Ympäristödiplomi ja Suomen Lähetysseura

Suomen Lähetysseuralle on myönnetty kirkon ympäristödiplomi maaliskuussa 2019 ensimmäisenä kirkollisena järjestönä. Diplomi on voimassa myöntämisen jälkeen neljä vuotta.

Ympäristödiplomi on kirkollisia toimijoita varten räätälöity väline. Sen saa, jos sitoutuu ottamaan käyttöön kirkon toimintoja varten laaditun ympäristöjärjestelmän ja täyttää sen kriteerit.

Olemme hankkineet diplomin, koska meillä jokaisella on vastuu ympäristöstämme ja sen resurssien jakamisesta maailmassa. Ympäristöuhat koskettavat monesti pahiten kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Heillä ei myöskään ole mahdollisuutta suojautua uhkien vaikutuksilta samalla tavalla kuin rikkaimmissa maissa. Tämä on tilanne monissa Lähetysseuran toimintamaissa. Samalla maailman hyvätuloisten ympäristöjalanjälki on monesti kaikkein suurin. Ympäristövastuu on siis olennainen tapa toteuttaa Lähetysseuran tehtävää.

Diplomiin kuuluu se, että kehitämme jatkuvasti toimintaamme niin, että toimisimme ympäristöystävällisemmin. Otamme ympäristö- ja ilmastoystävällisyyden  huomioon työssämme. Kehitysyhteistyössämme autamme kumppanijärjestöjemme kanssa ilmastonmuutoksesta kärsiviä yhteisöjä sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Tämän avulla voimme tasata ilmastonmuutoksen vaikutuksia oikeudenmukaisesti.

Suomen Lähetysseuran hallitus päätti diplomin hakemisesta 3.4.2017. Ympäristöjärjestelmä auditoitiin Helsingissä 29.10.2018. Auditoinnin suoritti kirkon ympäristödiplomin auditoija, pastori Irene Erkko Lähetysseuran uusissa toimitiloissa Länsi-Pasilassa.

Mitä me teemme?

Kirkon ympäristödiplomin myötä olemme muun muassa:

• Sitoutuneet vähentämään ja kompensoimaan lentopäästöjämme
  • Nostamaan ympäristöystävällisten hankintojen osuutta ja pohtimaan ylipäätään eri hankintojen tarpeellisuutta
  • Parantamaan jätehuoltoamme
  • Lisäämään työmatkojen kulkemista julkisilla, pyöräillen tai kävellen
  • Sitoudumme myös kehittämään ympäristötietoisuuttamme jatkuvasti ja tiedottamaan henkilöstöämme ympäristöystävällisyydestä.

Lähetysseuran ekoteologia

Ympäristöuhkien edetessä kirkkojen tulee toteuttaa ekologista vastuutaan ja toimia köyhimpien ihmisten ja koko luomakunnan puolesta. Myös Lähetysseuralle ilmasto- ja ympäristötyö on noussut ympäristökriisin myötä tärkeäksi tehtäväksi. Mihin hengelliseen lähtökohtaan tämä perustuu? Lue lisää Lähetysseuran ekoteologiasta (pdf)

Lisätietoa diplomista ja sen myöntämiskriteereistä

Kirkon ympäristödiplomi perustettiin vuonna 2001. Kyseessä on vapaaehtoinen järjestelmä, jonka kautta kirkollinen toimija voi parantaa ympäristön puolesta toimintaansa. Ympäristödiplomin tavoite on sitoa ympäristöasiat normaaliksi osaa kirkon toimintaa. Lisätietoa diplomista ja sen saamiseen liittyvistä kriteereistä löytyy täältä.

Diplomikirjan kolmas, uudistettu laitos tuli voimaan vuoden 2012 alussa. Parhaillaan laaditaan neljättä laitosta. Sen on määrä tulla voimaan vuonna 2020. Uudessa laitoksessa muun muassa ilmastonmuutos on otettu paremmin huomioon.