Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Lähetysseuran toiminta-alueilla olevien haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja aikuisten elämän turvaaminen ja suojelu kaikelta vahingolta on työn ytimessä kaikessa Lähetysseuran toiminnassa. Ohjeistusten, toimintatapojen ja käytänteiden avulla varmistetaan, ettei työmme piirissä oleville ihmisille aiheudu toiminnastamme vahinkoa tai haittaa. 

Suojelulla tarkoitetaan toimia, joita organisaatio toteuttaa suojellakseen niiden ihmisten turvallisuutta, ihmisarvoa ja hyvinvointia, joiden kanssa se on tekemisissä, erityisesti ehkäisemällä väärinkäyttöä, hyväksikäyttöä ja muunlaista haittaa ja reagoimalla niihin. 

Lähetysseuralla on nollatoleranssi lapsiin tai aikuisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja hyväksikäyttöön. Tämä koskee myös väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, jonka tekijänä on Lähetysseuran tai kumppaniorganisaatiomme työntekijä tai muu työmme kanssa tekemisissä oleva henkilö. 

Velvollisuutemme on suojella työmme piirissä olevia ihmisiä, työntekijät mukaan lukien, kaikelta mahdolliselta hyväksikäytöltä, mikä voi johtua työntekijöiden tai organisaatiomme toiminnasta. Vahvistamme jatkuvasti suojelutoimia ja luomme turvallisempia rakenteita, jotta ehkäisemme kaikkea hyväksikäyttöä ja vahinkoa, mukaan lukien seksuaalinen väkivalta. Kaikkien tulee voida luottaa siihen, että työntekijämme, työmme prosessit ja työmme on turvallisia.  

Vallan epätasapaino, kulttuuriset oletukset, sukupuolten välinen epätasa-arvo, monimuotoisuuden ja osallisuuden puute lisäävät haavoittuvassa asemassa olevien riskiä joutua alttiiksi hyväksikäytölle. Näihin juurisyihin pyrimme puuttumaan kaikessa toiminnassa ja koulutuksissa.  

Ilmoituskanava 

Kaikista tiedoista, huolenaiheista tai merkittävistä epäilyistä, jotka liittyvät Lähetysseuran lastensuojeluohjeistuksen ja eettisten toimintaperiaatteiden rikkomiseen tulee viipymättä ilmoittaa Lähetysseuran ilmoituskanavan kautta. Lähetysseuran työntekijät voivat ilmoittaa rikkomuksista myös esihenkilölleen. Ilmoituskanava on Lähetysseuran verkkosivuilla osoitteessa https://felm.ilmoituskanava.fi/#/ 

Ilmoittaminen edellä mainituista asioista on pakollista. Tiedon tai raporttien, huolenaiheiden tai merkittävien epäilyjen tahallinen salaaminen tai niiden ilmoittamatta jättäminen voi johtaa Lähetysseuran työntekijän kohdalla kurinpitotoimiin. Työntekijän tulee tehdä pyydettäessä yhteistyötä kaikissa mahdollisiin rikkomuksiin liittyvissä tutkimuksissa, jotka koskevat Lähetysseuran toimintaohjeistuksia. 

Mikä tahansa rikkomus toimintaohjeistuksista on väärinkäytös, ja jos se todetaan paikkansapitäväksi, voi se johtaa kurinpitotoimiin, jotka voivat sisältää irtisanomisen ja/tai tarvittaessa oikeudellisia toimenpiteitä. 

Jos työntekijä tahallisesti esittää vääriä tai harhaanjohtavia väitteitä toisen työntekijän toimista, tätä pidetään väärinkäytöksenä, ja siitä voidaan määrätä kurinpitotoimia työnantajan harkinnan mukaan. 

Ilmoittajansuojelu 

Lähetysseura noudattaa Euroopan unionin ilmoittajansuojadirektiiviä. Lähetysseuran sidosryhmillä on oltava mahdollisuus esittää huolenaiheitaan ilman pelkoa kostosta tai epäoikeudenmukaisesta kohtelusta. Lähetysseura varmistaa, että ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti ilman, että ne vaikuttavat työsuhteeseen tai aiheuttavat kostotoimia ja/tai häirintää ongelman esiin tuomisen seurauksena. Luottamuksellisuus suojaa sekä ilmoituksen tekijää, valituksen kohdetta että muita todistajia. Ilmoitusten käsittelyssä Lähetysseura noudattaa need to know -periaatetta, jonka mukaan tietoa jaetaan vain käsittelyn kannalta välttämättömille tahoille. 

Suojelun merkitys 

Kaikilla ihmisillä on oikeus elää ja työskennellä turvallisessa ympäristössä, ilman hyväksikäytön ja laiminlyönnin aiheuttamia haittoja ja vaaraa.  Suojelun toimenpiteillä turvataan lapsia ja aikuisia, joiden kanssa Lähetysseura on tekemisissä.  

Lähetysseura vahvistaa ihmisoikeuksien toteutumista kaikessa työssään. Oikeusperustaisuus tuo ihmisoikeuksien julistuksen, kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja standardit työmme keskiöön. Tuemme ihmisiä vaatimaan oikeuksiaan ja vastuunkantajia kunnioittamaan jokaisen ihmisoikeuksia. 

Ihmisoikeuksien julistuksessa mainitaan yksilöiden oikeus turvaan: ”Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen”. Meidät kaikki on luotu Jumalan kuvaksi – tämä on luonnostaan arvokasta ja suojelemisen arvoista.  Tämä tarkoittaa kaikkien suojelua vahingolta ja haitalta. Vahinkoa ja hyväksikäyttöä voi tapahtua missä tahansa, koska ihmiset voivat aiheuttaa vahinkoa muille ja käyttää valtaansa väärin.  Kaikenlaisista väärinkäytöksistä on ilmoitettava, jotta niihin voidaan puuttua tehokkaasti. 

Edistämme järjestössämme vastuullista ja läpinäkyvää vallankäyttöä. Hyväksikäyttö ja väärinkäytökset liittyvät aina myös vallan väärinkäyttöön. On tärkeää, että tunnistamme työhömme liittyviä valta-asetelmia.  Myös omien etuoikeuksien ja niiden vaikutusten tunnistaminen kuuluu suojelun keskiöön. 

Suojelun periaatteet  

Suojeluun kuuluvien keskeisten periaatteiden avulla ehkäistään, käsitellään ja poistetaan haittoja ja väärinkäytöksiä. 

Nollatoleranssi

Lähetysseuralla on nollatoleranssi kaikkea hyväksikäyttöä kohtaan. Nollatoleranssi tarkoittaa myös nollatoleranssia puuttumattomuuteen. Lähetysseura ottaa kaikki huolet ja ilmoitukset vakavasti ja reagoi kaikkiin ilmoituksiin, huolenaiheisiin ja syytöksiin oikeudenmukaisesti, kohtuullisesti ja viipymättä. Kaikki huolenaiheet käsitellään asianmukaisesti varmistaen, että uhrien tai selviytyjien oikeudet ja tarpeet ovat etusijalla.

Do no harm -periaate

Organisaation läsnäolo vaikuttaa aina monella tavalla toimintaympäristöön. Jos emme pyri välttämään tai lieventämään negatiivisia vaikutuksia, pyrkimyksemme voivat lopulta aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä niille, joiden oikeuksien toteutumista pyrimme vahvistamaan. Do no harm -periaatteen pohjana on varmistaa, että kaikki mahdolliset vaikutukset arvioidaan huolellisesti, jotta mitään vahinkoa ei tapahdu, tahallisesti tai tahattomasti.  

Luottamuksellisuus   

Lähetysseura sitoutuu työskentelemään uhrien ja selviytyjien, ilmoittajien ja kaikkien muiden ilmoitusten käsittelyyn osallistuvien kanssa luottamuksellisesti ja kunnioittavasti. Henkilötiedot ja muut luottamukselliset tiedot suojataan ilmoitusten käsittelyssä.  

Vastuullisuus   

Lähetysseura toimii vastuullisesti kaikilla toiminnan tasoilla. Lähetysseura varmistaa, että vastuullisuuden prosessit ja eri roolit ja vastuut toimivat saumattomasti yhdessä ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Johtajilla on erityinen vastuu turvallisuutta edistävien toimintaympäristöjen luomisessa. 

Sukupuoli ja valta   

Lähetysseura käyttää intersektionaalista tarkastelutapaa huomioiden ja tunnistaen sukupuolen, muiden identiteettitekijöiden (esimerkiksi ikä, seksuaalinen suuntautuminen, vammaisuus, etnisyys jne.) ja vallan vaikutukset. Työskentelemme sen eteen, että lapset ja aikuiset ovat mukana suojelun toimenpiteissä tavalla, joka edistää tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja lisää heidän turvallisuuttaan ja suojeluaan. Vallan epätasapaino, kulttuuriset oletukset, sukupuolten välinen epätasa-arvo, monimuotoisuuden ja osallisuuden puute lisäävät haavoittuvassa asemassa olevien riskiä joutua alttiiksi hyväksikäytölle. 

Kulttuurisensitiivisyys   

Kulttuurisensitiivisyys ohjaa käytäntöjä kaikilla tasoilla, mukaan lukien käyttäytyminen ja suora vuorovaikutus yhteisöjen jäsenten kanssa. Kulttuurisensitiivisyyttä ei koskaan saa käyttää syynä tai perusteena huolen tai ilmoituksen raportoimatta tai tutkimatta jättämiselle. 

Selviytyjä- tai yhteisökeskeinen lähestymistapa  

Lähetysseura asettaa uhrien ja selviytyjien oikeudet, arvon, tarpeet ja toiveet keskiöön, jotta he saavat tarvitsemansa avun ja tuen. Luottamuksellisuus on aina etusijalla, ja menettelyt suunnitellaan siten, että ne välttävät mahdollisen uudelleen-uhriutumisen (revictimization) selviytyjälle. 

Pakollinen raportointi

Jos Lähetysseuran työntekijä tai muu Lähetysseuraa edustava (kuten vapaaehtoinen tai konsultti) tunnistaa huolenaiheita tai epäilyksiä vahingosta tai hyväksikäytöstä kollegan, kumppanin tai muiden osalta, tulee heidän raportoida nämä huolenaiheet. Poikkeus tästä ovat uhrit siten, että heitä kannustetaan raportoimaan, mutta he voivat itse päättää, milloin ja miten tekevät niin. 

Oppiminen  

Lähetysseura on sitoutunut jatkuvasti oppimaan ja kehittämään suojelukäytänteitä parhaiden tunnistettujen käytänteiden mukaan. 

Lähetysseuran toimintaa ohjaavat linjaukset ja säännöt 

Kaikki Lähetysseuran työntekijät, niin vakituiset kuin määräaikaiset, vapaaehtoiset, harjoittelijat sekä muut Lähetysseuraa edustavat tai hankkeissa vierailevat henkilöt vakuuttavat allekirjoituksellaan, että he tuntevat Lähetysseuran eettiset ja lastensuojeluohjeistukset ja noudattavat niitä. Ohjeistukset sitovat myös Lähetysseuran lähetettyjen työntekijöiden huollettavina olevia henkilöitä. Lähetysseuran yhteistyökumppanit sitoutuvat myös ohjeistuksiin hankesopimuksissa. 

Lähetysseura perehdyttää ja kouluttaa työntekijöitään sekä kumppaneita ohjeistuksista ja toimintasäännöistä. Työn piirissä olevien ihmisten turvaamiseen tähtäävä perehdytys annetaan aina työsuhteen alussa ja tämän jälkeen täydennyskoulutusta. Eettiseen ohjeistukseen ja lastensuojeluohjeeseen haetaan kirjallinen suostumus velvoittavalla allekirjoituksella. 

Lähetysseuran lastensuojeluohjeistuksesta (pdf) löytyy mm. ohjeistukset turvalliseen rekrytointiin, viestintään sekä käyttäytymiseen ja lasten osallistamisen vahvistamiseen. 

Lähetysseuran eettiset toimintaperiaatteet (pdf) eli ACT-allianssin yhteinen Code of Conduct ohjaa kaikkea Lähetysseuran toimintaa, mm. käyttäytymisen standardeja. 

Lähetysseuran ohjeistus seksuaalisen hyväksikäytön, häirinnän ja epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseksi (pdf, englanniksi). Seksuaalinen hyväksikäyttö ja häirintä sekä epäasiallinen kohtelu ovat vastoin lakia ja ihmisarvoa. Lähetysseuralla on ohjeistus seksuaalista hyväksikäyttöä ja häirintää vastaan. Lähetysseuralla on myös nollatoleranssi seksuaalista hyväksikäyttöä ja häirintää kohtaan ja olemme sitoutuneet väärinkäytösten ehkäisemiseen ja ilmoitusten asianmukaiseen ja luottamukselliseen käsittelyyn.  

Lähetysseuran korruptionvastainen toimintaohje (pdf, englanniksi).

Yhteydenotot suojeluun liittyen 

Lähetysseuralla on nimetty suojelun vastuuhenkilö sekä alueelliset vastuuhenkilöt. Kyselyt voi osoittaa: complaintscommittee@suomenlahetysseura.fi 

Lasten oikeudet ja lastensuojelu 

Lähetysseura on sitoutunut kunnioittamaan ja edistämään lasten oikeuksia, sellaisina kuin ne on määritelty YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksessa ja muissa ihmisoikeussopimuksissa. Lähetysseuran ohjelman keskeisenä elementtinä on edistää lasten oikeutta elää, kasvaa ja kehittyä turvallisessa ja suojaavassa ympäristössä perheensä kanssa. Monet Lähetysseuran tukemien kumppanikirkkojen ja -järjestöjen hankkeista keskittyvät näihin kysymyksiin.  

Sen lisäksi, että prosesseissa ja hankkeissa keskitytään erityisesti lasten oikeuksien edistämiseen, nämä oikeudet otetaan huomioon kaikessa Lähetysseuran toiminnassa ja tuetuissa hankkeissa, jotka vaikuttavat lapsiin. Erityistä huomiota kiinnitetään lasten oikeuteen osallistua ja tulla kuulluksi heitä koskevassa päätöksenteossa sekä heidän oikeuteensa tulla suojelluksi kaikenlaiselta hyväksikäytöltä ja väkivallalta. 

Kuvaamme tässä keskeisiä käsitteitä ja Lähetysseuran lastensuojelua koskevia toimintatapoja sekä keskeisiä asioita, jotka otetaan aina huomioon kaikessa Lähetysseuran toiminnassa sekä hankkeissa, jotka vaikuttavat lapsiin. 

Lapsen oikeuksia koskevan lähestymistavan ytimessä on lasten turvallisuuden ja lasten kannalta myönteisten tulosten edistäminen, mukaan lukien syrjinnän torjuminen. Osana oikeuksiin perustuvaa lähestymistapaa on keskityttävä aina ensisijaisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten oikeuksien toteutumisen parantamiseen. 

Lapsen oikeuksia ja lastensuojelua ihmisoikeuskysymyksenä koskevia keskeisiä näkökohtia 

Lähetysseura asettaa etusijalle lasten oikeudet osallistua kaikkiin heitä koskeviin päätöksiin ja saada näkemyksensä kuulluksi ja toimia niiden mukaisesti.  Raportoinnissa tulee esittää näyttöä siitä, että tämä on toteutunut. Aina kun on kyse ristiriitaisista eduista, Lähetysseura varmistaa, että lapsen oikeudet, tarpeet ja hyvinvointi ovat etusijalla. Lapsen etu on lapsen oikeuksien periaate, joka perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 3 artiklaan (ks. alla). Lapsen edun arvioinnilla tarkoitetaan ”kaikkien niiden tekijöiden arviointia ja tasapainottamista, jotka ovat tarpeen päätöksen tekemiseksi tietyssä tilanteessa tietyn yksittäisen lapsen tai lapsiryhmän osalta”. 

Lähetysseura varmistaa, että henkilöstömme, toimintamme ja ohjelmamme eivät vahingoita lapsia tai altista lapsia vahingon tai hyväksikäytön riskille. Henkilöstömme on sitoutunut sekä työssään että vapaa-ajallaan seuraaviin ohjeisiin: 

  1. Kaikki Lähetysseuraa tai Lähetysseuran kumppaniorganisaatiota edustavat henkilöt käyttäytyvät asianmukaisesti lapsia kohtaan eivätkä koskaan käytä väärin järjestöömme kuulumiseen liittyvää luottamusta. 
  2. Jokainen Lähetysseuran tai Lähetysseuran kumppanijärjestöön liittyvä henkilö on tietoinen lasten hyväksikäyttöön ja lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvistä kysymyksistä ja reagoi niihin asianmukaisesti. 
  3. Luomme lapsiturvallisen ympäristön kaikessa toiminnassamme arvioimalla ja vähentämällä aina lapsiin kohdistuvia mahdollisia riskejä. 
  4. Meitä ohjaa huolenpitovelvollisuus (duty of care)*, joka meillä on lapsia kohtaan.

*Huolenpitovelvollisuus on common law -käsite, joka viittaa organisaation ja yksilön vastuuseen tarjota lapsille riittävä suoja vahingoittumiselta. Organisaation ja sen yksilöiden velvollisuutena on suojella lapsia kaikelta kohtuudella ennakoitavissa olevalta vahingon tai todellisen vahingon riskiltä.
 

Hankkeiden suunnittelu ja toteutus lasten kannalta turvallisesti 

Huolellinen hankesuunnittelu perustuu lapsen oikeuksien tilanneanalyysiin, johon sisältyy paikallisen lapsiturvallisuuden ja lastensuojeluriskien arvioiminen. Hankkeiden ytimessä on oltava lapsen etu YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti. Lähetysseuran kumppaneita kannustetaan laatimaan omat lastensuojeluohjeistukset, jotta varmistetaan, että ohjeistukset kumpuavat paikallisesta kontekstista ja että niissä otetaan huomioon do no harm -periaate (eli ohjeilla ei vahvisteta lapsille haitallisia käytäntöjä ja malleja). Jos yhteistyökumppanilla ei ole omia asianmukaisia ja kattavia ohjeistuksia ja toimintasääntöjä, sovelletaan Lähetysseuran lastensuojelun ohjeistuksia. Myös hankkeessa, joka ei ole lapsikeskeinen, on tunnistettava mahdolliset lapsiin kohdistuvat riskit. 

Riskien vähentäminen ja hallinta hankkeissa 

Yleinen lähestymistapa lasten suojeluun perustuu organisaation ja sen henkilöstön, hankkeiden ja toimintojen lapsille mahdollisesti aiheuttamien riskien ymmärtämiseen. Näiden riskien tunnistaminen, käsitteleminen ja hallinta luo lapsiturvallisia organisaatioita. Jos mahdolliset uhat pystytään tunnistamaan, voidaan luoda tarvittavat rakenteet sen varmistamiseksi, että tila on lapsille mahdollisimman turvallinen. Toisin sanoen, mitä enemmän puhumme riskeistä ja tunnistamme ne, sitä enemmän voimme suunnitella niiden ennaltaehkäisyä. Jos riskimatriisityökalua (ja erityisesti lasten suojeluun liittyviä riskejä) täytettäessä huomataan, että kyseisessä hankkeessa on suora yhteys lapsiin, käytetään myös lasten suojeluun liittyvien riskien arviointityökalua.  

Lähetysseuran hankkeissa on käytössä riskimatriisi sekä lapsiturvallisen rekrytoinnin tarkistuslista. Suojeluun liittyvät riskit otetaan huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa, jotta voidaan varmistaa, että näiden riskien lieventämiseen osoitetaan resursseja (henkilöstöä ja rahoitusta) hankkeen toteuttamisen aikana. 

Kaikki hankkeet tulee myös suunnitella siten, että yhteisöjen, mukaan lukien lapset, osallistuminen ja osallistaminen on alusta asti varmistettu ja he ovat mukana myös päätöksenteossa. 

Osallistava lähestymistapa ja lasten osallistuminen   

Ihmisoikeuksiin perustuvassa lähestymistavassa kiinnitetään huomiota niihin ihmisiin, joiden oikeuksista on kyse, keskeisinä toimijoina. Näin ollen lapset on otettava mukaan hankesyklin jokaiseen vaiheeseen. Osallistumisen varmistaminen kuuluu ihmisoikeuksiin. Lasten osallistumisessa on kyse siitä, että heillä on mahdollisuus ilmaista näkemyksensä, näkemykset otetaan vakavasti ja lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa heidän elämäänsä vaikuttavaan päätöksentekoon. Myös esimerkiksi riskinarviointia tehtäessä suositellaan tarvittaessa lasten osallistumista, koska he tietävät parhaiten, missä he tuntevat olonsa turvalliseksi tai turvattomaksi. 

Lasten hyväksikäytön määritelmä 

Lapsen kaltoinkohtelulla, laiminlyönnillä ja lapsen pahoinpitelyllä, tarkoitetaan kaikenlaista fyysistä ja/tai emotionaalista pahoinpitelyä, seksuaalista hyväksikäyttöä, laiminlyöntiä tai huolimatonta kohtelua tai kaupallista tai muuta hyväksikäyttöä, joka aiheuttaa todellista tai potentiaalista haittaa lapsen terveydelle, eloonjäämiselle, kehitykselle tai ihmisarvolle  (WHO, 1999, 2002, World Report on Violence and Health). 

Lapsiin kohdistuva väkivalta sisältää kaikki väkivallan muodot, jotka kohdistuvat kaikkiin alle 18-vuotiaisiin. Organisaation ensisijainen vastuu on estää lasten kaltoinkohtelu organisaatiossa tai organisaation toiminnan vuoksi. Lastensuojelusta vastuu kuuluu jokaiselle.