Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

10 tapaa laulaa turvallisesti Kauneimpia Joululauluja

Miten laulaa Kauneimpia Joululauluja tilanteessa, jossa koronaepidemia asettaa rajoituksia kokoontumiselle ja kirkot eivät voi täyttyä laulajista, kuten on ollut tapana?

Ohessa tiivistettynä kymmenen ideaa. Seikkaperäisemmät selostukset ja monta muuta ideaa löytyy Kauneimpien Joululaulujen verkkosivuilta.

1. Joululauluvaellus

Vaellus vie Kauneimmat Joululaulut luonnon helmaan, hautausmaille, puistoihin, leikkipaikoille. Yhteistyökumppaneita voi kysyä vaikkapa partiosta, kuoroista tai harrastajateattereista. Kierrokset vartin välein, esilaulajat kärkeen ja reitin varrelle enkeleitä, paimenia ja muita jouluevankeliumin hahmoja, joiden luona lauletaan tuttuja joululauluja.

2. Parvekelaulut

Parvekelaulut voi kuka tahansa järjestää omassa naapurustossaan. Seurakunnan kanttori voi auttaa löytämään esilaulajia tilaisuuden tueksi – he voivat olla alhaalla pihalla – ja seurakunnasta saa lauluvihkoja, jotka voi jakaa naapureille postiluukusta kutsun kera. Vihkosta löytyy myös monta vaihtoehtoa, miten voi lahjoittaa joululahjan maailman lapsille.

3. Laulava joulutervehdys

Elävän musiikin välityksellä voi toivottaa hyvää joulua oman seurakunnan alueella asuvalle naapurille, ystävälle, sukulaiselle – kenelle tahansa. Tervehdyksen toimittaa perille seurakunnan musiikinharrastajista kokoama lauluryhmä. Tervehdyksen hinta käytetään kehitysmaiden lasten hyväksi. Koordinaattoria tarvitaan sopivien laulupäivien, tilausten ja reittien/kyytien organisoimiseksi lauluryhmille.

4. Monta tilaisuutta peräkkäin

Kirkossa tai muussa tilassa voi järjestää useita peräkkäisiä tilaisuuksia ja tilan voi tuulettaa tilaisuuksien välissä. Sopiva kesto tilaisuudelle on 30–45 minuuttia. Halukkaille on tarjolla maskeja ja penkkeihin on merkitty, kuinka monelle ihmiselle penkissä on paikkoja. Eteisessä voisi olla pystykahvit odottelijoille.

5. Joululaulumaraton

Joululauluja voi laulaa kirkossa tai kirkon pihalla maratonina vaikka koko päivän. Vetäjät vaihtuvat tunnin välein. Ihmiset voivat tulla ja mennä, niin kuin heille sopii. Kirkkoon päästetään vain tietty määrä ihmisiä kerrallaan ja turvaväleistä huolehditaan.

6. Ulkoilmatapahtuma

Ulkoilmatapahtuman voi järjestää kirkon tai seurakuntatalon pihalla, urheiluradalla, torilla tai missä tahansa, missä riittää tilaa huolehtia turvaväleistä. Pieni lava ja äänentoistolaitteet bändille ja esilaulajille. Bändin sijasta voi käyttää myös karaoketaustoja ja sanat voi heijastaa seinälle tai muulle sopivalle taustalle. Sää tietysti vaikuttaa tapahtuman onnistumiseen, ja tilaisuuden kesto on hyvä pitää lyhyenä hyvälläkin säällä, varsinkin jos yleisö seisoo. Joulun aikaan paljon ihmisiä käy hautausmaalla sytyttämässä kynttilän. Laulutilaisuuden voisi järjestää hautausmaalla yhdistettynä hartaustilaisuuteen.

Tai lauluhetkiä voi toteuttaa myös pop up -tilaisuuksina kaduilla tai muissa julkisissa tiloissa. Ohikulkijoille jaetaan lauluvihkoja ja mukana on kori, johon voi jättää kolehdin.

7. Joululaulusuunnistus

Kaupunkisuunnistukset ovat suosittuja. Samalla tavalla voi toteuttaa Kauneimmat Joululaulut. Jokaisella rastilla on lauluryhmä ja oma laulunsa. Kartta rastipisteistä voisi olla jaossa seurakuntatalolla tai vaikkapa painettuna seurakunta- tai paikallislehdessä.

8. Yhteistyö kauppakeskusten, kirjastojen, kahviloiden tms. kanssa

Kahviloilla ja baareilla on valmiiksi mietityt käytännöt turvaväleihin, hygieniaan ja väkimäärään. Muusikko tai pari voi mennä soittamaan joululauluja sovittuun paikkaan ja aikaan. Seurakunta vie Kauneimmat Joululaulut sinne, missä ihmiset ovat.

9. Joululaulupuhelut

Kevään korona-aikana ainakin yhdessä seurakunnassa vapaaehtoiset lauloivat vanhuksille iltavirsiä puhelimessa. Sama voisi jatkua joululauluin. Diakoniatyöntekijälle voi ilmoittautua ja hän kerää listan ihmisistä, joille soitetaan.

10. Drive in -tapahtuma

Isolle parkkipaikalle äänentoistolaitteet, mahdollisesti screeni tms. Vihkojakin voidaan jakaa. Lauletaan turvallisesti autoissa.
kauneimmatjoululaulut.fi

………..

Ideat syntyivät Suomen Lähetysseuran seurakuntien työntekijöille järjestämissä webinaareissa, joissa mietittiin, miten Kauneimpia Joululauluja voitaisiin laulaa korona-aikanakin. Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksia voi striimata samaan tapaan kuin nyt on striimattu jumalanpalveluksia, mutta muitakin ideoita syntyi paljon. Vain mielikuvitus on rajana – turvallisuus tietenkin huomioiden.

Lue lisää ja lahjoita kauneimmatjoululaulut.fi

Lauletaanko tänä vuonna Kauneimpia Joululauluja?