Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Kolumbian sisällissodan uhreja ja selviytyjiä haastatellut isä Roux kertoo, mistä hän saa toivoa konfliktien keskellä

"Totuuden esiin tuominen on usein kivuliasta", sanoo Kolumbian totuuskomission johtaja Fransisco Roux.

Isä Roux

”Meillä on tulevaisuutta, jos puolustamme totuutta”, toteaa isä Fransisco Roux haastattelun aikana moneen kertaan. Vaikka Kolumbiassa on sodittu yli 60 vuotta ja 80-vuotias katolilainen isä Roux on tehnyt töitä rauhan eteen yli 40 vuotta, usko rauhan saavuttamiseen on edelleen vahva jesuiittapapin, ekonomin, filosofin ja Kolumbian totuuskomission johtajan sydämessä.
”Vaikka totuuden esille tuominen on usein kivuliasta, kiusallista ja kysymyksiä herättävää, se on myös ainut tapa rakentaa kestävää rauhaa yhteiskunnassa”, isä Roux muistuttaa.

Kolumbia kirjoitti vuonna 2016 kuuluisan, Nobelin rauhanpalkinnonkin voittaneen, rauhansopimuksen. Koska rauhansopimuksen täyttöön panoa piti vahtia, maahan perustettiin erillinen totuuskomissio, jonka tehtävänä oli kuulla sodan uhreja ja selviytyjiä.

Komission toimintaan otettiin mukaan kaikki halukkaat selviytyjät, järjestöt ja toimijat, joista yksi oli Kolumbian luterilainen kirkko. Kirkko jatkaa rauhantyötä edelleen.

Kaikki saivat puhua

Luvut Kolumbian sisällissodasta jättävät hiljaiseksi. Vuosien 1985–2008 aikana 450 000 ihmistä on kuollut. Heistä noin 80 prosenttia oli siviilejä. Kolumbian sisällissodan seurauksena arviolta 8 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään maansisäisiksi pakolaisiksi, 400 000 ihmistä on vammautunut ja yli 100 000 ihmistä on kadonnut. Monet tapaukset ovat jääneet kirjaamatta, joten luvut voivat olla todellisuudessa vielä suurempia.

”Kysyn itseltäni usein, missä me olimme, kun tämä tapahtui maallemme? Yhdeksän miljoonaa sodan uhria, ja me katsoimme muualle”, pohtii isä Roux. “Meidän on ymmärrettävä, että totuus ei ole mustavalkoinen vaan se koostuu monesta tarinasta ja kohtalosta.”

Totuuskomissio haastatteli neljän vuoden aikana yli 30 000 sodasta selviytynyttä ja järjesti yli 1200 tapahtumaa, joissa keskusteltiin sodasta. Lopulta tulokset julkaistiin 11 kirjassa, jotka ovat kaikki vapaasti luettavissa internetissä.
”Meille oli tärkeää, että kaikki halukkaat taustastaan riippumatta saivat osallistua prosessiin. Me kuuntelimme emmekä tehneet omia johtopäätöksiä.”

Isä Roux muistuttaa, että vaikka ihmiset ovat erilaisia, lopulta esimerkiksi kaikki uskonnot tähtäävät samaan rauhaan. Hän naurahtaa todetessaan, että jossain muussa maailman kolkassa hän olisi varmasti myös tehnyt elämäntyönsä rauhan eteen, ehkä kantaen silloin päällään hindun saria tai muslimin kaapua.

Kauhistelu ei auta

Kolumbiassa soditaan edelleen, mutta moni tapahtuma jää ilman huomiota. Useissa paikoissa tarvittaisiin valtion läsnäoloa, mutta yhteisöt saattavat olla täysin yksin konfliktin silmässä. “Emme voi vain kauhistella esimerkiksi Lähi-idän sotaa, vaan meidän täytyy hyväksyä mitä omalle maallemme on tapahtunut ja mitä täällä edelleen tapahtuu.”

Mikä luo isä Rouxille toivoa?
”Sovinnon mahdollisuus. Kenenkään ei pitäisi joutua lähtemään kotimaastaan, mutta tämän onnistumiseksi meidän pitää kulkea yhdessä, ja meidän kaikkien täytyy muuttua sovinnon mukana.”

Teksti ja kuva: Anna Lundén

Nyt kun olet täällä…

… meillä on pieni pyyntö.  Laitamme osan Lähetyssanomien jutuista ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi tutustumaan erilaisiin kulttuureihin, lukemaan työstämme maailmalla ja sukeltamaan ihmisten tarinoihin.

Lehti on kuitenkin meille tärkeä tulonlähde – ja pyydämmekin, että tilaat Lähetyssanomat. Samalla tuet lähetystyötä ja kehitysyhteistyötä, jota tehdään syrjäytettyjen ihmisryhmien parissa maailman köyhimmissä maissa.

Tilaa Lähetyssanomat