 ihmisoikeuspuolustajien ja johtajien kohtaamaa hyökkäystä ja 199 murhaa Kolumbiassa. Se on suurin määrä 11 vuoteen. Yksi uhka piilee maaperässä, sillä Arauca on maan miinoitetuimpia alueita. Lähetysseura tukee Araucan alueella Luterilaisen maailmanliiton ihmisoikeustyötä.
Maria Ruth Sanabria puhuu ihmisoikeuksista eri kouluissa.

Jokainen seinä ja aita, joka Araucassa Kolumbiassa liikkuessa osuu silmään, on merkitty seinäkirjoituksilla, jotka muistuttavat aseellisten ryhmien läsnäolosta. ”Täällä hallitsemme me” tai jokin iskulause on kirjoitettu spraymaalilla milloin minkäkin aseellisen ryhmän allekirjoituksella tai logolla varustettuna muistuttamaan, kenen reviirillä milloinkin ollaan.

Sen lisäksi, että maakunnassa toimivat sissijärjestö ELN ja rauhanprosessista irtaantuneita FARC:n joukkoja, tai ”se kolmikirjaiminen” ja ”se nelikirjaiminen”, kuten jotkut paikalliset näitä järjestöjä pelokkaasti nimittävät, alueella toimii useita muitakin aseellisia ryhmiä, puolisotilaallisia joukkoja ja huumekartelleja.

Ne alueen ihmiset, jotka uskaltavat nousta puolustamaan ihmisoikeuksia ja vastustamaan väkivaltaa, saavat tasaisin väliajoin muistutuksia siitä, että heidän olisi turvallisempaa vaieta. Kaikki eivät kuitenkaan suostu vaikenemaan, vaan monet rohkeat kolumbialaiset jatkavat työtään paremman ja oikeudenmukaisemman maan eteen.

Lähetysseura tukee Luterilaisen maailmanliiton ihmisoikeusohjelmaa Kolumbiassa. Sillä pyritään muun muassa tukemaan rauhaa ja sovintoa, ihmisoikeuksien toteutumista ja ihmisoikeuspuolustajien työtä, edistämään naisten asemaa ja osallistumista. Ihmisoikeusjärjestö CPDH on yksi järjestöistä, joka toteuttaa työtä Araucan alueella.

Aviomies murhattiin

Yksi ihmisoikeuspuolustajista on María Ruth Sanabría, ihmisoikeusjärjestö CPDH:n Araucan-osaston perustaja ja pitkäaikainen johtaja. Hän on omistanut yli 40 vuotta elämästään ihmisoikeuksien puolustamiselle. María Ruth, 60, aloitti työnsä ihmisoikeuksien ja maaoikeuksien puolustajana 17-vuotiaana. Tämä työ on tuonut hänelle lukuisia tappouhkauksia, ja hänet on myös yritetty saada hengiltä useaan otteeseen.

CPDH, Comité Permanente por la Defensa de los Derechos Humanos, puolustaa ihmisoikeuksia, suojelee ihmisoikeusaktivisteja sekä lisää tietoa ihmisoikeuksista muun muassa nuorten parissa.

Kaksi keski-ikäistä naista puhuu, välissä nuori mies.
Lähetysseuran työntekijä Arja Koskinen, Ernes ja Maria Sanabria juttelevat koulussa luennon jälkeen. Kuva Katja Tynkkynen

”Arauca on tällä hetkellä yksi militarisoiduimmista ja konfliktista eniten kärsivistä alueista Kolumbiassa. Vuonna 2021  vuonna meidän tietoomme tuli yli 120 murhaa, 17 sieppausta ja kolme joukkomurhaa sekä useita naisten murhia ja massapidätyksiä – enemmän kuin koko viime vuonna”, María Ruth luettelee.

Menetyksiltä ei María Ruthkaan ole välttynyt: hänen maaseutujohtajana toiminut puolisonsa murhattiin 1990-luvun alussa, minkä lisäksi hän on joutunut hautaamaan lukuisia ystäviään ja kollegoitaan. Puolisonsa kuoleman jälkeen hän joutui ensimmäistä kertaa muuttamaan pois kotikylästään tappouhkausten takia Arauquitan kaupunkiin neljän lapsensa kanssa. Sittemmin hän on joutunut työnsä vuoksi perheineen muuttamaan niin maan sisällä kuin välillä ulkomaillekin.

1990-luvulla María Ruth toimi myös politiikassa vasemmistolaisessa Unión Patriótica -puolueessa, jonka poliitikkoja ja jäseniä murhattiin vuosikymmenen loppupuolella arvioiden mukaan noin 3500. Vuosituhannen alussa María Ruth perusti ystävänsä kanssa CPDH-järjestön Arauquitan osaston, ja vuosien varrella alkoi yhteistyö Luterilaisen maailmanliiton kanssa.

Perheenjäseniä uhkaillaan

”Araucassa kaikki järjestöjen ja sosiaalisten liikkeiden johtajat kohtaavat paljon uhkia, niin aseellisten ryhmien kuin valtiollistenkin toimijoiden osalta. Olen saanut osakseni kolme murhayritystä, joista viimeisin tapahtui toukokuussa 2018 sekä jatkuvia uhkauksia kaikkien aseellisten ryhmien tahoilta”, María Ruth kertoo. Uhkailut eivät kohdistu ainoastaan häneen itseensä. ”Myös kaikkia perheenjäseniäni on uhkailtu.”

Vuonna 2010 loputkin María Ruthin aikuiset lapset muuttivat pois Araucasta, mutta María Ruth jäi riskeistä huolimatta, koska katsoi että työtä oli jatkettava.

”Viime vuoden syyskuussa kuulin jälleen uusista murha-aikeista, joten katsoimme parhaaksi, että poistun Araucasta ja pidän matalampaa profiilia toistaiseksi riskin vähentämiseksi.”

Tälläkin hetkellä María Ruth oleskelee Araucan ulkopuolella, sekä turvallisuus- että terveyssyistä. Oleminen pitkiä aikoja erossa perheestä on ollut raskasta, mutta ihmisoikeuspuolustajan työn vuoksi se on ollut välttämätöntä. Kolumbiassa perhesiteet ovat vahvat ja aikuisiin lapsiin ja heidän perheisiinsä pidetään yleensä tiiviisti yhteyttä.

”On ollut vaikeaa elää erossa perheestä, mutta kun on todella sitoutunut työhönsä ja siihen tehtävään, jonka Taivaan isä on antanut, palveleminen ja jatkuva läsnäolo Araucan yhteisöjen parissa ja toimiminen ihmisoikeuksien puolustajana on vaatinut perheiltä uhrauksia.”

Keskusteluja keittiötulilla

Uhraukset ovat olleet erilaisia. Suurin osa aktivisteista ei ole ammattilaisia, eivätkä monet heistä saa työstään palkkaa. Ilman tuloja perheiden rahat eivät riitä esimerkiksi siihen, että heidän lapsensa pääsisivät opiskelemaan.

Naiset ja tytöt ovat konflikteissa usein heikoimmassa asemassa ja heidän roolinsa rauhanrakennuksessa usein aliarvostettu. Myös María Ruth ja muut naisaktivistit ovat saaneet osansa vähättelystä, syrjinnästä ja Kolumbiassa syvään juurtuneesta machokulttuurista.

”Me ihmisoikeuksia puolustavat naiset kohtaamme monenlaisia riskejä työssämme, paitsi aseellisten ryhmien sekä poliittisen väkivallan takia, myös machismon ja sukupuoleen perustuvan väkivallan takia. Esimerkiksi naisten murhat ovat lisääntyneet Araucan alueella.”

Olennainen osa CPDH:n työtä on pyrkimys parantaa naisten asemaa ja toimeentuloa. Yksi osa järjestön toimintaa ovat ”keskustelut keittiötulilla”, joissa naiset voivat jakaa kokemuksia ja kärsimyksiä sisällissodan ajalta ja maansisäisestä pakolaisuudesta ja saada vertaistukea.

Joen takana Venezuela

Araucan erottaa Venezuelasta vain kapea rajajoki, ja maakunta onkin ollut yksi vilkkaimmista venezuelalaispakolaisten rajanylityspaikoista Kolumbian ja Venezuelan välillä. Myös ongelmat kahden valtion välillä näkyvät maakunnassa, jossa köyhyys ja korruptio ovat yleisiä.

Omat haasteensa luonnonvaroiltaan rikkaassa Araucassa aiheuttaa öljynetsintä ja taistelu öljyesiintymistä, jotka aiheuttavat ympäristöongelmia, lisää väkivaltaa, ihmisten pakkosiirtoja sekä maansisäistä pakolaisuutta.

Monien haasteiden keskellä eläville Araucan ihmisoikeusaktivisteille tärkeää on rohkeuden lisäksi muualta saatu tuki.

”On hyvin tärkeää, että muualla tiedetään tilanteestamme. Pyydän täydestä sydämestäni, ettette hylkää meitä. Totuus on se, että ilman teitä ja kansainvälisen yhteisön läsnäoloa kuolisimme tänne. Meillä ei olisi ääntä, joka kuuluisi muualle maailmaan”, María Ruth vetoaa.

Kiitollisia halauksia

Vaientamisyrityksistä huolimatta María Ruth jatkaa rohkeasti ihmisoikeuksien puolustamista, joka on ollut hänen sydämensä kutsumus nuoresta pitäen. Vuonna 2016 hänet palkittiin työstään ihmisoikeuksien puolustamiseksi Kolumbiassa Premio Nacional a la Defensa los Derechos Humanos -palkinnolla.

”Se mikä minua motivoi työssäni, on sitoutumiseni palvelemiseen ja Jumalan tehtävään. Saan voimaa lasten hymyistä ja hetkistä, kun onnistumme pelastamaan lapsen, joka on pakkovärvätty aseelliseen ryhmään tai vapauttamaan ihmisiä vankilasta tai pelastamaan henkiä. Kiitollisten ihmisten halaukset ja hymyt auttavat jaksamaan”, María Ruth kertoo liikuttuen.

”Meitä motivoivat myös lapsemme ja lapsenlapsemme sekä tarve jatkaa toisenlaisen, inklusiivisen, maan rakentamista. Siksi me ihmisoikeuksien puolustajat olemme rauhanrakentajia.”

Vaarallinen ja miinoitettu

Koillis-Kolumbiassa sijaitseva Arauca on yksi Kolumbian väkivaltaisimmista ja vaarallisimmista maakunnista.

Ihmisoikeuspuolustajat ovat siellä usein tulilinjalla. Tappouhkaukset ja muu pelottelu, hyökkäykset, murhat, sieppaukset ja laittomat pidätykset ovat yleinen tapa yrittää hiljentää ihmisoikeusaktivistit, eri sosiaalisten liikkeiden ja kylien johtajat.

Somos Defensores -järjestö tilastoi vuonna 2020 yhteensä 969 ihmisoikeuspuolustajien ja johtajien kohtaamaa hyökkäystä ja 199 murhaa Kolumbiassa. Se on suurin määrä 11 vuoteen.

Yksi uhka piilee maaperässä, sillä Arauca on maan miinoitetuimpia alueita. Lähetysseura tukee Araucan alueella Luterilaisen maailmanliiton ihmisoikeustyötä.

Teksti Katja Tynkkynen

*** Tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin. ***