Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Venezuela: Esikoulu on turvapaikka kaaoksen keskellä

Ystävyyden talon esikoulus San Blasin köyhällä asuinalueella Valenciassa.
Valencian seurakunnan esikoulu tarjoaa vähävaraisten ja haavoittuvassa asemassa olevien perheiden 4–6-vuotiaille lapsille hyvän kasvualustan ja paremmat edellytykset menestyä myöhemmin koulussa. Kuva Katja Tynkkynen

Kirkkaankeltainen esikoulurakennus on kuin pilkahdus aurinkoa köyhällä ja ränsistyneellä San Blasin alueella. Tavallisesti lasten iloiset kiljahdukset kantautuvat muurien ympäröimän pihan poikki. Korona-aikana esikoululaiset ovat kuitenkin kokoontuneet virtuaalisesti. Ystävyyden taloksi nimetty esikoulu Valencian kaupungissa on luterilaisen seurakunnan ylläpitämä ja saa tukea Suomen Lähetysseuralta.

– Koronavirus on pahentanut perheiden kokemaa hätää. Ihmiset olivat jo aiemmin henkisesti kuormittuneita maamme tilanteen takia. Tarvitsemme nyt apua enemmän kuin koskaan, jotta voimme jatkaa eteenpäin, kertoo Valencian seurakunnassa työskentelevä Xiomara Mago.

Esikoulu tarjoaa vähävaraisten ja haavoittuvassa asemassa olevien perheiden 4–6-vuotiaille lapsille hyvän kasvualustan ja paremmat edellytykset menestyä myöhemmin koulussa. Lapsia on tällä hetkellä 25. He saavat opetussuunnitelman mukaista varhaiskasvatusta ja uskonnonopetusta. Myös urheilu, musiikki sekä tanssi ovat tavallisesti osa lasten viikkoa. Opetusta luotsaa kaksi ohjaajaa.

Esikoulussa lapset ovat saaneet myös ravitsevan välipalan. Se on jäänyt välillä päivän ainoaksi, sillä perheiden toimeentulo on hyvin vaikeaa. Venezuelassa oli jo ennen koronakriisiä pula ruoasta, puhtaasta vedestä, lääkkeistä ja sähköstä. Pandemian aikana seurakunta on jakanut ruokakasseja kotiin. Perheille tarjotaan myös hengellistä tukea ja psykologin palveluita.

Kaikesta on pulaa

Venezuelan jo vuosia jatkuneessa kriisissä ei ole näkyvissä muutosta. Hyperinflaation takia elintarvikkeet ovat hyvin kalliita ja niitä on vaikea saada, joten aliravitsemus on hyvin yleistä. Koronapandemia on entisestään vaikeuttanut perheiden toimeentuloa, kun ulkonaliikkumisrajoitukset ovat estäneet elannon ansaitsemisen kodin ulkopuolella.

Jatkuvat sähkökatkot, pula bensiinistä ja rikollisuus vaikeuttavat elämää. Lisäksi sairaalat ovat toimintakyvyttömiä lääkkeiden, tarvikkeiden ja pätevän henkilöstön puutteen takia. Paljon osaavaa henkilökuntaa on lähtenyt maasta.

Lasten oikeuksien toteutuminen on Venezuelassa monin tavoin uhattuna. Monet lapset on hylätty, kun vanhemmat eivät ole pystyneet huolehtimaan heistä tai ovat lähteneet etsimään parempaa elämää ulkomailta.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan yli neljä miljoonaa venezuelalaista on paennut romahtavasta kotimaastaan. Monet ovat kävelleet naapurimaahan Kolumbiaan, jossa Lähetysseura on pystynyt auttamaan osaa heistä aloittamaan uuden elämän. On myös paljon lapsia, jotka matkaavat yksin rajalle, osa kohtalokkain seurauksin.

Väestökato näkyy myös Valencian kaupungissa: monet asuinrakennukset ovat autioita ja liiketilat hylättyjä. Joissakin kerrostaloissa puolet asunnoista on tyhjillään, ja arvioiden mukaan Valencian asukasmäärä on vain 60 prosenttia entisestä.

– Kiitos kaikille rukouksistanne ja solidaarisuudestanne! Meidän työmme ja missiomme eivät lakkaa, sanoo Valencian seurakunnan ainoa pappi Geraldo Hands.

Teksti ja kuvat Katja Tynkkynen

Kauneimmat Joululaulut soivat maailman lapsille
Lue lisää ja lahjoita!