Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Koronaviruskaan ei estä lähetystyöstä kiinnostuneita opiskelemasta – Lähde liikkeelle -koulutus siirtyi verkkoon

Lähde liikkeelle -kurssin toinen koulutusviikonloppu toteutettiin ensimmäistä kertaa etänä verkon välityksellä. Kokemus oli myönteinen. Jopa ryhmätyökin oli mahdollista. Kuva Elina Siukonen

Koronaviruksen takia on peruttu paljon tapahtumia, koulutuksia ja muita tapaamisia. Niiden sijaan on nyt kokeiltu paljon etäyhteyksien toimivuutta eri asioissa. Myös Lähetysseuran Lähde liikkeelle -koulutus meni verkkoon. Kävi ilmi, että onnistuu se näinkin – jopa aika hyvin.

Kevään Lähde liikkeelle -koulutuksen ensimmäinen kokoontuminen oli helmikuun alussa, jolloin kaksikymmentä kurssilaista eri puolilta Suomea saapui Seurakuntaopistolle Järvenpäähän. Kevään aikana oli tarkoitus tavata kolmena viikonloppuna.

Koronavirustilannetta seurattiin tiiviisti ja kaksi viikkoa ennen toista koulutusviikonloppua Lähde liikkeelle -koulutuksesta vastaava Suvi Korhonen ehdotti, että viikonloppu järjestettäisiin etäkoulutuksena. Näin päätettiin tehdä.

– Pohdimme hetken asiaa ja totesimme, että meille tämä on hieno mahdollisuus oppia uutta ja samalla miettiä koulutuksen toteutusta jatkossa. Halukkaita kurssilaisia olisi eri puolilla Suomea, ja esimerkiksi seurakuntien työntekijöille viikonloput ovat hankalia. Nyt tulee testattua, miten etäopetus toimii, totesi jo monta koulutusta vetänyt Elina Siukonen, joka vastaa Lähetysseuran ulkomaisesta vapaaehtoistyöstä eli Felm Volunteer -ohjelmasta.

Halu kokoontua ja opiskella yhdessä sai myös opiskelijat haastamaan omia ennakkoluulojaan ja kokeilemaan uutta toteutustapaa. Vain kaksi kurssilaista halusi jatkaa koulutusta myöhemmin. Kuva Elina Siukonen

Ryhmätyökin onnistuu verkossa

Niinpä maaliskuun viimeisenä viikonloppuna kurssilaiset osallistuivat koulutukseen verkossa omilta kotisohviltaan käsin. Kunkin kasvot näkyivät kuvagalleriana kotikoneen ruudulta, kouluttajat luennoivat kameran välityksellä ja jakoivat materiaalin kaikkien nähtäville. 

Käytetty verkkoalusta mahdollisti sen, että välillä jakauduttiin myös pienryhmiin keskustelemaan. Ryhmätehtäviä tehtiin jaettavan näytön ja perinteisten paperille kirjoitettujen muistiinpanojen avulla sekä tietenkin keskustelemalla.

Viikonlopun päätteeksi ihmeteltiin, että verkossa toteutettu koulutus tuntui yllättävän hyvältä. Asiaa helpotti se, että ihmiset olivat jo tutustuneet toisiinsa kasvokkain ensimmäisen lähiopetusviikonlopun aikana. Kahdenkymmenen ihmisen yhteishengen luominen vain verkossa olisi vaativaa. 

Kurssille sopii monenlaisia ihmisiä

Lähde liikkeelle -koulutuksen osanottajat ovat löytäneet tien koulutukseen eri reittejä. Yhteistä  heille on, että kaikki haluavat tietää enemmän kirkon kansainvälisestä työstä. 

Kuva Rami Niemi

Helsingissä asuva Vilma Saarinen – kuten useat nuoremmat kurssilaiset – kuuli koulutuksesta kavereiltaan, jotka olivat osallistuneet siihen aiemmin ja olleet vapaaehtoistehtävissä Lähetysseuran kautta. 

Vesa Herrasella ajatus lähetystyöhön tutustumisesta puolestaan oli kypsynyt mielessä jo vuosikymmeniä.

  Ajatus syntyi isosaikoina 80-luvulla. Muistan myös peruskouluajoilta opettajan, joka oli ollut lähetystyössä. Hänen tarinansa saivat jo silloin miettimään, että ehkä minäkin vielä joskus. Nyt tuntui siltä, että elämässä olisi hyvä vaihe pistää arkielämä tauolle ja tehdä jotain merkityksellistä.

Pitkään hautunut ajatus muuttui teoiksi ja Vesa otti yhteyttä Jyväskylän seurakuntaan kysyäkseen mahdollisuuksia osallistua lähetystyöhön. Seurakunnasta hänelle oli vinkattu Lähetysseuran Lähde liikkeelle -koulutuksesta.

Lähde liikkeelle -koulutukseen osallistuu eri-ikäisiä ihmisiä eri ammatillisista ja hengellisistä taustoista. Vilman ja Vesan mielestä ryhmäläisten erilaiset taustat tekevät koulutuksesta mielenkiintoisen. Samassa ryhmässä on seurakunta-aktiiveja, niitä, joille kristinusko ja lähetystyö on vieraampaa ja myös muutamia, jotka ovat olleet Lähetysseuran kautta töissä ulkomailla.

– On ollut hienoa nähdä, että ei ole yhtä muottia, johon koulutukseen tulevan pitäisi mukautua. Mielestäni koulutus sopii kaikille, joita kiinnostaa lähetystyö tai kristilliseltä pohjalta tehty kehitysyhteistyö, Vilma vakuuttaa.

– Suosittelen koulutusta ihan kaikille, jotka eivät pelkää tarttua uusiin asioihin! Vesa vahvistaa.

Osan koulutuksesta voisi toteuttaa jatkossakin etänä

Kuva Tiina Herranen

Vesa Herranen oli tyytyväinen etäopetuksena järjestettyyn viikonloppuun.

– Koen yhteisen näkemisen tärkeäksi mutta itselleni sopii erittäin hyvin, että koulutus järjestetään osittain verkossa. Kyllä tällaista toteutusmahdollisuutta kannattaa hyödyntää tulevaisuudessakin.

– Kun työviikkoon kuuluu usein muutenkin reissaamista, koulutusviikonloppuun matkustaminen siihen päälle saattaa tuntua raskaalta. Uskon, että osittainen verkko-opetus tarjoaa yhä useammalle mahdollisuuden osallistua. Ei tarvitse järjestää matkoja tai majoituksia.

Myös Vilma Saarinen yllättyi etäopiskelun toimivuudesta.

Yllättävän hyvältä tuntui. Pystyimme tekemään ryhmätöitä ja tuntui, että osallistuimme yhteiseen keskusteluun jopa skarpimmin ruudun välityksellä.

Valmiuksia vapaaehtoistyöhön niin kotimaassa kuin ulkomailla

Lähde liikkeelle -koulutuksen käy vuosittain noin 50 lähetys- ja kehitysyhteistyöstä kiinnostunutta eri-ikäistä ihmistä. Koulutuksessa tutustutaan lähetystyöhön, kehitysyhteistyöhön ja globaalin kirkon ajankohtaisiin kysymyksiin. Ennakkotietoja ei tarvita.

Osa koulutuksen käyneistä hakeutuu myöhemmin Lähetysseuran vapaaehtoistyöhön eli Felm Volunteeriksi ulkomaille, mihin edellytyksenä on Lähde liikkeelle -koulutuksen suorittaminen.

Vesa ja Vilma suunnittelevat molemmat hakevansa koulutuksen jälkeen vapaaehtoisjaksoa ulkomailla. Teologian opintojaan viimeistelevälle Vilmalle on jo paikka ensi syksyksi Etiopiaan, mikäli koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on ohi. Vesa suunnittelee hakevansa vapaaehtoispaikkaa kesällä aukeavalla hakukierroksella.

– Afrikka on maanosana kiinnostanut, ehkä sieltä voisi löytyä joku sopiva vapaaehtoispaikka. Onhan sitä monenlaista osaamista ja koulutusta kertynyt työn ja harrastusten kautta. Mutta mukava olisi tehdä jotain ihan muuta kuin toimistohommia, joista oma työ koostuu, Vesa kertoo.

 Teksti Suvi Korhonen ja Elina Siukonen
(kirjoittajat ovat koulutuksesta vastaava Suomen Lähetysseuran koulutussuunnittelija ja Felm Volunteer -koordinaattori)

 

Lähde liikkeelle -koulutus ja Felm Volunteer -ohjelma

Syksyllä 2020 järjestetään kaksi Lähde liikkeelle -koulutusta, toinen Järvenpäässä yhteistyössä Seurakuntaopiston kanssa, toinen näillä näkymin Pohjois-Suomessa. Koulutukseen haetaan sähköisellä hakulomakkeella. Lähijaksoja on kolme ja niiden välissä tehdään pieniä ennakkotehtäviä. Lisäksi kurssilaiset saavat osallistua leiriviikonloppuun Päiväkummun kurssikeskuksessa.

Koulutuksen käyminen on edellytys Lähetysseuran kautta ulkomaan vapaaehtoistyöhön eli Felm Volunteeriksi lähtemiselle