Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Haku rippikouluihin alkaa vuonna 2024 huhtikuussa ja jatkuu elokuun loppuun saakka. Rippikoulujen aikataulut vahvistetaan yleensä leiriä edeltävän vuoden maaliskuussa. Ilmoittautumissivusto ja -lomake löytyvät Lasten ja nuorten keskuksen verkkosivuilta. Lisätietoja saa myös ottamalla yhteyttä rippikoulujen koordinaattoreihin, joiden yhteystiedot löytyvät etusivultamme. Hakija saa vahvistuksen sähköpostilla heti ilmoittautumisen jälkeen.

Rippikouluissamme noudatetaan samaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulusuunnitelmaa kuin paikallisseurakunnissakin. Järjestömme toimivat luterilaisen kirkon sisällä nuorisotyön palvelujärjestöinä. Rippikoulumme siis vastaavat paikallisseurakunnissa pidettäviä rippikouluja sekä virallisuutensa että noudatettavan opetussuunnitelman puolesta. Rippikoulumme ovat kansainvälisiä, joten käytämme opetuksessa ja muussa yhteydenpidossa suomen ja englannin kieltä.

Rippikoulujen maksuilla katetaan kansainvälisen rippikoulun kulut. Toisin kuin paikallisseurakunnissa, kansainvälisiä rippikouluja ei rahoiteta kirkollisverotuloin. Kansainvälisten rippikoulujen leiriosuus on myös paikallisseurakuntien leirejä pidempi. Rippikoulumaksu on myös mahdollista suorittaa osissa. Osa suomalaisista paikallisseurakunnista tarjoaa myös vaihtoehtoja ja apua rippikoulun rahoitukseen. Jos taloudelliset syyt uhkaavat muodostua esteeksi rippikouluun hakemiselle, huojennusta voi tiedustella sähköpostilla.

Rippikoulun voi käydä aikaisintaan sinä vuonna, jona täyttää 15 vuotta. Alle 15-vuotiaan on mahdollista käydä rippikoulu erityisistä syistä jo aikaisemmin.

Kyllä. Myös muut kuin evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvat voivat osallistua rippikouluun. Jos nuori haluaa tulla konfirmoiduiksi, on hänen oltava kastettu ja kuuluttava evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Kasteen voi saada myös rippikoulun leirijaksolla. Mahdollista kastetta ja kirkkoon liittymistä varten pyydämme teitä hankkimaan ja täyttämään tarvittavat paperit ennen rippikoulua tulevan paikallisseurakunnan kirkkoherranvirastosta. Yksityiskohtaisista kastejärjestelyistä tulee sopia rippikoulun papin kanssa.

Jos nuori on kastettu kristillisessä kirkossa, häntä ei kasteta uudelleen. Jos virkatodistuksessa ei ole mainintaa nuoren kasteesta,  kopio kastetodistuksesta tulee lähettää etukäteen Lasten ja nuorten keskuksen toimistoon tai Suomessa olevaan seurakuntaan, jossa nuori on viimeksi ollut kirjoilla. Hoidattehan paperiasiat kuntoon hyvissä ajoin! Seurakuntien yhteystiedot löytyvät Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta.

Seurakuntayhteysjakso suoritetaan kunkin rippikoululaisen omassa paikallisseurakunnassa, joka on myös vastuussa tästä jaksosta. Jakson pituus on noin 20 tuntia. Rippikoulua edeltävänä syksynä nuori saa kirjeen, josta löytyvät tarkemmat ohjeet tämän jakson suorittamiseksi. Käytännön järjestelyistä ja sisällöstä sovitaan lähtökohtaisesti aina juuri oman paikallisseurakunnan kanssa. Sopimisessa käytetään apuna rippikoulukirjeen mukana tullutta Seurakuntayhteysjakso-korttia.

Seurakuntayhteysjakso on paikallisseurakunnan vastuulla. Mikäli tämä ei kuitenkaan onnistu, niin voimme lähettää oman ohjeistuksen osallistumiselle kotiseurakunnan toimintaan.

Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuulumattoman nuoren seurakuntayhteysjaksosta vastaa se paikallisseurakunta, jonka jäsen hän on tai tulee olemaan rippikoulun jälkeen. Rippikoululaisen tulee siis ottaa yhteys oman alueensa luterilaiseen tai ulkosuomalaisten tapauksessa paikalliseen kristilliseen seurakuntaan.

Nuori voi esimerkiksi Suomessa vieraillessaan osallistua jumalanpalveluksiin ja muuhun seurakunnalliseen toimintaan. Moni seurakunta tarjoaa myös mahdollisuutta osallistua toimintaansa netissä.

Nuori voi tutustua muun muassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nettisivuihin, jotka kertovat Suomen kirkon toiminnasta ja uskosta. Nuori voi myös lukea suomalaisen katekismuksen. Jos nuori ei ole osallistunut uskonnon opetukseen tai opetus on ollut vähäistä, saa nuori rippikoulun aikana muutaman lisätehtävän Moodle-oppimisalustalla.

Kukin leiriläinen hoitaa matkansa Päiväkumpuun itse.

Päiväkumpuun ajaa pääkaupunkiseudulta 2,5 tuntia ja Tampereen ja Jyväskylän välinen bussiliikenne tuo asiakkaan alle kilometrin päähän Päiväkummusta. Jos haluat osallistua yhteiskuljetukseen, katso viimeisen kysymyksen vastaus!

Ajo-ohje: Tampereen suunnasta 9-tietä Jyväskylään päin. 16 km Oriveden jälkeen on mustavalkoinen viitta oikealle, josta 800 m viitoitusta seuraten Päiväkumpuun.
Jyväskylän suunnasta 9-tietä Tampereelle päin. 36 km Jämsän ja n. 1 km Anttilan ja Eerolan viitan jälkeen mustavalkoinen viitta vasempaan, josta 800 m viitoitusta seuraten Päiväkumpuun.

Navigaattori: Laita osoitteeksi Päiväkummuntie 47, 35300 Orivesi. Huom! Älä käytä pelkästään sanaa ‘Päiväkumpu, Orivesi’, koska Oriveden Eräjärvellä on toinenkin Päiväkumpu, jonka osoite on Päiväkumpu 66, 35220 Eräjärvi!

Linja-auto: Tampere-Jyväskylä pikavuorot pysähtyvät Eräslahden pysäkillä, josta matkaa Päiväkummun pihaan 800m. Katso aikataulut Matkahuollon sivuilta. Kirjoita määräpaikka-kenttään Eräslahti.

Juna: Oriveden rautatieasemalta voi ottaa taksin Päiväkumpuun (20 km). Junien aikataulut VR:n sivuilta. Oriveden Taksi: puh. 0600 301 515

Paikalle voi saapua klo 11.30-13 välillä leirin aloituspäivänä. Nuorelle tämä kuuluu leirin hintaan, mahdollisilta saattajilta peritään korvaus.

Järjestämme rippileirien aluksi yhteiskuljetuksen Oriveden asemalta Päiväkummun leirikeskukseen niille, jotka saapuvat junalla. Myös rippileirin päätteeksi poistuminen yhteiskyydillä onnistuu. Oriveden asemalle pääsee sekä pohjoisesta Jyväskylän suunnasta että etelästä Tampereen suunnasta. Yhteiskyydillä pääsee suoraan Päiväkumpuun ja se maksaa 15 e/suunta. Yhteiskyyti järjestetään jos kyydin tarvitsijoita on vähintään viisi. Jos tarvetta on harvemmalla, kukin voi tulla omatoimisesti taksilla.

Päiväkummun leirikeskuksen osoite on Päiväkummuntie 47, 35300 Orivesi. 

 

Rippikoulussa tarjoillaan suomalaista kotiruokaa. Mahdollisista ruoka-aineallergioista ja erikoisruokavalioista tulee ilmoittaa etukäteen leirin järjestäjille.

Rippikoululaiset majoittuvat idyllisessä Päiväkummun leirikeskuksessa. Majoitustilat ovat Aasia- ja Afrikka-taloissa, joissa nuoret nukkuvat kahden, neljän tai kuuden hengen huoneissa.

Ei. Nuoret pääsevät rippikoulussa viettämään kymmenen päivää yhdessä toistensa kanssa, ja se on yksi ensimmäisistä suuremmista tilaisuuksista itsenäistymiseen. Rippileirin opetussuunnitelma on tiivis, ja vierailupäivä söisi siitä ajallisesti ison osan. Lisäksi leirin yhteisöllisyyden ja rutiinin vuoksi on hyvä, ettei leirillä vieraile ulkopuolisia leirin aikana. Otamme kuitenkin suunnittelussa huomioon yhteydenpidon perheeseen myös leirin aikana.

Kummankin kansainvälisen rippikoulun konfirmaatio järjestetään Päiväkummun suurteltassa rippikoulun viimeisenä päivänä klo 12 ja se kestää noin 1,5 tuntia. Tarkemmat yksityiskohdat konfirmaatiosta kerrotaan rippikoulukirjeessä.

Nuoren kummit saavat olla mukana siunaamassa nuorta konfirmaatiossa. Nuoren tulee pyytää kummiaan siunaukseen hyvissä ajoin ennen rippikoulun konfirmaatiomessua. Mikäli kummi ei pääse osallistumaan konfirmaatiomessuun, voi tehtävään pyytää jonkun muun läheisen sukulaisen tai vaikka hyvän ystävän.

Konfirmaatiossa nuoret pukeutuvat valkoiseen albaan, joka on lainassa seurakunnalta konfirmaatiomessun ajan. Muuten vaatetuksen ohjeena voisi pitää juhlan ajatukseen sopivaa siistiä nuoren juhlavaatetusta. Omaan juhlapukuun pukeudutaan jo aikaisemmin leirillä yhteiskuvaa varten, ja yleensä se puetaan konfirmaatiopäivänä alban alle.

Tietoa Oriveden alueen tilavarauksista ja tarjoiluista voi etsiä esimerkiksi Oriveden kaupungin juhlasivustolta.

Lue myös:

 

Kansainväliset rippikoulut.