Mitä rauhanteologia on?
Kristinuskon ytimessä on sanoma rauhasta. Raamatussa puhutaan rauhasta satoja kertoja, mutta silti teologisessa keskustelussa rauha harvoin saa ansaitsemansa merkityksen ja huomion.
Rauhanteologia-hankkeessa Lähetysseura ja sen yhteistyökumppanit kirkastavat ja syventävät teologista ajattelua siitä, mitä rauha tarkoittaa, miten teologia voi auttaa rauhan saavuttamisessa konfliktien keskellä ja ja miten uskonnot voivat puhua rauhan kieltä.
Mitä hankkeessa on jo tehty ja mitä on tarkoitus tehdä?
Hankkeessa on pidetty vertaistapaamisia. Niissä rauhantyötä tekevät uskonnolliset toimijat voivat yhdessä saada vertaistukea ja oppia ajankohtaisista rauhan teemoista, kuten sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden vaikutuksesta rauhantyössä ja nuorten osallisuudesta. Yhteinen työskentely tapahtuu tutustumalla kumppanikirkkojen toimintaympäristöön. Marraskuussa 2023 kirkolliset toimijat tapasivat Kolumbian Bogotássa, jossa pitkään jatkunut sisällissota vaikuttaa kirkon työhön monella tavoin. Tapaaminen keskittyi sovintoon ja sukupuoleen Kolumbian konfliktissa ja rauhanprosessissa. Lisäksi tarkasteltiin sitä, miten teologia liittyy yhteisöjen arkeen ja todellisuuteen Kolumbiassa ja millaisia ajatuksia käytännön työ tuo teologiseen ajatteluun. Osana seminaaria tavattiin sekä Kolumbian hallituksen että kansainvälisen yhteisön edustajia ja nostettiin esiin kirkon työn piirissä olevien yhteisöjen tarpeita ja suosituksia.
Yhteistyö ja vertaisjakaminen toteutuvat myös virtuaalitapaamissa, joissa jatketaan teologista keskustelua ja jaetaan rauhantyön haasteita ja onnistumisia.
Kirkkojen työnäky rauhanrakentajina syntyy ja vahvistuu teologian kautta. Siksi on tärkeää, että rauhasta puhutaan myös kirkoissa ja teologian kielellä.
Miksi rauhanteologiaa halutaan kehittää? Mitä vaikutusta sillä on?
Vaikka sanoma rauhasta on kristinuskossa tärkeä, kirkot eivät kuitenkaan aina ole aktiivisesti mukana rauhantyössä. Hankkeen tavoitteena on kirkastaa sitä, mitä rauhanteologia voi tarkoittaa, millaiseksi se voi muodostua erilaisissa konteksteissa ja miten Raamatun kieli ja uskonnollinen elämä voivat tukea matkalla kohti kestävää rauhaa. Tätä kautta myös ne kirkot, jotka eivät vielä tee rauhantyötä, voisivat löytää oman paikkansa ja kutsumuksensa rauhan ja sovinnon työssä.
Moni tällä hetkellä rauhantyötä tekevä kirkon työntekijä on yksin vaativassa tehtävässään. Teologinen keskustelu toisten kanssa voi synnyttää uusia oivalluksia ja auttaa syventämään omaa ajattelua rauhan ja teologian suhteesta. Tämä auttaa toimimaan entistä aktiivisemmin rauhantyössä myös kristillisessä kontekstissa.
Jokainen konflikti ja jokainen kirkko, joka pyrkii rakentamaan rauhaa, on erilainen. Paikallisuus nouseekin erittäin tärkeäksi, kun pohditaan rauhanteologian ydintä. Jakamalla omia kokemuksia ja oivalluksia ja oppimalla toisilta rauhantyö myös syvenee uudella tavalla.
Mitkä Lähetysseuran kumppanit ovat hankkeessa mukana?
Mukana hankkeessa ovat Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO), Jordanian ja Pyhän Maan evankelis-luterilainen kirkko (ELCJHL), Zimbabwen kirkkojen neuvosto ZCC, Etiopian Mekane Yesus -kirkko, Yhdysvaltain evankelis-luterilainen kirkko (ELCA), Ruotsin kirkko, Luterilainen maailmanliitto sekä Eteläisen Afrikan luterilaisten kirkkojen verkosto (LUCSA).
Lisätiedot: sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden asiantuntija, TM, Päivi Linervo, paivi.linervo@suomenlahetysseura.fi