Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Oulussa siunattiin kolme uutta lähetystyöntekijää

Piispa Jukka Keskitalo siunasi kolme uutta lähetystyöntekijää tehtäviinsä messussa Oulun tuomiokirkossa. ”Meidän tehtävämme on kylvää, Jumala itse antaa kasvun”, totesi piispa.

Kolme naista katsoo kirkossa hymyilleen kameraa, ruusut käsissä.
Anna Holmström, Katja Tynkkynen ja Satu Haapanen saivat ruusuja ja halauksia messun jälkeen.

Lähetysseuran työhön siunattiin tiistaina kasvatustieteiden maisteri Satu Haapanen Israeliin, valtiotieteiden maisteri Anna Holmström Tansaniaan ja yhteiskuntatieteiden maisteri Katja Tynkkynen Latinalaiseen Amerikkaan.

”Tuntui hyvältä juhlia yhdessä! Paikalla oli oululaisia ja väkeä lähettävistä seurakunnista. Ihmisille oli ilo nähdä toisiaan ja kolmea työhön siunattavaa yhtä aikaa – sen näki kaikesta! Kaikkien kasvoilta heijastui riemu ja liikutus. Oli tärkeää ja merkityksellistä rukoilla yhdessä ja olla saattamassa Annaa, Satua ja Katjaa työhön”, kertoo tuomiorovasti Satu Saarinen.

Viime kevääksi suunnitellut Lähetysjuhlat Oulussa ja niissä tapahtuva Lähetysseuran uusien lähetystyöntekijöiden siunaaminen jouduttiin perumaan koronan takia.

Kulkue saapuu kirkkoon, etummainen nainen kantaa ristiä.Helena Ylimaula johdatti kulkueen Tuomiokirkkoon.
Ristiä kantanut Helena Ylimaula johdatti kulkueen Tuomiokirkkoon.

”Meillä on tällä hetkellä kuitenkin useita uusia työtovereita, jotka haluamme siunata ulkomaantyöhön. Kirkko on se, joka lähettää ja varustaa heidät, siksi työhön siunaaminen on meille niin tärkeä asia. Joskus vastaanottavat maat vaativat myös viisumia varten todistuksen siunaamisesta. Näin esimerkiksi nyt Israeliin lähtevän Satu Haapasen kohdalla”, toteaa pastori, yhteyspäällikkö Suvimarja Rannankari-Norjanen.

”Tämä oli samalla meille iloinen muistutus siitä, että ensi keväänä, jos Jumala suo, pääsemme Ouluun Lähetysjuhlille!”

Neljä ihmistä pitää käsiään alttarille polvistunee naisen pään yllä.
Piispa Jukka Keskitalo siunaa Satu Haapasen avustajinaan Helena Ylimaula, Tuomas Tölli, Rolf Steffansson ja Tero Norjanen.

Messuun oli kokoontunut vajaat 90 ihmistä, jotka mahtuivat istumaan väljästi isoon kirkkoon. Kokoontuminen yhteen maskeja käyttäen ja turvavälit säilyttäen oli mahdollista, sillä Oulu ja muu Pohjois-Pohjanmaa ovat koronaepidemian perustasolla.

Suoraa lähetystä messusta seurasi 135. Juhlamessun voi katsoa kahden viikon ajan jälkeen päin virtuaalikirkosta.

”Syyskuussa Tansaniaan”

”Oli hienoa, että lähetystyöhön siunaus tapahtui juuri Oulun Tuomiokirkossa, jossa minulle ojennettiin aikoinaan ylioppilaslakki. Kävin lukion kirkon naapurissa Oulun Lyseon IB-linjalla. Tuomiokirkossa nyt jo edesmennyt Väinö-pappa puhkesi itkuun, sillä ylioppilaaksi pääsyni oli suuri helpotus ja ylpeyden aihe. Lukio oli ollut minulle hankala ja työläs”, muistelee Anna Holmström.

Pudasjärveltä kotoisin oleva Anna Holmström toimii lasten oikeuksien asiantuntijana itäisessä Afrikassa ja asuu perheensä kanssa Tansanian pääkaupungissa. Hän vastaa työstä, jolla parannetaan erityisesti lasten ja naisten asemaa.

”Palaamme toivottavasti syyskuun alussa Tansaniaan.”

Juhlamessuun osallistuivat Annan vanhemmat, lähetystyöntekijät Anna ja Oskari Holmström, jotka tekivät pioneerityötä maasaiden parissa Tansaniassa ja asuvat nyt eläkkeelle jäätyään Pudasjärvellä. Myös Lähetysseuran palveluksessa oleva Emma Holmström pääsi mukaan juhlistamaan siskon tärkeää hetkeä. Hänet evakuoitiin koronan takia keväällä Suomeen Kambodžasta. Annan mieltä lämmitti, että messuun tuli myös juhlaväkeä hänen työtään tukevista seurakunnista Rovaniemeltä, Siikalatvasta, Kemistä ja Limingalta.

”Palaamme toivottavasti syyskuun alussa Tansaniaan. Haluaisin myös kiittää kotikaupunkiani Pudasjärveä koronarokotuksesta. On hienoa, kun julkiset palvelut toimivat ihmisläheisesti, Tansaniassa rokotukset alkoivat viime viikolla, mutta ensimmäiset miljoonaa rokotetta kattavat vain pienen osan maan 58 miljoonasta asukkaasta”, Anna sanoo.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo siunasi lähetystyöhön myös oululaisen opettaja Satu Haapasen. Hän lähtee Lähetysseuran Felm-keskuksen toiminnanjohtajaksi Jerusalemiin. Katja Tynkkynen suuntaa Boliviaan, josta käsin hän työskentelee hankehallinnon ja viestinnän asiantuntijana Bolivian lisäksi Kolumbiassa ja Venezuelassa.

Etsikkoaika on nyt

Piispa Jukka Keskitalo pohti puheessaan etsikkoaikaa: erityisesti koronapandemia ja ilmastokriisi kutsuvat tarkastelemaan kriittisesti omaa elämäntapaamme. Etsikkoajat ovat Keskitalon mukaan aikoja, jolloin kuulemme Jumalan kutsun tavallista selkeämmin ja erityisellä tavalla. Kutsu Herran etsimiseen koskee sekä koko yhteisöä että yksittäistä ihmistä.

”Yhteisöllisiä etsikkoaikoja ovat monenlaiset kansalliset tai jopa globaalit kriisit, jotka asettavat totutut käytäntömme kyseenalaisiksi. Maamme viime sotien aikana eläneet ovat kertoneet, kuinka koko kansakuntaa koskettanut hätä pani rukoilemaan ja etsimään Jumalan kasvoja.”

”Tänä aikana meillä on myös kriisejä, jotka luovat eteemme etsikkoajan tilanteen.”

”Tänä aikana meillä on myös kriisejä, jotka luovat eteemme etsikkoajan tilanteen. Ajattelen erityisesti ajankohtaista koronapandemiaa ja ilmastokriisiä. Ne molemmat kutsuvat meitä tarkastelemaan kriittisesti elämäntapaamme. Elämme siis yhteisöllisesti ja ihmiskuntana monella tapaa etsikkoaikaa.”

Piispa totesi messussa lähetystyöhön siunattujen eläneen myös etsikkoaikaansa ja rukoilleen ennen hakemista tehtäviin Lähetysseurassa.

”Sydämessänne on syntynyt ajatus, voisinko minä palvella kirkon kansainvälisessä työssä niissä tehtävissä, joihin on etsitty työntekijöitä. Voisiko minulle avautua ovi uuteen tehtävään? Myös oma ja perheen elämäntilanne saattavat aiheuttaa kysymyksiä ja pohdintaa siitä, onko tämä kaikki mahdollista. Eikö olisi parempi vain jatkaa totutuissa uomissa ja olla mullistamatta omaa ja perheensä arkea?”

”Tuollaisissa pohdinnoissa joutuu kysymään oman elämänsä osalta, mikä on Jumalan tahto ja millaisia ovat Jumalan ajatukset.”

Oman paikan voi löytää

Piispa Keskitalo muistutti jokaisen uuden työntekijän olevan Jumalan rakkauden lähettiläs.

”Tunnetun sanonnan mukaan Jumalalla ei ole tässä maailmassa muita käsiä kuin meidän kätemme ja muita jalkoja kuin meidän jalkamme. Teidän käsienne ja teidän jalkojenne kautta Jumala haluaa edistää valtakuntansa asiaa Israelissa, Tansaniassa, Boliviassa, Kolumbiassa ja Venezuelassa.”

Omat taidot ja kyvyt voivat tuntua pieniltä suuren työnäyn edessä. Keskitalo kehottaakin muistamaan, että kaikki ei riipu meistä ihmisistä.

”Jumala itse tekee työtään tässä maailmassa, joskus jopa meidän toimenpiteistämme huolimatta ja niistä riippumatta. Jumalan sana tai Jumalan sanaan perustuva kristillisestä lähimmäisen rakkaudesta nouseva teko eivät raukea tyhjiin tai haihdu tuhkana tuuleen. Jumala itse vastaa sanastaan ja työstään.”

”Meidän tehtävämme on kylvää, Jumala itse antaa kasvun. Meidän tehtävämme on tehdä hyvää, Jumala itse vaikuttaa rakkaudesta kumpuavien tekojen kautta.”

”Jumala itse tekee työtään tässä maailmassa.”

Keskitalo toivoo, että lähetystyöhön siunaamisen juhla herättelisi ihmisiä pohtimaan omaa paikkaansa, sillä lähetystyö on annettu tehtäväksi koko kirkolle.

”Onko paikkamme esirukoilijana? Onko paikkamme kuukausilahjoittajana tai kummitoiminnassa? Poissuljettua ei ole myöskään se, että tämä juhla sytyttää jonkun sydämessä halun kysyä, voisinko minäkin lähteä, onko minunkin lahjoilleni käyttöä. Vaikuttakoon Jumala Pyhän Henkensä kautta sydämissämme niin, että löydämme jokainen oman kutsumuksemme Jumalan lähetyksessä.”

Lähetystyöhön siunaamisen toimitti piispa Jukka Keskitalo avustajinaan toiminnanjohtaja Rolf Steffansson ja ulkomaantyön johtaja Tero Norjanen Suomen Lähetysseurasta sekä luottamushenkilö Helena Ylimaula Oulujoen seurakunnasta ja kirkkoherra Tuomas Tölli Kemin seurakunnasta. Messun selebranttina toimi tuomiorovasti Satu Saarinen. Messussa avustivat lisäksi kirkkoherra Ilari Kinnunen Rovaniemen seurakunnasta sekä yhteyspäällikkö Suvimarja Rannankari-Norjanen Lähetysseurasta. Musiikista vastasi hiippakuntasihteeri Raimo Paaso. Messun jälkeen juotiin kirkkokahvit kirkkosalissa.

Teksti Marjatta Kosonen
Kuvat Tero Takalo

Messun voi katsoa 24.8. asti virtuaalikirkosta.

Lue lisää:
”Haluan edistää ruohonjuuritason kohtaamisia” – oululainen Satu Haapanen lähtee työhön Jerusalemiin