Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Piispa Mari Leppänen: ”Kauneimmat Joululaulut on matka jouluun”

”Meillä jokaisella on käsitys oikeanlaisesta joulusta – joku maku, haju tai muisto lapsuuden joulusta, jonka kautta syntyy joulun tuntu”, kertoo Mari Leppänen, Kauneimmat Joululaulut 2021 -kampanjan suojelija.

Piispa Mari Leppänen Turun tuomiokirkossa taustalla kolme kynttilää ja Kauneimmat Joululalut -rollup
Mari Leppäsen mielestä joulun keskeinen sanoma on siinä, että Vapahtaja syntyy ihmiseksi ja tulee keskelle meidän arkeamme: ”Vanha kristillinen ajatus on, että Hän ei syntynyt vain joskus sinne jonnekin, vaan että suositun joululaulunkin sanoin, joka joulu ’taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen’.” Kuva Hannes Honkanen

Kauneimmat Joululaulut on tuttu asia piispa Mari Leppäselle. Hän kävi laulamassa niitä perheen kanssa jo lapsena ja sittemmin ne ovat olleet myös osa hänen työtään pappina.

”Monen joulun edellä olen itse juontanut jonkun Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden. Ihmiset tulevat niihin monin erilaisin tunnoin, osa innoissaan jouluvalmisteluista, osa niiden tai työn väsyttäminä. Joillekin jouluun voi myös liittyä luopumisen ja ikävän tunteita siksi, että päällimmäisenä mielessä on joku kokemus joulusta, joka ei enää voi toteutua. Mutta uskon, että jokainen tulee tilaisuuteen hetkeksi levähtämään, tavoittelemaan iloa ja tyyntymään kaiken keskellä. Myös Kauneimmat Joululaulut on matka jouluun.”

Mari Leppäsen oma suosikkijoululaululista on hyvin samankaltainen kuin suurimmalla osalla suomalaisista. Vahvoja kokemuksia liittyy vanhoihin klassikoihin kuten Varpunen jouluaamuna ja Arkihuolesi kaikki heitä. Sylvian joululaulu sai uutta merkitystä Espanjassa ulkosuomalaistyössä vietetyn vuoden aikana.

”Viime vuosina olen tykännyt erityisesti Taivas sylissäni -laulusta. Se on ihana, uudempi laulu ja tiivistää hienosti joulun sanoman.”

Omaan jouluun työn kautta

Mari Leppäsen omiin lapsuuden jouluihin kuului aina iso joukko ihmisiä – vanhemmat, kuusi sisarusta, isovanhemmat ja muita sukulaisia.

”Meillä joulua ei vietetty vain oman perheen kesken. Me lapset esitimme jouluevankeliumin, tiernapojat ja jotakin muutakin. Vanhin siskoni organisoi ja värkkäsi tiernapoikapäähineitä ja miekkoja. Lauloimme joululauluja, myös Kauneimmat Joululaulut -vihosta. Kävimme lapsiryhmän kanssa laulamassa vanhainkodissakin. Hiljennyimme jouluhartauteen myös kotona ja monesti vielä yöllä kävimme hautausmaalla.”

”Nykyisin jouluun valmistautuminen on erilaista. Joulunalusaika on töissä usein tiivistä, ja aineellinen valmistautuminen jää vähemmälle. Kotimme vieressä olevassa kirkossa lauletaan Kauneimpia Joululauluja ja sen jälkeen seurakuntatalossa pidetään lähetystyön hyväksi joulumyyjäiset, josta haemme jotain myös omaan jouluumme.”

”Mutta edelleen vietämme joulua isommalla porukalla sukulaisten kanssa. Jossain kohtaa syödään ja jaetaan lahjoja ja sitten käymme jouluyön messussa.”

”Olemme riippuvaisia toisistamme”

Seurakuntien ja Suomen Lähetysseuran järjestämissä Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa pidetään esillä myös lähetystyötä ja lahjoittamista, mikä Mari Leppäsen mielestä sopiikin hyvin jouluun.

”Lähetystyö on kristittyjen tapa olla tässä maailmassa. Jumala syntyi lapseksi lahjana meille ja kun ’lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa’. Meidän on mahdollista jakaa omastamme, ja monesti antaminen on ihan yhtä merkityksellistä kuin saaminenkin. Se toteutuu hienolla ja viisaalla tavalla myös Kauneimpien Joululaulujen kautta.”

”Kristinusko ei myöskään ole sidottu mihinkään kansallisuuteen tai alueeseen ja sisäänpäin kääntynyt ajattelu on sille vierasta. Jos jossain on hätä – lähellä tai kaukana – meidän tulee reagoida siihen. Maailma on yksi ja olemme riippuvaisia toisistamme.”

Lapset ja ympäristö lähellä sydäntä

Piispan työnkuvaan kuuluu osallistua monenlaisiin keskusteluihin ja ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin. Mari Leppäsen omaa sydäntä lähinnä on erityisesti kaksi teemaa, joita hän mielellään pitää esillä: lapset ja ympäristö.

”Lapset ovat arvokkainta, mitä meillä on. Kirkon ja seurakuntien tulevaisuus riippuu siitä, miten otamme lapset vastaan sekä miten autamme perheitä ja tuemme niitä kasvatustyössä. Elämme kaoottisessa maailmassa, ja on paljon yksinäisiä lapsia. Kirkon tehtävä on tuoda pysyvyyttä, turvaa ja rauhaa, olla lähellä.”

”Toinen yhteinen tehtävä, jolta emme voi sulkea silmiämme, liittyy luontoon ja ympäristöön. Meidän pitää kysyä, olemmeko ymmärtäneet oikein paikkamme tässä maailmassa. Ihminen on osa luontoa ja luomakuntaa. Ympäristöasiat ovat iso ja monitahoinen kysymys, joka synnyttää eriarvoisuutta – ei vain täällä vaan myös globaalisti. Kannanko vastuuta vain omasta arjestani vai ajattelenko myös kaukaisia lähimmäisiä, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia valita, ja joihin nämä kysymykset ensimmäisinä osuvat?”

”Kirkko voi auttaa ihmisiä ymmärtämään, miksi me tätä Jumalan luomaa maailmaa arvostamme ja miksi me olemme riippuvaisia sen hyvinvoinnista. Se, että me olemme siinä toimijoina, synnyttää toivoa ja auttaa kestämään kaikkea siihen liittyvää kaoottisuutta.”

Teksti Kirsi Elo

Kauneimmat Joululaulut

Seurakunnat varautuvat jo Kauneimpien Joululaulujen laulamiseen