Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Paula Koivuniemi: ”Musiikki lohduttaa, tuo iloa ja vie pois arjesta”

Paula Koivuniemi on Kauneimmat Joululaulut 2020 -kampanjan suojelija.
”Lapset eivät kykene puolustamaan itse itseään – he ovat niitä kaikista heikoimpia. Siksi he tarvitsevat meidän tukeamme. Tule sinäkin mukaan auttamaan maailman lapsia!” kutsuu Paula Koivuniemi, Kauneimmat Joululaulut 2020 -kampanjan virallinen suojelija. Kuva Hannes Honkanen

Aikuinen nainen ja Tummat silmät, ruskea tukka. Nämä ja monet muut Paula Koivuniemen kestohitit ovat tuttuja monelle sukupolvelle suomalaisia. Tänä vuonna Paula on myös Kauneimmat Joululaulut -kampanjan suojelija.

– Minusta Kauneimpien Joululaulujen suojelijan tehtävä on arvokas asia ja otin sen mielelläni vastaan. Olen tehnyt työtäni jo 50 vuotta ja olen ollut paljon mukana myös hyväntekeväisyydessä.

Kulunut vuosi on ollut erityislaatuinen myös Paula Koivuniemelle. Koronapandemia tyhjensi hänenkin kalenterinsa ja pakotti 73-vuotiaan artistin pysyttelemään kotona.

– Aluksi korona järkytti ja olin hirveän varovainen, mutta kyllä minä sitten sopeuduin aika hyvin. Pitkään piti olla tekemättä keikkaa, joten halu päästä esiintymään ja tuomaan iloa ihmisille oli kova.

Kirkkokonserteissa voin olla oma itseni

Paula Koivuniemen ura alkoi 1960-luvun puolivälissä. Eikä hän ole ajatellut vielä lopettaa. Hän pitää laulamisesta ja siitä, kun näkee, miten musiikki vaikuttaa ihmisiin.

– Työn pitää tuottaa iloa! Hyvää kuntoa se kyllä vaatii. Minulla on terveet elämäntavat: nukun paljon, syön terveellistä kotiruokaa, en polta enkä juo. Laura-managerini Siru-koira  pitää huolen siitä, että kävelen 10 000 askelta päivässä.

”Minulla on yksi tällainen ystävä”, esittelee Paula Siru-koiran, kun he käyvät yhdessä vanhusten palvelukodeissa. Kuva Hannes Honkanen

Paula Koivuniemi on tehnyt urallaan 28 levyä. Joukossa on myös yksi joululevy, vuonna 2013 levytetty Kun joulu on. Samasta vuodesta alkaen hän on myös pitänyt joulukonsertteja kirkoissa. Tällekin joululle oli muutamia konsertteja suunniteltu, mutta haastatteluhetkellä ei vielä ollut tietoa, voidaanko ne toteuttaa.

– Ensimmäisissä kirkkokonserteissa vähän ihmettelin, miten täällä nyt sitten ollaan, mutta nykyisin tykkään niistä kovasti. Jo kirkko itsessään henkii ihanaa rauhaa. Monet kuuntelevat omissa mietteissään, eivätkä välttämättä edes katso solistia. Siksi minunkaan ei tarvitse esittää mitään – välispiikkejäkään ei aina tarvita. Voin olla ihan rauhassa oma itseni.

Sylvian joululaulu ylitse muiden

Paulan omalta joululevyltä löytyvät hänet suosikkiklassikkonsa, kuten Varpunen jouluaamuna – joka oli viime vuoden Kauneimmat Joululaulut -äänestyksen voittaja – Konsta Jylhän joululaulu, Kun joulu on ja viime vuoden äänestyksen kakkonen, Pekka Simojoen Tulkoon joulu.

– Pidän kaikista vanhoista melankolisista, lapsuudesta tutuista joululauluista. Sylvian joululaulun ylitse ei kuitenkaan mene mikään muu. Siinä vetoaa kokonaisuus: melodia ja teksti. Kuuntelen sitä, mutta en pysty laulamaan sitä – olen liian herkkä.

Herkkyytensä Paula sanoo olevan syynä myös siihen, miksi joululevy syntyi vasta pitkän harkinnan jälkeen 2013.

– Herkkyys on hieno asia, mutta minä olen kyllä vähän liian herkkä, ja iän myötä se tulee pahemmaksi. Jouluna ovat mielessä kaikki poismenneet omaiset. Pelkäsin, että en selviä teksteistä. Onneksi joululevy nauhoitettiin keskellä kesää, ei siitä muuten olisi mitään tullut.

Paula ei ole aina ollut jouluihminen, mutta nykyisin hän nauttii joulusta kovasti. Se on  rauhoittumisen aikaa työntäyteisen vuoden jälkeen.

– Minusta on ihanaa, kun kaupunki jouluna hiljenee ja kaikki rauhoittuu. Käyn joulukonserteissa ja aina myös joulukirkossa.

Keikkoja vanhusten palvelutaloissa

Paula on ollut mukana erilaisissa hyväntekeväisyyskonserteissa, mutta ihan yleisesti ei ehkä ole tunnettua, että hän on jo kahdeksan vuotta käynyt palvelukodeissa laulamassa vanhuksille.

– Se lähti liikkeelle siitä, että joku pyysi. Lähdin ilolla mukaan ja olen sitä sitten jatkanut.

– Ihmiset saavat esittää toiveita. Olen kuullut, että ihmiset muistelevat viikkokausia, miten ihanaa oli laulaa yhdessä vanhoja tuttuja lauluja. Musiikissa on voimaa. Se lohduttaa, tuo iloa ja vie pois arjesta.

Kauneimmat Joululaulut -kampanjan kohteena ovat maailman lapset. Paula on ollut aiemminkin mukana tukemassa kehitysmaiden lapsia ja naisia.

– Lasten ja vanhusten kohtalo liikuttaa minua, koska he ovat niin avuttomia. Aikuiset pärjäävät kyllä jotenkuten, mutta lapset ja vanhukset ovat puolustuskyvyttömiä ja riippuvaisia muitten avusta.

Teksti Kirsi Elo

Lahjoita: kauneimmatjoululaulut.fi

Lauletaanko tänä vuonna Kauneimpia Joululauluja?

10 tapaa laulaa Kauneimpia Joululauluja turvallisesti