Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Seurakunnat varautuvat jo Kauneimpien Joululaulujen järjestämiseen

Viime jouluna Kauneimpia Joululauluja laulettiin lähinnä kotisohvalla striimauksia katsellen. Miten käy tänä vuonna? Täyttyvätkö kirkot jälleen ääriään myöten Kauneimpien Joululaulujen laulajista? Kampanjan suojelija tänä vuonna on piispa Mari Leppänen.

Tansanialaislapsia jonossa nimikkopuuntaimiensa vieressä kädet ylhäällä voitonmerkkinä.
Kauneimmat Joululaulut -keräyksellä tuetaan lapsia 20 maassa. Koronapandemian takia avun tarve on suurempi kuin koskaan.

”Näyttää siltä, että pääsisimme tänä vuonna jälleen kokoontumaan ja viime joulunseudun tyhjät kirkot voisivat nyt kaikua yhteisestä laulusta” sanoo Lähetysseuran varatoiminnanjohtaja Satu Kantola toiveikkaana.

”Seurakunnat ovat kertoneet, että ne ovat varautuneet järjestämään paljon tilaisuuksia. Kaikki järjestäjät ottavat luonnollisesti mahdolliset rajoitukset ja terveysturvallisuuden huomioon. Lähetysseurassa iloitsemme todella siitä, että seurakunnat haluavat tarjota ihmisille tilaisuuden laulaa sydämensä pohjasta ja lahjoittaa maailman lapsille mahdollisuuksia ihmisarvoiseen elämään.”

Suomen Lähetysseura on painattanut seurakuntia varten 750 000 lauluvihkoa. Vihosta löytyy 26 joululaulua – ne kaikkein perinteisimmät ja rakkaimmat, jotka saavat joulumielelle niin nuoret kuin vanhat. Mukana ovat tietysti viime vuoden Kauneimmat Joululaulut -äänestyksen voittajat, Vexi Salmen ja Kassu Halosen Sydämeeni joulun teen, Carola Häggkvistin säveltämä ja Pia Perkiön suomeksi sanoittama Taivas sylissäni sekä Sakari Topeliuksen ja Otto Kotilaisen Varpunen jouluaamuna.

Tänäkin jouluna jokainen voi käydä Kauneimpien Joululaulujen verkkosivuilla äänestämässä omaa suosikkiaan ja vaikuttaa siihen, mitkä laulut tulevat ensi vuoden vihkoon.

Ensi vuonna juhlitaan näyttävästi

Ensi vuosi on juhlavuosi, kun Kauneimpia Joululauluja lauletaan jo 50. kerran. Tapahtuma sai alkunsa vuonna 1973, kun kanttorit yhdessä Lähetysseuran kanssa halusivat kehittää hiljaiseen kolmanteen adventtisunnuntaihin tapahtuman, jossa myös kerättäisiin varoja lähetystyölle.

Nykyisin Kauneimmat Joululaulut on Suomen suurin musiikkitapahtuma ja suosituin laulupäivä on juuri kolmas adventti. Vuonna 2019 Kirkon tutkimuskeskuksen kyselyssä kolme viidestä suomalaisesta kertoi osallistuvansa Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksiin, ja Postin kyselyssä ne olivat joulun kolmanneksi paras asia ykkössijan jakaneiden yhdessäolon ja jouluruoan sekä toisen sijan saaneen joululoman jälkeen.

Laulutilaisuuksissa kerätyt kolehtitulot Lähetysseura käyttää heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi yli 20 maassa. Niillä parannetaan muun muassa lasten ja äitien terveyttä, autetaan perheitä saamaan parempaa ravintoa ja puhdasta vettä sekä kehittämään toimeentulomahdollisuuksia. Lähetysseura tukee myös erityisesti vammaisten ja vähemmistöihin kuuluvien lasten koulutusta sekä oikeuksien toteutumista.

Kauneimpia Joululauluja lauletaan kirkkojen lisäksi vanhainkodeissa, ravintoloissa, kauppakeskuksissa, sairaaloissa ja monenlaisissa muissa paikoissa. Niitä kokoontuvat laulamaan myös ulkosuomalaiset eri puolilla maailmaa. Vuonna 2019 Kauneimmat Joululaulut alkoivat soida myös karaokena, ja tänäkin vuonna karaokelista on täydentynyt vihon uusilla lauluilla.

Kolmantena adventtina 12.12. klo 18 Lähetysseura myös lähettää YouTube-kanavallaan Koko Suomen Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden, jossa Antti Vuoren Kauneimmat Joululaulut -orkesterin solistina laulaa Ylen Elämäni biisi -ohjelmasta ja monista muista televisio-ohjelmista tuttu Jepa Lambert. Mukana on myös tanssiryhmä Xaris Finland.

”Kauneimmat Joululaulut on matka jouluun”

Kauneimpien Joululaulujen suojelijana on tänä vuonna piispa Mari Leppänen. Hän kävi laulamassa niitä perheen kanssa jo lapsena ja sittemmin ne ovat olleet myös osa hänen työtään pappina.

”Monen joulun edellä olen itse juontanut jonkun Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden. Ihmiset tulevat niihin monin erilaisin tunnoin, osa innoissaan jouluvalmisteluista, osa niiden tai työn väsyttäminä. Joillekin jouluun voi myös liittyä luopumisen ja ikävän tunteita siksi, että päällimmäisenä mielessä on joku kokemus joulusta, joka ei enää voi toteutua. Mutta uskon, että jokainen tulee tilaisuuteen hetkeksi levähtämään, tavoittelemaan iloa ja tyyntymään kaiken keskellä”, Leppänen sanoo.

”Meillä jokaisella on käsitys oikeanlaisesta joulusta – joku maku, haju tai muisto lapsuuden joulusta, jonka kautta jouluun kuljetaan. Myös Kauneimmat Joululaulut on matka jouluun.”

Kauneimmat Joululaulut

 

2021 Kauneimmat Joululaulut -vihon kannessa on eri maiden lipuin koristeltu kuusi.
Kauneimmat Joululaulut on Suomen Lähetysseuran ja luterilaisten seurakuntien yhteistyötä.