Mitä on katastrofityö?

Ilmastonmuutos, muut luonnonilmiöt ja ihmisen toiminta ovat lisänneet katastrofien määrää maailmalla. Katastrofityön päämääränä on ihmishenkien pelastaminen ja kärsimyksen lievittäminen. Apu voi olla aineellista, taloudellista tai psykososiaalista. Katastrofin sattuessa apua tarvitaan pian. Lähetysseuran katastrofirahaston kautta pystymme vastaamaan kriisitilanteisiin nopeasti.

Katastrofityö on kolmivaiheista:

• Katastrofeihin valmistautuminen ja niiden ennaltaehkäisy voivat ehkäistä tai lieventää tuhoja.
  • Hätäapu ja psykososiaalinen tuki turvaavat ihmisten riittävän ravinnon, majoituksen, puhtaan veden ja välttämättömän terveydenhuollon. Psykososiaalinen tuki edesauttaa henkistä toipumista.
  • Jälleenrakennus auttaa ihmiset takaisin jaloilleen ja normalisoi elämää, kun esim. koulut ja terveysasemat saadaan toimimaan.

Apu kuuluu kaikille sitä tarvitseville

Katastrofiavun periaatteet ovat inhimillisyys, puolueettomuus, tasapuolisuus ja riippumattomuus. Apua annetaan kaikille taustaan katsomatta. Lähetysseura on sitoutunut Punaisen Ristin ja kansalaisjärjestöjen kehittämään humanitaarisen avun toimintasäännöstöihin (Code of Conduct) ja lisäksi avustustyölle on olemassa Sphere-standardit, jotka määrittelevät esimerkiksi ravinnon, vesihuollon, asumisen ja terveyspalveluiden vähimmäistason.

Tehokasta yhteistyötä

Tehokkain tapa toimia katastrofitilanteessa on käyttää jo ennalta tuttuja ja luotettavia paikallisia kumppaneita. Tuemme ensisijaisesti maita, joissa Lähetysseuralla on jo ennestään toimintaa.  Seuraamme tarkasti kumppanin työn laatua ja avun ohjautumista heikoimmassa asemassa oleville. Tarvittaessa toimintaa korjataan sekä sisäisten että ulkoisten arviointien pohjalta.

Olemme kirkkojen kansainvälisen katastrofiavun ACT-allianssin jäsen ja toimimme läheisessä yhteistyössä sen kanssa.