Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Anna-Mari Kaskinen lahjoittaa uutuuskirjansa tuotot maailman lapsille

Neljän lapsen äiti, kirjailija, runoilija, sanoittaja Anna-Mari Kaskinen oivalsi, ettei vanhemmuus ole vain biologiaa. Se on rakkautta ja vastuunkantoa – eikä se rajoitu vain omiin lapsiin.

Anna-Mari Kaskinen ja taustalla lasten kuvia Lähetysseuran työalueilta.

Anna-Mari Kaskisen uutuuskirja on omistettu maailman lapsille. Kuin lapsesi olisi hän -kirja sisältää runoja ja mietelmiä lapsuudesta ja vanhemmuudesta, ja niiden rinnalla on kuvia Lähetysseuran työalueiden lapsista.

Anna-Mari lahjoittaa osuutensa kirjan tuotoista Lähetysseuran lapsia ja nuoria tukevaan työhön.

”Voin omalta pieneltä osaltani tukea lapsia kirjan avulla ihan konkreettisesti.”

Kirjan syntyyn on vaikuttanut Anna-Marin omat kokemukset neljän lapsen äitinä. Yksi lapsista on Kiinasta adoptoitu.

Anna-Mari on oivaltanut, ettei vanhemmuus ole vain biologiaa. Se on rakkautta ja vastuunkantoa, eikä se rajoitu vain omiin lapsiin. Yhtä lailla se ulottuu kaikkiin maailman lapsiin.

”Jokainen voi omalla tavallaan tukea jotain lasta jossain merkittävässä elämäntilanteessa.”

Lähetysseura luotti nuorten lauluntekijöiden kykyihin

Samalla kirja on kiitos Lähetysseuralle. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta Afrikkalaisen gospelmessun ilmestymisestä. Lähetysseura tilasi sen nuorilta lauluntekijöiltä, Anna-Marilta ja Pekka Simojoelta.

Anna-Mari kiittää siitä, että Lähetysseura uskoi hänen ja Pekan kykyihin ja otti heidän laulunsa käyttöön. Afrikkalaisen gospelmessun jälkeen Lähetysseura tilasi Liekit-musikaalin, jonka ensiesitys oli Lähetysseuran 125-vuotisjuhlissa vuonna 1984. Tilaustyö tuntui nuorista lähes ylivoimaiselta haasteelta.

”Emme olleet tehneet musikaalia koskaan aikaisemmin”, Anna-Mari tunnustaa.

Hän luki lähetystyöntekijöiden elämäkertoja ja osti levykaupasta Jesus Christ Superstarin, josta opetteli musikaalin rakennetta. Niiden avulla syntyi musikaali. Liekit saavutti suuren suosion, ja monet sen laulut jäivät elämään itsenäisinä kappaleina.

”Monia unohtumattomia hetkiä ja projekteja on saatu tehdä. Ne ovat avanneet aina tietä jollekin uudelle, joten oli aika kiittää.”

Voimalaulut ammentavat inspiraationsa Raamatusta

40 vuoden aikana Anna-Mari on sanoittanut satoja lauluja ja virsiä sekä ollut kirjoittamassa kymmeniä kirjoja. Hänen kädenjälkeensä on vaikea olla törmäämättä. Esimerkiksi tämän vuoden Kauneimmissa Joululauluissa on kolme hänen sanoittamaansa kappaletta nuoruusvuosina syntyneestä Pienestä liekistä viime vuoden uutuuskappaleeseen Jouluna he kaikki ovat täällä.

Inspiraationsa Anna-Mari ammentaa luonnosta ja hengellisyydestä. Hänellä on tapana kuljeskella luonnossa, kuunnella ja hiljentyä. Korona-aikana hän on saanut voimaa myös Raamatun teksteistä. Ne tuntuvat yhdistävän aikaisempiin sukupolviin.

Raamatun teksteistä inspiraationsa ammentavat Anna-Marin korona-aikana tekemät voimalaulut. Hän on kirjoittanut jokaiseen kirkkovuoden pyhään laulun. Sävellykset on tehnyt espoolainen kanttori Anna-Liisa Haunio.

Viattomien lasten päivän kappale on nimeltään Kuin lapsesi olisi hän. Kappaleen sanat löytyvät Anna-Marin samannimisen uutuuskirjan ensimmäisiltä sivuilta.

Sekä kirjan että kappaleen ytimessä on sama ajatus: kun katsomme vieraita lapsia lähellä tai kaukana, entä jos katsoisimme heitä kuin omia lapsiamme.

”Silloin siihen katsantoon tulee erilainen näkökulma ikään kuin kuuluisimme yhteen, vaikka emme tunne toisiamme”, Anna-Mari kuvaa.

Teksti: Tarmo Ylhävuori

Kuin lapsesi olisi hän -kirja ilmestyy ensi viikolla itsenäisyyspäivän jälkeen.

Tilaa kirja Lähetysseuran Basaarista
Anna-Mari Kaskinen.
Kuuntele Kirkko maailmalla -podcast, jossa Anna-Mari Kaskinen kertoo kirjan teosta.