Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Tervetuloa mukaan Global Actionin Liiku & lahjoita -vapaaehtoisten joukkoon. Liiku & lahjoita on helppo ja hauska tapa parantaa omaa ja muiden hyvinvointia.

Liikunnalla on lukuisia ihmisen hyvinvointia ja elämänlaatua parantavia vaikutuksia. Eri puolilla maailmaa monien ihmisten mahdollisuuksia hyvään elämään rajoittavat monet muutkin asiat kuten lukutaidottomuus, konfliktit, syrjintä tai puute puhtaasta vedestä ja ruoasta. Suomen Lähetysseura tekee ympäri maailmaa työtä juuri näiden asioiden eteen.

Liiku & lahjoita -ryhmässä sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus antaa itsellesi ja samalla apua tarvitsevalle eväät parempaan elämään. Tämä on mahdollisuus, johon kannattaa tarttua.

Miten aloitat?

Aloittaminen on helppoa. Alta löytyvät tarkat ohjeet sen mukaan, liikutko itsenäisesti vai oletko perustamassa Liiku & lahjoita -ryhmää. Erikseen löytyvät ohjeet myös seurakuntien ja koulujen käyttöön sekä ohjeet sponsorien hankkimiseen kertaluontoista tapahtumaa varten.

 1. Valitse itsellesi mieluinen liikunnan muoto.
 2. Aseta itsellesi tavoite. Kuinka pitkään haluat kerätä varoja liikkumalla ja millaista summaa tavoittelet?
 3. Jos harjoittelet jotain juoksutapahtumaa varten, mieti haluatko etsiä itsellesi sponsorin tapahtumaa varten. Löydät ohjeet sponsorin hakemiseen tältä verkkosivulta.
 4. Jos et ole etsimässä itsellesi sponsoria, päätä miten varojen kerääminen tapahtuu. Luonteva keino on valita jokin helppo mittari, kuten kilometrien tai harjoituskertojen määrä, ja asettaa sille jokin summa, kuten 0,5 e/km tai 1 e/salikerta.
 5. Valitse kohde, johon haluat kerätä. Se voi olla esimerkiksi yksi Oma keräys -sivulta löytyvä Hope-hankeLähetysseuran 160-vuotiskeräysTasaus-kampanja tai seurakuntasi oma kannatuskohde. Lisätietoja seurakuntasi kannatuskohteesta saat kysymällä seurakunnan työntekijöiltä.
 6. Luo Oma keräys -sivusto sinun keräyksellesi. Tämän voit tehdä Global Actionin Oma keräys -sivustolla. Sitä kautta voit helposti seurata omaa edistymistäsi sekä lahjoittaa varoja kohteellesi. Muista kirjoittaa kuvaukseen, miten liikut ja mille kohteelle keräät varoja. Tehtyäsi keräyksen, saat meiltä infopaketin koskien valitsemaasi avustushanketta.
 7. Olet valmis! Nyt voit aloittaa liikkumisen ja lahjoittamisen paremman huomisen puolesta. Kiitos, kun välität!
 1. Kerää yhteen joukko ihmisiä, jotka haluavat liikkua yhdessä. Voit myös ehdottaa jo olemassa olevalle joukkueelle tai ryhmälle Liiku & lahjoita -ryhmän perustamista. Ryhmä voi koostua kenestä vain, kunhan jokaisen tavoitteet ja tarpeet tulevat huomioiduiksi.
 2. Päättäkää, kuinka pitkään ja kuinka usein haluatte liikkua yhdessä. Tavoitteena voi olla esimerkiksi liikkua alkusyksystä jouluun asti aina kerran viikossa. Tavoitteena voi olla myös jokin tietty rahasumma, jonka saavutettuanne päätätte keräyksen.
 3. Miettikää yhdessä, miten liikutte ja miten keräätte varoja. Tässä vain mielikuvitus on rajana. Jalkapallojoukkueen jäsenet voivat esimerkiksi lahjoittaa euron jokaista tehtyä maalia kohden tai lenkkeilyporukka pari euroa lenkkeilykerrasta. Liikuntamuodon ja varainkeruun tavan voitte valita täysin omien mieltymystenne mukaan.
 4. Valitkaa kohde, johon haluatte kerätä. Se voi olla esimerkiksi yksi Oma keräys -sivulta löytyvä Hope-hankeLähetysseuran 160-vuotiskeräysTasaus-kampanja tai seurakuntasi oma kannatuskohde. Lisätietoja seurakuntasi kannatuskohteesta saat kysymällä seurakunnan työntekijöiltä.
 5. Luokaa Oma keräys -sivusto ryhmällenne. Tämän voitte tehdä Global Actionin Oma keräys -sivustolla. Sitä kautta voitte helposti seurata ryhmänne keräyksen edistymistä. Muistakaa kirjoittaa kuvaukseen, miten liikutte ja mille kohteelle keräätte varoja. Tehtyänne keräyksen, saatte meiltä infopaketin koskien valitsemaanne avustushanketta. Lisäksi lähetämme teille terveiset hankemaasta, kun keräyksenne on päättynyt.
 6. Olette valmiina! Nyt voitte aloittaa liikkumisen ja lahjoittamisen paremman huomisen puolesta. Kiitos, kun välitätte!

Liiku & lahjoita on helppo ottaa osaksi seurakunnan jo olemassa oleviin liikuntaryhmiin. Jos valmista ryhmää ei ole, niin voitte perustaa jonkin tempauksen, jossa liikunnan kautta kerätään varoja. Tällaisesta yksi esimerkki on vaikka roskien kerääminen puistoista tai osallistuminen johonkin urheilutapahtumaan seurakunnan omalla joukkueella.

Ottamalla Liiku & lahjoita -konseptin osaksi esimerkiksi seurakuntanne sählyjengiä, voitte kätevästi kerätä varoja kannatuskohteellenne sekä tuoda lähetystyön ja toisten auttamisen konkreettiseksi osaksi seurakuntalaisten arkeen.

Jos haluatte perustaa oman Liiku & lahjoita -ryhmän, lisätietoja löytyy kohdasta ”Liiku & lahjoita -ryhmän perustajalle”. Muussa tapauksessa olkaa yhteydessä Suomen Lähetysseuran vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin, jonka yhteystiedot löydätte sivun alalaidasta.

Liiku & lahjoita toimii kouluissa hyvänä osana globaalikasvatusta. Sillä saadaan arvokasta sisältöä ja uutta ulottuvuutta esimerkiksi liikuntapäivään. Liiku & lahjoita -konseptin avulla voitte antaa oppilaille konkreettisen esimerkin siitä, kuinka omalla toiminnalla voi auttaa heikommassa asemassa olevia ihan pienillä arjen teoilla.

Kouluja varten olemme valikoineet Suomen Lähetysseuran avustuskohteista juuri kouluille sopivat hankkeet. Näissä hankkeissa tuetaan lapsia koulunkäynnissä, annetaan heikompiosaisille toivoa paremmasta huomisesta sekä ehkäistään ilmastonmuutosta ja sen aiheuttamia haittavaikutuksia Tansaniassa. Lisätietoja näistä hankkeista löytyy Hope-hankkeet kouluille -sivulta tai Global Actionin Oma keräys -sivustolta.

Lisätietoja Liiku & lahjoita -konseptista kouluille voi kysellä Suomen Lähetysseurasta.

Sponsorien hankkiminen ei ole niin monimutkaista tai vaikeaa kuin miltä se saattaa aluksi kuulostaa. Kerääntykää porukalla ja pohtikaa yhdessä yrityksiä tai yhdistyksiä, jotka voisivat olla potentiaalisia sponsoreita teille. Joskus sponsori saattaa löytyä ihan lähipiiristä, esimerkiksi tuttavan perheyritys voi hyötyä paljonkin pienestä lisänäkyvyydestä.

Kun lähdette soittamaan yrityksille, kertokaa millä asialla olette: mitä teette, mihin osallistutte, mikä on Liiku & lahjoita, mihin rahat menevät ja millaista sponsorointia toivotte.

Kannattaa miettiä, mikä olisi sopiva sponsorisumma, jota ehdotatte yrityksille. Ensimmäiseksi kannatta rohkeasti kysyä vähän suurempaa summaa ja sitten laskea sitä, jos se tuntuu liian korkealta. Hyvä porkkana lähteä sponsoriksi on esimerkiksi mahdollisuus saada yrityksen logo vaikka juoksupaitaanne.

Mikäli yritys/yhdistys päättää lähteä sponsoroimaan teitä, sopikaa yhdessä sponsorisopimuksesta: millä summalla yritys lähtee sponsoroimaan, haluaako yritys esimerkiksi, että painatatte logon juoksutapahtumassa käytettäviin paitoihin tai jotain muuta. Juoksupaitojen tai -liivien painatukseen voitte pyytä apua Suomen Lähetysseuralta. Muistakaa pyytää myös laskutustiedot, jotta me Suomen Lähetysseurasta pystymme lähettämään laskun sponsorille.

Mikäli ette tiedä, miten lähestyä yrityksiä, ohessa on esimerkki teksti siitä, miten voitte aloittaa puhelun tai sähköpostiviestin. Suosittelemme kuitenkin lähestymään yrityksiä puhelimitse ja etsimään esimerkiksi yrityksen verkkosivuilta markkinoinnista vastaavan työntekijän yhteystiedot. Yleensä vain he saavat päättää asiasta.

Hei,

Olemme ystäviemme kanssa perustaneet Suomen Lähetysseuran Liiku & Lahjoita -ryhmän ja olemme osallistumassa juoksutapahtumaan x. Ideana on osallistua urheilutapahtumaan ja samalla kerätä varoja hyväntekeväisyyteen. Tämän tueksi tarvitsemme sponsorin, joka lähtisi tukemaan meidän varainhankintaamme haluamallaan summalla. Rahat menevät lyhentämättömänä Suomen Lähetysseuran kautta seurakuntien avustushankkeisiin, joilla autetaan heikommassa asemissa olevia ihmisiä. Kiinnostaisiko teitä lähteä mukaan?

Sopivaksi summaksi olemme pohtineet esimerkiksi 200 euroa tai 1 euro/juostu kilometri. Vastineeksi saatte nimenne paitoihimme. Sponsorirahojen laskutuksen hoitaa Suomen Lähetysseura.

Kiitos ajastanne.

Tämä teksti on suunniteltu mallikappaleeksi ja se auttaa alkuun pääsemiseksi. Sitä kannattaa muokata omaan käyttöön sen mukaan, mihin tapahtumaan osallistutte, mitä summaa tavoittelette, miten summa kerääntyy (kilometrit vai könttäsumma) ja mihin yritykseen soitatte. Mikäli haluatte painattaa juoksupaidat/-liivit, kannattaa miettiä tarjoaako siitä paikkaa yrityksen logolle. Todennäköisesti puhelimitse käyty keskustelu on spontaanimpi, mutta tällaisesta tekstistä voi silti olla paljon hyötyä, jotta tietää miten aloittaa puhelu.

Tarvitsetko julisteita tai bannereita Liiku & Lahjoita -ryhmällesi? Lataa käyttöösi ilmaiset juliste- ja banneripohjat verkkosivuiltamme.
Tutustu materiaaleihin

Lisätietoja:

globalaction(at)suomenlahetysseura.fi