Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Rakkauslauluja Lähi-idästä

Palestiinalainen Chamber Choir Bethlehem.
Chamber Choir of Bethlehem on perustettu vuonna 2013. Sen jäsenet ovat palestiinalaisia nuoria aikuisia kristittyjä. Kuoron ohjelmisto koostuu klassisista, uskonnollisista ja itämaisista sävelmistä. Kuoronjohtaja Tareq Wahba keskellä vihreässä paidassa. Kuva Sari Lehtelä

– Laulamme enimmäkseen arabiankielisiä rakkauslauluja, jotka perustuvat palestiinalaisten ja libanonilaisten runoilijoiden teksteihin, kertoo palestiinalaista Chamber Choir of Bethlehem -lauluryhmää johtava Tareq Wahba.

– Erikoisinta on se, että laulamme neliäänisesti. Se on Palestiinassa vielä melko uutta. Tyyliltämme olemme eurooppalaisia, hän jatkaa ja korostaa, että kuoron laulut on tarkoitettu kaikille kuoromusiikin ystäville. Tareq Wahban mukaan hänen kotikaupungissaan Betlehemissä rakastetaan musiikkia, mutta ihmiset eivät vielä ole tottuneet kuuntelemaan neliäänistä kuoroa.

Viisi vuotta sitten perustetun kymmenhenkisen a capella -kuoron ohjelmistossa on myös englannin-, ranskan- ja saksankielisiä lauluja ja hengellisiä kappaleita. Kuoro esiintyy enimmäkseen Betlehemissä ja lähiympäristössä. Pari konserttia on pidetty Jerusalemissa. Ennen toukokuun Suomen-vierailua kuoro laulaa 13. toukokuuta konsertissa luterilaisessa Lunastajan kirkossa Jerusalemissa.

Ammatiltaan Tareq Wahba on oopperalaulaja, pianisti ja musiikin opettaja. Hän opettaa yksityiskouluissa ja Betlehemin musiikkiakatemiassa. Sunnuntaisin hän toimii kanttorina luterilaisen kirkon jumalanpalveluksissa Beit Jalassa, joka on Betlehemin naapurikaupunki.

Tareq Wahban rakkaus musiikkiin syntyi kirkossa, kun hän pääsi yhdeksänvuotiaana soittamaan katolisen kirkon urkuja lapsuuden kotikaupungissa Nablusissa. Se oli menoa. Isä palkkasi saksalaisen opettajan opettamaan pojalleen pianon soittoa.

– Se oli kovaa työtä ja kallista, mutta rakastin sitä.

Uurastus palkittiin ja Tareq pääsi stipendin turvin jatkamaan musiikin opiskelua Italiaan Vicenzan kaupungin konservatorioon Pohjois-Italiassa. Opettaja kannusti häntä myös laulu-uralle. Basso-baritonin ensimmäinen rooli oli Figarona Mozartin oopperassa Don Giovanni. Oopperalavoille Tareq Wahba pääsee nykyisin kesälomilla. Hän on esiintynyt klassisissa oopperateoksissa muun muassa Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Chamber Choir esiintyy Lähetysjuhlilla Kuopiossa. Kuoron yhteys Suomeen syntyi, kun kuopiolainen kanttori Joona Saraste opetti kirkkomusiikkia palestiinalaiskirkossa syksyllä 2015. Saraste lauloi myös Wahban johtamassa kuorossa.

Ennen Lähetysjuhlia kuoro konsertoi Helsingissä Kulosaaren kirkossa 23.5.2018 klo 18 ja on mukana Helsingin tuomiokirkon viikkomessussa 24.5. klo 12.