Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Lähetysjuhlat Kuopiossa 25.–27.5.2018

Ohjelma on alustava. Muutokset mahdollisia.

Lapsiperheille ja nuorille on omaa ohjelmaa lauantaina 26.5.

Perjantai 25.5. Tuomiokirkko

 • 14.00–16.00 Oikein köyhä, viimeinen Lähetysjuhlien ennakkotilaisuuksista
  Rikkaus antaa mahdollisuuden valita. Köyhyys on sitä, että ei ole valinnan mahdollisuutta. Aiheesta keskustelemassa Kati Jansan ja Matti Huotarin johdolla hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen, ihmisoikeusasiantuntija Tytti Matsinen ja piispa Ibrahim Azar. Musiikista vastaa Jarkko Maukonen ja Chamber Choir Bethlehem, mukana myös Tanssiteatteri Minimi.
 • 18.00–19.00 Rakasta minua nyt  – Lähetysjuhlien avajaiset
  Rakasta minua nyt. Eikö sydämellisyys tai ystävällisyys riittäisi, onko rakastaminen liian kova vaatimus? Ketä pitäisi rakastaa, missä ja miten? Mitä on lähetystyö vuonna 2018? Mukana kanttori Joona Saraste ja Pyhän maan retkeilijät.
 • 19.00–20.00 Tule kohtaamaan tuttuja, nauttimaan kahvia ja kuuntelemaan Tatu Backin ja Jaakko Pöyhösen tarjoilemaa musiikkia Tuomiokirkon mäelle.
 • 20.00–21.00 Konsertti
  Tahdistin-orkesteri, johtaa Harri Hyppölä, ja Chamber Choir Bethlehem, johtaa Tareq Wahba. Mukana myös Katja Paananen, panhuilu ja lukijana Jaro Julkunen.

Muualla/Rinnakkaistilaisuudet:

         Kuopion Pipliaseuran 200-vuotisjuhlan kunniaksi:

 • 14.30–19.30 Raamattunäyttely ja kahvio, Keskusseurakuntatalo, Suokatu 22
  Raamattunäyttely, jossa 200 erikielistä Raamattua Kuopion Pipliaseuran 200-vuotisjuhlan kunniaksi
 • 19.30 Ruut2018 -musiikkinäytelmä, Keskusseurakuntatalo, Suokatu 22
  Raamatun Ruutin kirjan maisemat nykypäivän Suomeen siirrettynä musiikin ja näytelmän keinoin. Toteutuksessa mukana Männistön seurakunnan projektikuoro kanttori Heikki Monosen johdolla ja draamaryhmä pastori Heikki Hyvärisen johdolla.

Lauantai 26.5. Kuopio-halli

 • 8.30–8.45 Aamurukous Sisko Laitinen ja Marja-Liisa Pakkala, musiikista vastaa Jarkko Maukonen & co.
 • 9.00–9.45 Rikas mies ja Lasarus – Raamattutunti TT, teologinen asiantuntija Kati Kemppainen
 • 10.30–11.30 Varastettu vesi
  Millainen olisi oikeudenmukainen jako vedestä maailmassa? Riittääkö puhdasta vettä kaikille maailman ihmisille? Aiheen äärellä Teollisuuden Veden toimitusjohtaja Maija Vidqvist, kansainvälisen rahoituksen koordinaattori Karoliina Tuukkanen Suomen Lähetysseurasta ja ekoteologian tutkija, pastori Pauliina Kainulainen.
 • 12.00–13.30 Laulujen laulu
  Yhteislauluja, kuvia ja tarinoita lähetystyöstä. Juontajina  Rosa Nyman ja Markus Bäckman sekä housebändinä Jarkko Maukonen & co.
 • 14.30–15.30 Ihmisen lapsi – kummit 30 v.
  Mitä tarkoittavat lastenoikeudet Suomessa ja maailmassa? Aiheesta keskustelemassa Jaana Marjasen johdolla lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, entinen Nepalin-lähetystyöntekijä Kirsti Kirjavainen ja kirkollisen työn koordinaattori Elisa Nousiainen Suomen Lähetysseurasta. Musiikkia tarjoilee Laura Baltzar  ja Popo Salami & co.
 • 16.00–17.00 Rahat tai henki
  Piispa Jari Jolkkosen vieraana Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson ja vuoden 2017 liikemieheksi valittu Mika Sutinen. Musiikista vastaa Alavan kirkkokuoro ja Popo Salami & co.
 • 18.00–19.15 ”Rakasta minua nyt” -messu
  Viikkomessu, jossa piispat Jari Jolkkonen ja Ibrahim Azar yhdessä seurakunnan kanssa siunaavat kesän isoset tehtäväänsä. Messua ovat toteuttamassa pastori Oona Huttunen yhdessä Kuopion ev. lut. seurakuntien nuorten kanssa. Musiikista vastaa Suomen Lähetysseuran nuorten musiikkiryhmä Cumina.
 • 20.00–21.30 Yhteiset askeleet
  Jumalan rakkautta sanoin ja teoin taiteen välityksellä. Mukana illassa Jakaranda, Asante, Jukka Salminen ja tanssiryhmä Xaris Finland.

Muualla/Rinnakkaistilaisuudet:

 • 9.00–20.00 Hiljaisuuden huone, Hatsalan koulu
  Tule viivähtämään rukoushiljaisuudessa levon ja hiljaisuuden huoneeseen.
  Rukouslauluhetki klo 14.00–14.30.
  Vietä tovi hengellisen kirjallisuuden äärellä lukusalissa. Mahdollisuus sielunhoitoon ja hengelliseen ohjaukseen.
  Hiljaisuuden huoneelta lähtee pyhiinvaellusreitti RIISAAN, ortodoksiselle kirkkomuseolle (Karjalankatu 1, 70110 Kuopio). Pyhän Apostoli Johannes Teologin ja Karjalan Valistajien kirkko on avoinna henkilökohtaista hiljentymistä varten. Mahdollisuus tutustua myös Riisan näyttelyyn, lipun hinta 8 €.
 • 10.00 Oikeus liikkua vapaasti -hyväntekeväisyysjuoksu,  Valkeisenlampi/Alavan kirkko
  Löytyy sekä kilpasarja, kuntosarja, että liikuntarajoitteisten sarja.
  Lue lisää ja tule mukaan juoksemaan hyvän asian puolesta!
 • 10.00–13.00 Lähetysseuran vuosikokous, Kuopion klassillinen lukio
 • 12.30–13.30 Terveydenhuoltoväki, Kuopion klassillinen lukio
  Tule kuuntelemaan tietoja  mielenterveyshankkeista Nepalissa ja Tansaniassa
  sekä Popo Salami & Co:n musiikkia. Kahvitarjoilu.
 • 12.30–14.00 Kuurojen lähetys, Kuopion klassillinen lukio
  Rakkaus vaikuttaa. Mitä tapahtuu tällä hetkellä Kuurojen Lähetyksen tukemissa kuurojenkouluissa Tansaniassa ja Eritreassa. Näkökulmia ja kuvia koulujen kuurojen lasten elämästä. Tervetuloa katselemaan ja kuuntelemaan. Kahvitarjoilu.
 • 13.30–14.30 Lähi-idän opintomatkalaiset, Kuopion klassillinen lukio
  Lähetysseuran opintomatkalaisten kokoontuminen. Käydään läpi matkaohjelmaa ja käytännön asioita. Lähetysseurasta mukana Riitta Sandberg.
 • 13.30–15.00 Evankelinen lähetysyhdistys–ELY ry, Kuopion klassillinen lukio
  Sanoja ja säveliä Israelista ja Venäjältä. Mukana Erja Kalpio, Raili Mäkitalo ja Larisa Kolehmainen ELYstä sekä Hanna Eskel, Erkki ja Kyllikki Holopainen kuopiolaisesta Zipporim-kuorosta.
 • 14.00–15.00 Luottamushenkilöt, Kuopion klassillinen lukio
  Kutsutilaisuus seurakuntien luottamushenkilöille. Tule tapaamaan toisia vastuunkantajia, vaihtamaan ajatuksia, innostumaan seurakuntavaaleista ja kuulemaan, mitä Lähetysseura tarjoaa seurakunnille. Tarjoamme kahvit.
 • 14.00–15.30 Alumni-tapaaminen, Kuopion klassillinen lukio
  Kutsutilaisuus Suomen Lähetysseuran Alumneille (Eskari, Min mission, Lähde liikkeelle -koulutukset ja Felm Volunteer -ohjelma). Tule tapaamaan toisia alumneja ja keskustelemaan globaaleista kysymyksistä ja vapaaehtoisuudesta. Ohjelmassa vierailijan alustuspuheenvuoro ja vapaata keskustelua. Tarjoamme kahvit.
 • 14.30–15.30 Matkalauluseurat,  Kuopion klassillinen lukio
  Laulut Siionin Matkalaulut -kirjasta. Puhumassa Taina Taskila ja Tuomo Lahtinen. Mukana myös Eeva Pouke. Uusheräys.
 • 15.00–16.00 Opettajien Lähetysliitto, Kuopion klassillinen lukio
  Mukana Safarikuoro ja nimikkolähetit Eeva-Liisa ja Rauno Ranta-Suomela, Angola. Opettajat, opettajaksi opiskelevat ja kaikki opetusalan hankkeista kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan!
 • 15.30–16.45 Lähetys- ja kansainvälisentyön sihteerit, Kuopion klassillinen lukio
  Seurakunnan lähetysvastaavien työhön käydään tarinateatterin matkassa. Kerro tarinasi ja kuopiolaisen Turina-teatterin väki näyttelee sen. Lisäksi hetki rukoukselle ja ajankohtaisille asioille. Tilaisuudessa mukana myös Iiris Kontra, Riitta Sandberg ja Juha Taanila Lähetysseurasta.
 • 16.00–17.00 Siioninvirsiseurat, Tuomiokirkko
  Pastori Leena Väyrynen-Si, koordinaattori Antti Alanen, pastori Suvimarja Rannankari-Norjanen ja piispa Matti Sihvonen.
 • 16.30–17.30 Kirjaimilla kioskinpitäjiksi, Kuopion klassillinen lukio
  Miten lukutaito muuttaa aikuisen naisen elämää Itä-Afrikassa? Malawin Pipliaseuran ohjelmajohtaja Wilfred Ngalawa, Minna Mannert Pipliaseurasta ja kirkollisen työn koordinaattori Elisa Nousiainen Lähetysseurasta.
 • 17.00–18.00 Amalia, Kuopion klassillinen lukio
  Tositapahtumien innoittama musiikkidraama 1800-luvun sinnikkäästä naisesta pohjautuu Päivi Mattilan esikoisromaaniin Rakkaus väkevä kuin kuolema. Tapahtumat sijoittuvat Suomeen ja nykyiseen Namibiaan vuosina 1867-1906.
  Esiintyjät: Markus Bäckman, Rosa Nyman, Päivi Mattila ja Osmo-Matias Ojanen
  Dramatisointi ja ohjaus: Työryhmä.
 • 19.00–20.00 Safarikuoron konsertti, Tuomiokirkko
  Safarikuoron konsertti johtajanaan Tommi Niskala.

 

Sunnuntai 27.5.

 • 9.00–10.00 Raamattutunti, Tuomiokirkko
  Miten Tuhlaajapoika-vertaus avautuu eri ihmisten mielissä. Oman käsityksensä antavat pastori Nuusa Parkkinen, hiippakuntasihteeri Jukka Helle ja piispa Ibrahim Azar. Aamun sävelistä vastaa Kallaveden seurakunnan kanttori Richard Nicholls.
 • 11.00–12.15 Messu, Kuopion tori
  Messu ja lähetystyöhön siunaaminen. Messun ja siunaamisen toimittaa piispa Jari Jolkkonen avustajineen. Kirkkokahvit
 • 11.00 Pyhäkoulu, Kuopion torilla teltassa
  Päkän pyhäkouluun saavat tulla pienet ja isot. Minne Päkä on piilottanut pyhän? Entä kuka oikein on Pulmu? Tule etsimään! Päkä ja Pulmu rauhan asialla -lippu liehuu pyhäkoulupaikan merkkinä. Pyhäkoulussa mietitään rauhaan tarvittavia asioita. Ohjaajana Anita Ahtiainen, Nuori kirkko ry.
 • 13.00–16.00 Riemu-festari, Kuopion tori
  Riemu on koko perheen oma festivaali, jossa on lavaohjelmaa, erilaisia toimintapisteitä ja yhteistä tekemistä hyvällä fiiliksellä. Mukana mm. tv:n lastenohjelmien juontaja Tuomo Rannankari ja reipas Virsvälkkä.