Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Ylpeä ja onnellinen joulukonsertin kapellimestari

Kauneimmat Joululaulut on tuttu juttu säveltäjä ja tuottaja Esa Niemiselle, ja hänellä on lämmin suhde joulumusiikkiin muutenkin – niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisesti. Tänä jouluna hänet nähdään kapellimestarina Yle TV1:n Kauneimmat Joululaulut -juhlakonsertissa. ”Se on minulle kunniatehtävä”, Nieminen sanoo.

Valkovillapaitainen ja harmaatukkainen mies vanhassa puukirkossa taustalla palavia kynttilöitä jalustalla ja alttarilla
Kuva Niklas Rosström

”Lasten ollessa pieniä kävimme laulamassa Kauneimpia Joululauluja, joten tiesin kyllä heti, mistä on kyse, kun minua kysyttiin konsertin kapellimestariksi”, Nieminen kertoo.

”Olen ollut aiemminkin monien joulukonserttien kapellimestarina, mukana laulamassa itsekin, ja tehnyt joululevyjä eri artistien kanssa. Pidän joululauluista ja siitä, että Suomessa suosituimmat joululaulut ovat hartaita ja hidastempoisia. Niitä ovat tehneet merkittävimmät suomalaiset säveltäjät aina Sibeliuksesta alkaen, mikä ei ole tavanomaista muualla.”

”Hartaimmat joululaulut ovat sukua hengellisille lauluille ja virsille, viihteellisimmät ovat iskelmää, poppia, rockia – joulumusiikista löytyy kaikkia musiikkilajeja. Toiset sopivat kirkkoon, toiset ei.”

Niemisen oma suosikki on En etsi valtaa loistoa, erityisesti sävellyksen puolesta, mutta kaunis on Topeliuksen tekstikin. Toisaalta Beatles-nuorena hän pitää kovasti myös John Lennonin Happy Christmas ‑kappaleesta, jossa on kaunis, englantilaiseen kansanlauluun pohjautuva sävel.

”Yleensäkin pidän sellaisista joululauluista, jotka auttavat rauhoittumaan joulunviettoon. Kassu Halosen ja Vexi Salmen Sydämeeni joulun teen on juuri sellainen. Siinä on sopivasti joulun rauhaa, ja se muistuttaa kauniilla tavalla siitä, miksi me joulua vietämme.”

Juttutuokio kapellimestarin ja konsertin juontajan, Jukka-Pekka Rantasen välillä. Kuva Heidi Tirri

Uusi joululaulu juhlavuoden kunniaksi

Kauneimmat Joululaulut syntyivät Suomen Lähetysseuran ja luterilaisten seurakuntien yhteistyönä vuonna 1973. Tänä jouluna niitä lauletaan siis 50. kerran.

Esa Nieminen ja televisiokonsertin tuottaja Niklas Rosström sävelsivät juhlavuotta varten uuden laulun Kauneimmat joululaulut soi. Se löytyy Suomen Lähetysseuran painattamasta lauluvihosta ja se kuullaan myös juhlakonsertissa.

”Istuimme Niklaksen kanssa pianon ääreen ja etsittiin tunnelma kokeilemalla. Tavoitteena oli löytää moderni, nykypopmusiikin rytmeissä keinuva – mutta ei nopeatempoinen – melodia, jossa on selkeät säkeistöosat ja kertosäe. Briiffasimme sanoittaja Sinikka Svärdiä siitä, mitä haemme, ja hän kun on taitava, niin ensimmäinen hänen lähettämänsä tekstiversio on melkein sellaisenaan lopullisessa laulussa.”

Hyvä konsertti vaatii hyvän suunnittelun

Esa Nieminen on ollut mukana tekemässä useita hyväntekeväisyyskonsertteja. Hänen sydäntään lähellä ovat erityisesti lapset, mutta hän on ollut mukana keräämässä varoja muun muassa veteraaneille, huumenuorille ja Kosovoon.

”Lasten klinikan kummien kanssa olen tehnyt varmaan parikymmentä konserttia. Esikoispoikani sairasti pienenä syöpää ja olimme monivuotisia Lasten klinikan asiakkaita.”

Hyvän konsertin tekemisessä tärkeintä on Niemisen mukaan ennakkotyö.

”Jos vain kasataan lauluja ja laulajia, tuloksesta tulee sillisalaattia ja toteutus on viimeistelemätön. Vaikka Lasten klinikan kummien konsertteja tehtiin joka vuosi ja teema oli aina sama, suunnittelu aloitettiin silti kauan ennen konserttia ja samanlainen huolellinen valmistelutyö tehtiin jokaisen konsertin kohdalla.”

”Hyvä konsertti vaatii myös hyvän tuottajan, siksi suosittelin Niklasia tuottajaksi. Konsertin onnistumiseen vaikuttaa paljon se, miltä se kuulostaa ja näyttää lavalla tai televisiokuvassa – kaikki se vaatii huolellisen suunnittelun ja toteutuksen.”

Kaikki Kauneimmat Joululaulut -juhlakonsertin säkenöivät tähdet lavalla. Kuva Heidi Tirri

”Itse olen tehnyt sovitustyötä 12–13 soittajan orkesterille. Orkesteri on viihdeorkesteri vahvistettuna jousikvartetilla ja kahdella taustalaulajalla – studiomuusikkoja, joiden kanssa olen tehnyt paljon yhteistyötä. Sillä kokoonpanolla saa aikaan monenlaista ilmettä.”

Ja totta kai hyvä konsertti vaatii myös hyvän sisällön – joka tässä tapauksessa on suomalaisten rakastamat joululaulut – ja onnistuneet artistivalinnat. Nieminen iloitsee, että Kauneimmat Joululaulut -konserttiin on saatu monipuolinen joukko taitavia solisteja.

”Jokaiselle katsojalle löytyy varmasti jotakin. Hyväntekeväisyyskonsertteihin solistit tulevat usein ilmaiseksi, mikä edellyttää heiltä hyvää tahtoa ja konsertin teeman taakse asettumista. Siksi henki on usein valmiiksi hyvä jo lähtötilanteessa. Suomessa vaan artisteja on rajallinen määrä ja he saavat niin paljon pyyntöjä, että kaikkiin ei voi suostua.”

”Ymmärrän hyvin Kauneimpien Joululaulujen suosion”

Esa Nieminen kertoo olevansa ylpeä ja onnellinen siitä, että hän pääsee juhlakonsertin kapellimestariksi.

”Kauneimmat Joululaulut -tapahtumien suosio kertoo siitä, kuinka rakkaita joululaulut ovat suomalaisille ja kuinka olennainen osa joulunviettoa ne ovat – varsinkin kun meillä on niin paljon omia hienoja suomalaisia joululauluja, joita ei muissa maissa lauleta.”

”Ymmärrän hyvin tapahtuman suuren suosion, ja koen, että konsertin kapellimestarina toimiminen on kunniatehtävä, joka täytyy kerta kaikkiaan hoitaa hyvin. Varsinkin, kun Yle on ostanut sen käyttöoikeudet useaksi vuodeksi eteenpäin.”

”Toivon, että konsertti omalta osaltaan antaa ihmisille tunnelman hyvästä ja rauhallisesta joulusta. Se on minusta joulutunnelmassa tärkeintä.”

Teksti: Kirsi Elo

Kauneimmat Joululaulut -juhlakonsertti

esitetään Yle TV1:ssä joulupäivänä 25.12. klo 19 ja uusintana 26.12. Se on katsottavissa lisäksi Yle Areenassa, ja konsertista kuullaan lyhennetty radioversio myös Radio Suomessa.

Konsertin kapellimestarina toimii Esa Nieminen, ja siinä esiintyvät lauluyhtye Rajaton, Suvi Teräsniska, Jore Marjaranta, Jukka Kuoppamäki, Inka Auhagen, Laura Voutilainen, Diandra, Robin ja Ida Elina. Konsertin juontaa Jussi-Pekka Rantanen.

Kauneimmat Joululaulut