Kansainväliseen rippikouluun mahtuu paljon oppimista, kokemista ja yhdessä pohdiskelua, mutta myös vapaa-aikaa, musiikkia ja paljon muuta ohjelmaa. Leiri huipentuu viimeisenä päivänä konfirmaatioon, jonne kaikki perheenjäsenet ja ystävät ovat tervetulleita.
Lasten ja nuorten keskuksen ja Suomen Lähetysseuran kansainvälinen rippikoulu koostuu leiristä, etätehtävistä ja seurakuntaan tutustumisesta. Kesällä järjestettävä rippileiri on musiikkipainotteinen ja leirillä on oma musiikinopettaja.
Etätehtävät ja seurakuntaan tutustuminen aloitetaan puoli vuotta ennen leiriä. Kansainvälinen rippikoulumme vastaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon paikallisseurakunnissa pidettävää rippikoulua ja noudatamme samaa rippikoulusuunnitelmaa. Rippikoulussa käytetään sekä suomen että englannin kieltä.
Rippikoulujen sisältö
Kansainvälinen rippikoulu jakautuu kolmeen jaksoon:
- Ensimmäinen on aloitusjakso, joka suomalaisnuorilla pitää sisällään oman seurakunnan toimintaan osallistumisen ja ulkosuomalaisilla nuorilla osallistumisen paikallisen luterilaisen seurakunnan toimintaan.
- Toinen jakso suoritetaan etätehtävinä, jotka lähetetään talvikautena.
- Kolmas jakso on varsinainen rippileiri.
1. Seurakuntaan tutustuminen
Rippikoulu alkaa seurakuntayhteysjaksolla. Suomessa asuvat nuoret tutustuvat oman paikallisseurakuntansa toimintaan. Ohjeet seurakuntaan tutustumisesta saa suoraan kotiseurakunnasta. Ulkomailla asuvat nuoret tutustuvat oman alueensa (luterilaisen) seurakunnan toimintaan. Lähetämme lisätietoa seurakuntaan tutustumisesta osallistujille sähköpostilla marraskuun aikana.
2. Kirjalliset ennakkotehtävät
Rippikoulun ennakkotehtävät suoritetaan ennen leirijaksoa. Ohjeistukset tehtävien tekemiseen lähetetään osallistujille helmikuussa.
3. Leiri
Kansainvälisen rippikoulun leirijakso kestää kymmenen päivää. Leiri järjestetään Päiväkummun leirikeskuksessa Orivedellä. Leiri huipentuu viimeisenä päivänä järjestettävään konfirmaatioon, jonne ystävät ja sukulaiset ovat tervetulleita. Pidämme perheisiin yhteyttä rippikoulun aikana sähköpostitse. Leirin aikana ei järjestetä erillistä vierailupäivää.
Majoitus, ruokailu ja saapuminen
Rippileiri järjestetään Päiväkummun leirikeskuksessa Orivedellä. Päiväkumpu tarjoaa mainiot puitteet leirien ja tapahtumien järjestämiseen, ja sinne on remontoitu modernit majoitustilat keväällä 2020. Leirillä majoitutaan 3–6 hengen huoneissa Päiväkummun Aasia- ja Afrikka-taloissa ja ruokaa tarjoillaan viisi kertaa vuorokaudessa.
Leirille saavutaan omatoimisesti. Päiväkumpuun ajaa pääkaupunkiseudulta 2,5 tuntia ja Tampereen ja Jyväskylän välinen bussiliikenne tuo alle kilometrin päähän Päiväkummusta. Orivedelle on junayhteys sekä pohjoisesta Jyväskylän suunnasta että etelästä Tampereen suunnasta.
Konfirmaatio
Kansainvälisen rippikoulun konfirmaatio järjestetään Päiväkummun suurteltassa rippikoulun viimeisenä päivänä. Perheet ja läheiset ovat tervetulleita konfirmaatiopäivänä Päiväkumpuun. Konfirmaatiota mahtuu seuraamaan noin 600 vierasta, joten vierasmäärää ei ole rajoitettu. Messu kestää noin 1,5–2 tuntia ja se toimitetaan kaksikielisenä suomeksi ja englanniksi.
Konfirmaatiomessussa nuoret siunataan ja nuorten kummi tai kummit ovat läsnä siunaamisessa. Mikäli kummi(t) eivät konfirmaatioon pääse, siunaaja voi olla myös esimerkiksi perheenjäsen, läheinen ystävä tai nuoren isonen. Konfirmaatiomessusta kuvataan tallenne, joka lähetetään rippikoululaisten perheille.
Kansainvälisen rippikoulun hinta
Kansainvälisen rippikoulun osallistumismaksu on 790 euroa. Maksulla katetaan kansainvälisen rippikoulun kaikki kulut, eli majoitus, ruokailut, henkilökunta, ohjelma ja muut materiaalit. Rippikoulumaksu on mahdollista suorittaa osissa.
Rippikoulun työntekijät ja järjestäjät
Suomen Lähetysseura on järjestänyt lähetysteemoihin ja musiikkiin keskittyviä rippileirejä Päiväkummussa vuodesta 1957 alkaen. Lasten ja nuorten keskus on puolestaan koonnut rippikouluihinsa ympäri maailmaa asuvia ulkosuomalaisia nuoria vuodesta 1988 tähän päivään eli yli 30 vuoden ajan. Lisätietoja Lasten ja nuorten keskuksesta.
Kansainvälisessä rippikoulussa työskentelee monenlaisia ammattilaisia ja koulutettuja vapaaehtoisia. Työntekijöistä vähintään yksi on pappi, yksi musiikinopettaja ja yksi lähetystyön asiantuntija. Muut työntekijät ovat esimerkiksi nuorisotyön, kasvatusalan ja teologian opiskelijoita. Ohjaajiin kuuluu myös leiriavustajia, jotka ovat täysi-ikäisiä, useamman kerran isosena toimineita nuoria.