Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Lähetysseura pääsi kuvaamaan pitkään eristäytyneenä eläneen kogi-kansan luo Kolumbiassa – Kogeilla viesti suomalaisille

Lähetysseura tukee kogien äidinkieleen ja kulttuuriin pohjautuvaa koulutusta Kolumbiassa. Nyt järjestö julkaisee kogien kanssa yhteistyössä toteutetun virtuaalitodellisuuspelin, jonka kautta suomalaiset saavat harvinaisen tilaisuuden tutustua kogien arkeen ja elämään korkealla Kolumbian vuoristossa.

Kogi-kansaan kuuluvia lapsia ryhmäkuvassa, taustalla vihreää kasvillisuutta
Lähetysseuran kehitysyhteistyöhankkeessa kogeja tuetaan laatimaan opetussuunnitelmat, jotka ottavat huomioon kogien äidinkielen ja kulttuurin. Kuva: Anna Lundén.

Linkit Lähetysseuran virtuaalipeleihin jutun lopussa.

Kolumbian vuoristossa elävät kogit ovat yli tuhat vuotta sitten eläneen tairona-kansan jälkeläisiä, jotka ovat perinteisesti olleet tunnettuja eristäytyneisyydestään ja halustaan suojella omaa kulttuuriaan ja elämäntapaansa. Nykypäivänä he ovat kuitenkin alkaneet olla yhä enemmän yhteydessä ulkomaailmaan ja toivoneet tukea esimerkiksi nuorten koulutukseen. Lähetysseura tukee kogien omaan äidinkieleen ja kulttuuriin pohjautuvaa koulutusta Suomen kehitysyhteistyörahoituksella.

“Me kogit elimme pitkään hyvin suljetuissa yhteisöissä, koska emme halunneet saada vaikutteita muista kulttuureista vaan säilyttää omamme. Nykypäivänä olemme kuitenkin ymmärtäneet, mitä hyötyä yhteistyöstä voi myös syntyä. Monet nuoret haluavat tutustua ulkomaailmaan, mutta myös palata myöhemmin takaisin omiin yhteisöihinsä. On tärkeää, että opimme pärjäämään kummassakin maailmassa, ja hanke mahdollistaa tämän”, sanoo kogi, yliopistossa opiskeleva Pablo Gil.

Pablo Gil seisoo oviaukossa
Pablo Gil. Kuva: Anna Lundén.

Lähetysseura kuvasi syksyllä 2023 Sierra Nevadan -vuoristossa elävän kogi-alkuperäiskansan luona 360-kameralla heidän elämäänsä kyläyhteisössä. Kuvausmatkaa suunniteltiin yli puoli vuotta yhdessä kogien ja Lähetysseuran koulutushanketta toteuttavan Kolumbian luterilaisen kirkon kanssa.

”Kerroimme kogeille ajatuksemme virtuaalitodellisuuspelistä, joka kertoisi heidän elämäntavastaan, ja he suhtautuivat ajatukseen myönteisesti. Vierailun toteuttamista hankaloittivat kylien vaikea sijainti, rankat sadekaudet sekä Sierra Nevada -vuoriston yleinen turvallisuustilanne, sillä aluetta kontrolloivat laittomat aseelliset joukot”, kertoo kogien luona vieraillut Lähetysseuran Latinalaisen Amerikan viestintäasiantuntija Anna Lundén.

Kogi-kylän taloja aamun sarastuksessa, taustalla vuoria
Kogit asuvat perinteisissä, itse rakentamissaan taloissa, jotka tehdään palmun osista, puusta ja kivistä. Kuva: Anna Lundén.

Lundén vietti kogien kylässä neljä päivää kuvaten ja haastatellen heitä. Matkaa kogien luo tehtiin ensin autolla ja loppumatka kävellen kinttupoluilla kukkuloiden yli.

”Elin kogien rytmissä ja heidän tapojensa mukaisesti. Aamulla heräsimme viiden aikaan auringon kanssa, peseydyimme lähijoessa ja söimme yhdessä. Pääsin osallistumaan kogien oppitunneille ja keskustelemaan eri-ikäisten kyläläisten kanssa. Aurinko laski kuuden jälkeen, joten iltaisin oli luontevaa kömpiä riippumattoon jo viimeistään kahdeksan maissa”, Lunden kertoo.

”Kogit ovat yhteisöllinen ja solidaarinen kansa. He kokevat oman kulttuurinsa säilyttämisen tärkeäksi mutta kantavat myös vastuuta luonnon ja eri kulttuurien suojelemisesta. He kokevat itsensä isoveljiksi ja sisariksi, joiden tehtävä maailmassa on huolehtia meistä muista, pikkusisaruksistaan.”

Alkuperäiskansojen koulutus uhattuna

Kolumbiassa alkuperäiskansoilla on lain mukaan oikeus opetukseen. Resurssien puutteesta johtuen monen nuoren kogin koulutaival jää kuitenkin kesken, koska koulussa opetus voi olla vieraalla kielellä espanjaksi tai koulu kaukana kotoa.

Lähetysseuran kehitysyhteistyöhankkeen tuella kogit pystyvät kehittämään omaan kulttuuriinsa ja kieleensä pohjautuvaa opetusta. Työtä tehdään kogien omista tarpeista käsin ja heidän kulttuuriaan säilyttäen ja kunnioittaen. Kogeja tuetaan laatimaan opetussuunnitelmat, jotka ottavat huomioon kogien äidinkielen, kulttuurin, historian ja uudet opetusmenetelmät. Kogeille tehdään uudet oppimateriaalit heidän äidinkielellään ja aikuisille järjestetään luku- ja kirjoitustaito-opetusta.

”Yhteisöt eivät useimmiten saa julkista tukea oman opintosuunnitelmansa tai koulutuksensa edistämiseen, koska alueella on paljon väkivaltaa aseellisen konfliktin vuoksi ja koska yhteisöt asuvat usein eristyksissä kaukana kaupungeista ja autoteistä. Siksi on niin tärkeää, että me menemme heidän luokseen ja tuemme heitä heidän itse laatimissaan suunnitelmissa“, kertoo hankkeen koordinaattori Marian Coy.

Äidinkielinen opetus on yksi Lähetysseuran kehitysyhteistyön painopisteitä. Yli 600 miljoonalla lapsella ja nuorella maailmassa ei ole edes perustason taitoja lukemisessa ja laskemisessa, vaikka suurin osa heistä on käynyt koulua. Yksi syy tähän on, että alkeisopetuksessa käytetään kieltä, jota lapset eivät puhu kotonaan.

Koululaisia pöydän ääressä ulkona katoksessa
Koulussa kogit opiskelevat omaa äidinkieltään sekä kogien kulttuuria. Tämän lisäksi tunneilla opiskellaan Kolumbian virallista kieltä espanjaa, matematiikkaa, luonnontieteitä, yhteiskuntatieteitä ja kuvaamataitoa. Kuva: Anna Lundén.

VR-pelissä pelaaja kuulee kogien viestin suomalaisille

Maanantaina 22. tammikuuta julkaistava, matkalla kuvattuun materiaaliin perustuva virtuaalitodellisuuspeli on toteutettu yhdessä opetusteknologiayritys 3DBearin kanssa.

“On ollut upeaa työstää simulaatiota yhdessä Lähetysseuran kanssa näin vaikuttavien ja korkeatasoisten materiaalien pohjalta. Tilanteiden autenttisuus tarjoaa ihmisille aivan uuden tavan uppoutua alkuperäiskansan arkeen 360-ympäristössä”, sanoo 3DBearin luova johtaja ja yksi perustajista Pekka Salokannel.

Peli toimii sekä selaimella tietokoneella että VR-laseilla. Se sopii kaikenikäisille yläkoulusta lähtien. Peli on elämyksellinen tapa oppia alkuperäiskansojen elämästä, oman äidinkielen merkityksestä ja kehitysyhteistyöstä.

Pelin pelattuaan pelaaja pääsee kuulemaan kogien viestin suomalaisille. Viesti korostaa luonnosta huolehtimisen merkitystä.

Tutustu Kolumbia360-peliin ja kuuntele kogien viesti suomalaisille: https://wvr.li/tvazi1

Lähetysseuran ensimmäinen 360-peli julkaistiin vuonna 2022. Se kertoo Tansanian maaseudulla asuvasta perheestä ja kehitysyhteistyöstä. Pääset peliin tästä: https://wvr.li/5s8mg1

Ryhmäkuvassa koko kogien kylä, taustalla näkyy kogien taloja
Käsityöt ovat tärkeä osa kogien kulttuuria, ja kogit valmistavat valkoisten vaatteidensa lisäksi myös laukkunsa ja värikkäät korunsa itse. Kuva: Anna Lundén.