Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Venezuela: Kaaoksenkin keskellä Casa Hogar tarjoaa turvapaikan lapsille

Arki Venezuelan humanitaarisen kriisin keskellä oli kurjaa jo ennen koronaa. Arvioiden mukaan yli 90 % venezuelalaisista elää köyhyysrajan alapuolella, ja maassa on arvioitu olevan 7,5 miljoonaa humanitaarisen avun tarpeessa olevaa ihmistä.

Neljä nauravaa pikkupoikaa poikakodin sijaisäidin vierellä, sijaisäiti kyykyssä lasten vieressä poski yhden pojan poskea vasten.
Poikakotia pyörittävillä Janeth Hernándezilla ja hänen puolisollaan on kädet täynnä työtä ja sylissä parhaimmillaan neljäkin lasta samaan aikaan. Onneksi vanhemmat pojat ja pariskunnan biologiset lapset auttavat, samoin muutama vapaaehtoinen. Kuva Katja Tynkkynen

Miljoonat venezuelalaiset ovat paenneet kotimaansa humanitaarista hätätilaa ulkomaille, ja arvioiden mukaan venezuelalaisia pakolaisia voi ensi vuoteen mennessä olla jo seitsemän miljoonaa, eli enemmän kuin minkään muun maan pakolaisia.

Valencian pieni luterilainen seurakunta jatkaa kuitenkin sinnikkäästi Jumalan rakkaudesta kertomista sanoin ja teoin. Kirkko pitää huolta orvoista ja hylätyistä pojista suojakodissaan Casa Hogarissa, tarjoaa kristillistä varhaiskasvatusta pienille esikoululaisille ja tukee näiden perheitä San Blasin köyhässä kaupunginosassa ja välittää seurakuntalaisilleen hyvän sanoman toivoa ja lohdutusta sekä hengellisesti että materiaalisesti.

Monilla perheillä ei ole yksinkertaisesti varaa huolehtia lapsistaan: yli kolmasosa alle viisivuotiaista venezuelalaislapsista kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta. Osa on hylätty oman onnensa nojaan vanhempien lähdettyä etsimään töitä ulkomailta.

Yenson söi puiden lehtiä nälkäänsä

Lähetysseura on jo pitkään tukenut Valencian seurakunnan poikien turvakotia, Casa Hogaria. Kodissa on parisenkymmentä 4–19-vuotiasta poikaa. Kadulta tai köyhistä perheistä tulleiden poikien kokemukset ovat raskaita. Monet ovat joutuneet kerjäämään rahaa perheelleen, varastamaan tai salakuljettamaan huumeita. Joidenkin perheissä on ollut prostituutiota ja seksuaalista hyväksikäyttöä.

Yksi pojista on 10-vuotias Yenson, joka muutti Casa Hogariin kolme vuotta sitten.

Yensonin isä on vankilassa suorittamassa tuomiotaan murhasta, ja äiti hylkäsi lapsensa neljä vuotta sitten lähtiessään maasta. Äidin lähdettyä Yenson sisaruksineen jäi isoäitinsä hoitoon.

Isoäiti kävi töissä kotiapulaisena. Hän lähti töihin klo 5 ja palasi kotiin klo 17. Lapset olivat koko päivän syömättä, kunnes isoäiti palasi tuoden samalla jotain syötävää. Kun isoäiti eräänä päivänä töistä palatessaan löysi Yensonin syömästä puiden lehtiä, hän teki päätöksen lasten laittamisesta lastenkotiin.

Kuten suurin osa Casa Hogariin tulevista lapsista, Yenson ei ollut käynyt kouluja, joten sijaisäiti Janneth opetti hänelle lukemisen ja kirjoittamisen alkeet. Nykyään Yenson on iloinen kolmasluokkalainen ja pärjää koulussa hyvin.

Poika keinuu kovaa vauhtia.
Casa Hogarin aidatulla pihalla on turvallista Yensonin ja muiden poikien leikkiä. Kuva Juan Carlos Hernandez

Yenson pitää syömisestä, leikkimisestä ja opiskelemisesta sekä eläimistä ja kasveista, joista hän tykkää huolehtia. Hän osallistuu innoissaan Casa Hogarin koirien, kilpikonnien ja hyötykasvien hoitamiseen.

Yenson arvostaa kovasti kaikkea sitä, mitä Valencian luterilainen seurakunta ja ”tädit ja sedät”, kuten lapset nimittävät Casa Hogarin aikuisia, tekevät hänen hyväkseen. Isona hän haluaisi työskennellä mekaniikkainsinöörinä.

Lapsille on saatu kriisin ja elintarvikepulan keskellä ruokaa, kiitos Lähetysseuran ja luterilaisten Miamista lähettämien ruokapakettien. Lapset osallistuvat myös leipomon pyörittämiseen ja puutarhanhoitoon. Vuonna 2010 Iisalmen seurakunnan ja Lähetysseuran tuella rakennettu leipomo on käytössä aina, kun jauhoja ja muita leivontatarvikkeita onnistutaan saamaan.

Teksti Katja Tynkkynen

Kolmantena adventtina 12.12. jumalanpalveluksissa kerätään kolehti heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten hyväksi Suomen Lähetysseuran kautta. Vaihtoehtoisesti voi osallistua Lähetysseuran kolehtikeräykseen.

Voit tukea maailman lapsia myös osallistumalla Kauneimpiin Joululauluihin.