Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Kahoot, Learning Café, Zoom – yhteydenpito seurakuntiin ja kouluihin onnistuu korona-aikanakin

Istuta Akaasia -peli odottaa seurakunnissa aikaa, jolloin varhaisnuoret voivat taas kokoontua kerhoihin ja leireille. Korona-aikana Lähetysseura on kuitenkin tuottanut paljon myös etämateriaalia niin seurakuntien kuin koulujenkin käytettäväksi.

Videoyhteyden kautta tehdyt vierailut ja oppitunnit tulivat tutuiksi lähetystyöntekijä Mikko Pyhtilälle jo Tansaniassa työskennellessä, joten yhteydenpito seurakuntiin ja kouluihin on ollut hänelle luontevaa etäyhteyden kautta nyt korona-aikanakin. Lähetysseura on vastannut korona-ajan haasteisiin myös muun muassa tuottamalla paljon etämateriaalia seurakuntien ja koulujen käyttöön.

Maaliskuussa alkaneet koronarajoitukset tyhjensivät monen Lähetysseuran työntekijän tapahtumakalenterin. Vierailut seurakuntiin ja kouluihin peruutettiin, koulutuksia ja tapahtumia ei järjestetä. Nopeasti ryhdyttiin kuitenkin miettimään vaihtoehtoisia tapoja palvella ja pitää yhteyttä.

– Materiaalin tuotanto kuuluu työhömme muutenkin, mutta koronarajoitusten alkaessa aloimme tuottaa materiaalia normaalia nopeammalla aikataululla ja isommassa määrin. Kun vierailut ja koulutukset peruuntuivat, tähän oli paremmin aikaa, vs. sidosryhmäpäällikkö Annamari Tuomela kertoo.

– Meillä oli valmiinakin jo paljon materiaalia, josta voitiin koota ja muokata erilaisia kokonaisuuksia. Normaaliaikana tuotetusta materiaalista uusi materiaali poikkeaa siten, että kaikkea voi käyttää joko itsenäisesti tai etäältä ohjaten, koulu- ja oppilaitostyön asiantuntija Sari Taipale jatkaa.

Lähetysseuralta löytyy muun muassa jokaiselle luokka-asteelle materiaalipaketteja, joissa on tarinoita, tehtäviä ja YouTube-videoita. Myös seurakuntien lapsi- ja nuorisotoimintaa sekä rippikouluja varten on tehty materiaaleja, joita voi käyttää etänä ja sittenkin, kun kasvokkain tapaaminen on taas mahdollista. Apuna on käytetty myös pelillistä Kahoot-sovellusta ja Learning Café -menetelmää.

– Ehdimme juuri ennen rajoitusten alkamista postittaa jokaiseen seurakuntaan alakouluikäisille tarkoitetun Istuta akaasia -lautapelin, jossa käsitellään muun muassa koulunkäyntiä, terveyttä, ilmastoa sekä perhettä ja ystävyyttä niin suomalaisten kuin kehittyvien maiden lasten näkökulmasta. Ne odottavat nyt toiminnan käynnistymistä, Annamari Tuomela kertoo.

– Näihin materiaaleihin olemme myös tehneet hyvin yksinkertaisia lyhyitä videoita, joissa lähetystyöntekijät kertovat omasta työstään. Olemme siis myös palanneet näissä materiaaleissa ihan perusasioiden äärelle: mitä lähetystyö on ja miksi sitä tehdään, Sari Taipale huomauttaa.

Lähetysseuran työntekijöiden korona-aikana eri puolilta maailmaa järjestämät kirkkokahvi-livet Facebookissa ovat olleet suosittuja. Sunnuntaina 17.5. vuorossa oli terveisiä raamatunkäännöstyöstä Angolassa ja Namibiassa. Kuulumisia maailmalta on muutenkin runsaasti tarjolla niin Lähetysseuran verkkosivuilla kuin Kirkko maailmalla -podcasteissa.

Videoyhteydet ovat tuttu asia lähetystyöntekijöille

Nyt puolisentoista vuotta kotimaantyössä ollut Tansanian-lähetystyöntekijä Mikko Pyhtilä on ollut mukana monilla lähinnä lukion uskontotunneilla kertomassa lähetystyöstä ja kristinuskosta Afrikassa.

– Opettajien on tuntunut olevan jopa aiempaa luontevampaa kutsua meitä tunnille etäyhteyden kautta silloin, kun kaikki muukin opetus on tapahtunut videoyhteyden kautta. Toivotaan, että tästä syntyisi jotain sellaista, joka säilyy, kun nyt palataan lähiopetukseen.

Oppituntien lisäksi Mikko Pyhtilä on ollut mukana monenlaisissa seurakuntien virtuaalitilaisuuksissa miesten piireistä rippikouluihin tai striimatun jumalanpalveluksen jälkeisissä ”kirkkokahveissa”. Vastaavanlaisia juttuja hän teki jo Tansaniassa, joten hän reagoi hyvin nopeasti, kun liikkumisrajoitukset iskivät.

– Maaliskuun 12. olin Oulussa mukana rippikouluillassa, jossa oli satakunta nuorta. Seuraavana iltana piti olla samanlainen ilta toiselle ryhmälle, mutta se jouduttiin peruuttamaan. Tajusin heti, että nyt tarvitaan materiaaleja ja korvaavaa toimintaa.

– Olen ollut aktiivisesti yhteydessä muun muassa nimikkoseurakuntiini ja kertonut olevani käytettävissä. Puolentoista vuoden aikana on myös syntynyt paljon yhteyksiä kouluihin. Niinpä kutsuja on tullut.

Myös palvelupäällikkö Suvimarja Rannankari-Norjanen kertoo, että kun opettajat pääsivät etäopetuksen alkuun, alkoi aika nopeasti tulla pyyntöjä Lähetysseurallekin.

– Seurakunnissakin on toimintaa. Olen kuullut etänä järjestetyistä perhekerhoista ja nuorten instaliveistä. Rippikouluopetusta on myös etänä. Kasvokkain tapaamiset seurakunnissa ovat nyt olleet katkolla, mutta pidämme kyllä jatkuvasti palavereita verkon kautta. Seurakuntien lähetystyöstä vastaavatkin ovat kivasti pitäneet lähetystyötä esillä omissa kanavissaan ja keksineet vaihtoehtoisia tapoja toimia. Vappumyyjäisiäkin korvattiin sillä, että munkkeja ja simaa sai tilata ja hakea kotiin.

Tulossa on myös virtuaalinen teologinen opintopiiri Etelä-Karjalan rovastikunnan seurakuntien lähetystyöstä vastaaville. Korona-aikana on hyvä mahdollisuus vahvistaa omaa osaamista, jos muut työtehtävät ovat vähentyneet. Myös Oulun seudulle on syksyksi suunnitteilla opintopiiritoimintaa, joka ainakin osittain toteutetaan etänä, vaikka silloin jo saisikin kokoontua.

– Tästä voi seurata uusia käytäntöjä, jotka jatkuvat korona-ajan jälkeenkin. Monin paikoin on huomattu, että on helpompi osallistua koulutuksiin ja kokouksiin, kun ei tarvitse käyttää aikaa matkustamiseen, Suvimarja Rannankari-Norjanen toteaa.

Lähetysseuran kevään Lähde liikkeelle -koulutuskin siirtyi verkkoon ensimmäisen kokoontumiskerran jälkeen ja todennäköistä on, että jatkossakin ainakin osa koulutuksesta toteutetaan etänä.

Rippileirit järjestetään sittenkin

Kokoontumisrajoituksia lievennetään kesän alkaessa ja seurakunnatkin suunnittelevat jo esimerkiksi rippileirien järjestämistä juhannuksen jälkeen. Myös Lähetysseuran suositut rippileirit Päiväkummussa aiotaan toteuttaa pienin muutoksin.

– Järjestämme kahden kymmenpäiväisen leirin sijaan neljä viikon mittaista leiriä niin, että kullakin leirillä on vain 25 leiriläistä. Rippileireillä on iso merkitys niin Lähetysseuralle kuin nuorille ja heidän perheilleen. Luonnollisesti nuoret ja heidän perheensä voivat itse päättää, tulevatko tai haluavatko kenties siirtää rippikoulun ensi vuoteen. Meidän leireillämme on myös aina ulkomailta tulevia nuoria, jotka mahdollisesti eivät nyt pääse tulemaan, Annamari Tuomela kertoo.

Leireille tulevien isosten kouluttaminen alkaa tulevana viikonloppuna. Samoin nuorten, heidän vanhempiensa, isosten ja leirien vetäjien yhteinen tapaaminen on tulevana sunnuntaina – molemmat videokonferenssisovelluksen avulla.

Kirsi Elo