Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Lauletaanko tänä vuonna Kauneimpia Joululauluja?

Zimbabwessa Lähetysseura tukee muun muassa kerhotoimintaa, jossa niin vammaiset kuin vammattomat lapset tutustuvat toisiinsa. Samalla vammaisuuteen liittyvät ennakkoluulot vähenevät koko yhteisössä.
Kauneimmat Joululaulut -keräyksellä tuetaan lapsia 20 maassa. Koronapandemian takia avun tarve on suurempi kuin koskaan. Zimbabwessa Lähetysseura tukee muun muassa kerhotoimintaa, jossa niin vammaiset kuin vammattomat lapset tutustuvat toisiinsa. Samalla vammaisuuteen liittyvät ennakkoluulot vähenevät koko yhteisössä. Kuva Heidi Tirri

Joulun alla kirkot ovat perinteisesti täyttyneet ääriään myöten Kauneimpien Joululaulujen laulajista. Miten käy tänä vuonna, kun koronaepidemia asettaa rajoituksia kokoontumiselle ja erityisesti laulamisen sanotaan olevan riskialtista? Jäävätkö joululaulut laulamatta ja kolehdit maailman lapsille keräämättä? Eivät, sillä seurakunnilla on paljon vaihtoehtoja toisenlaisten laulutilaisuuksien järjestämiseen.

Kauneimmista Joululauluista on tullut seurakuntien toiminnassa aivan keskeinen tapahtuma, jonne  kaikenikäiset kokoontuvat nauttimaan joululauluista, tunnelmasta, muistoista ja sävelistä. Uskon, että osallistujille on myös tärkeää saada antaa lahja lapselle, jolla ei kenties ole paljon mitään. Me Lähetysseurassa toivomme hartaasti, että seurakunnissa löytyy uskallusta, tahtoa ja taitoa järjestää tavanomaisesta poikkeavalla tavalla koskettavia tapahtumia joululaulujen äärellä – unohtamatta tietysti koronarajoituksia ja turvallisuutta. Lahja maailman lapsille on nyt todella tarpeellinen! varatoiminnanjohtaja Satu Kantola toteaa.

Viime joulun alla tehdyt tutkimukset kertoivat, että Kauneimmat Joululaulut ovat vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisten joulunvietossa. Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan kolme viidestä suomalaisesta osallistuu Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksiin, ja Postin kyselyssä ne olivat joulun kolmanneksi paras asia ykkössijan jakaneiden yhdessäolon ja jouluruoan sekä toisen sijan saaneen joululoman jälkeen.

Ulkoilmatilaisuuksia ja useampia tilaisuuksia vähemmällä väkimäärällä

Koronaepidemian aikana seurakunnat ovat tehneet digiloikkia ja jumalanpalveluksia on striimattu ahkerasti. Todennäköisesti myös joululauluja lauletaan tänä jouluna paljon tietokoneiden äärellä kotona striimausta seuraten.

Useat seurakunnat ovat kertoneet pyrkivänsä järjestämään entistä useampia tilaisuuksia niin, että mahdollisimman monet pääsisivät mukaan ja turvavälit pystyttäisiin silti säilyttämään. On myös ideoitu erilaisia ulkona järjestettäviä tilaisuuksia, kuten joululauluvaellus, laulava joulutervehdys, parvekelaulut tai vaikkapa urheiluhallissa tai muissa isoissa tiloissa järjestettävät tilaisuudet, joissa etäisyyttä muihin on helpompi pitää.

Viime vuoden uutuus oli Kauneimmat Joululaulut -karaoke, joka toimii hyvin yhteislaulunkin säestyksenä. Sekin voi helpottaa pienten tilaisuuksien järjestämistä. Lahjoituksia voidaan kerätä perinteisen kolehtihaavin lisäksi turvallisesti esimerkiksi MobilePayn, tekstiviestilahjoituksen tai verkkosivuston kautta.

Kauneimmat Joululaulut -äänestykseen osallistui viime vuonna yli 15 000 ihmistä. Eniten ääniä sai Sakari Topeliuksen sanoittama surumielinen Varpunen jouluaamuna. Seuraaviksi tulivat Pekka Simojoen Tulkoon joulu sekä Kassu Halosen ja Vexi Salmen Sydämeeni joulun teen. Tänäkin jouluna jokainen voi käydä Kauneimpien Joululaulujen verkkosivuilla äänestämässä omaa suosikkiaan ja vaikuttaa siihen, mitkä laulut tulevat ensi vuoden vihkoon.

Paula Koivuniemi kampanjan suojelijana

Kauneimpia Joululauluja on laulettu vuodesta 1973 lähtien. Tapahtuma syntyi, kun kanttorit yhdessä Suomen Lähetysseuran kanssa halusivat kehittää hiljaiseen kolmanteen adventtisunnuntaihin tapahtuman, jossa myös kerättäisiin varoja Lähetysseuran työlle.

Viime vuonna Kauneimmat Joululaulut -kampanja keräsi historiansa parhaan tuloksen, 1 165 000 euroa. Lähetysseura tukee keräysvaroilla heikoimmassa asemassa olevia lapsia yli 20 maassa. Niillä parannetaan muun muassa lasten ja äitien terveyttä, autetaan perheitä saamaan parempaa ravintoa ja puhdasta vettä sekä kehittämään toimeentulomahdollisuuksia. Lähetysseura tukee myös erityisesti vammaisten ja vähemmistöihin kuuluvien lasten koulutusta sekä oikeuksien toteutumista.

– Lapset eivät kykene puolustamaan itse itseään – he ovat niitä kaikista heikoimpia. Siksi he tarvitsevat meidän tukeamme, sanoo myös kampanjan tämänvuotinen suojelija Paula Koivuniemi.

Lahjoita kauneimmatjoululaulut.fi

”Minusta Kauneimpien Joululaulujen suojelijan tehtävä on arvokas asia ja otin sen mielelläni vastaan. Olen tehnyt työtäni jo 50 vuotta ja olen ollut paljon mukana myös hyväntekeväisyydessä.” Kuva Hannes Honkanen

Lue lisää: