Esimerkiksi maaliskuun 2022 ja helmikuun 2023 välisenä aikana Kolumbiassa rekisteröitiin 93 jalkaväkimiinojen ja räjähtämättömien ammusten onnettomuutta. Näiden onnettomuuksien 131 uhrista enemmistö oli siviilejä. Luvut perustuvat Kolumbian rauhankomissaarin toimiston tilastoihin.
“Kolumbian valtion tulisi kiireesti ratkaista miinaongelma. Rauhansopimusta ei ole saatu toteutettua kuin pieneltä osin, ja aseellinen konflikti on kiihtynyt entisestään puolisotilaallisten joukkojen ja sissijärjestöjen taistellessa myös keskenään. Kolumbian uusi hallitus on ryhtynyt toimeen uuden “totaalinen rauha” -konseptin pohjalta, mutta edistys on hidasta. Yhteisöt on otettava aktiivisemmin mukaan rauhan rakentamiseen”, sanoo Lähetysseuran Latinalaisen Amerikan aluejohtaja Arja Koskinen.
Miinaonnettomuuksista ovat kärsineet eniten Chocón, Araucan, Nariñon, Santanderin, Putumayon, Sur de Bolívarin, Bajo Caucan ja Antioquian maakunnat, jotka ovat historiallisesti olleet aseellisen konfliktin alueita. Näiden lisäksi myös uudet maakunnat ovat alkaneet raportoida tapauksista.
Lähetysseura on työskennellyt miinaonnettomuuksista selviytyneiden tukemiseksi Kolumbiassa jo vuosia yhdessä Luterilaisen maailmanliiton kanssa. Työtä on tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin. Vuonna 2022 koulutettiin 736 ihmistä miinojen riskeistä Chocón, Araucan ja Guaviaren riskialueiden yhteisöissä. 73 miinaonnettomuudesta selvinnyttä sai tukea ja 47 uhrille annettiin yksilöllistä psykososiaalista hoitoa.
“Yhdessä Luterilaisen maailmanliiton kanssa koulutimme kokonaisvaltaisesta uhrien tukemisesta 71 virkamiestä, jotka työskentelevät kunnallis- ja osastohallinnossa sekä toimivat oikeusasiamies-, terveyssihteeristö- tai uhriyksiköissä. Tavoitteenamme on ollut vahvistaa institutionaalista tukea selviytyneille. Olemme myös saaneet vammautuneet itsensä perustamaan omat etujärjestönsä, jotka toimivat tällä hetkellä aktiivisesti Chocossa ja Araucassa ja antavat sekä onnettomuuksia ehkäisevää koulutusta että vertaistukea”, Koskinen kertoo.
Kolumbian siviilit kärsivät miinojen lisäksi muistakin räjähteiden aiheuttamista onnettomuuksista. Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan viime vuonna yhteensä 515 ihmistä joutui miinojen, räjähteiden jäännösten, laukaistujen räjähteiden ja kontrolloitujen räjäytysvälineiden uhriksi. Heistä 56 kuoli. 1
*** Tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin. ***