Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Minna Sorvala kutoo vaikka kannon nokassa 

Isä opetti Minna Sorvalan kutomaan, kun hän oli nelivuotias. Nyt hän nauttii käsillä tekemisestä ja haluaa rohkaista kutojia osallistumaan Lähetysseuran sukkakilpailuun.

Nainen nojaa metsässä mäntyyn kudin kädessä, hymyillen.
Kesäisin Minna kutoo usein luonnossa, talvisin villasukilla on käyttöä liukulumikenkäretkillä. Kuva Sari Karvonen.

Kempeleen seurakunnan työntekijä Minna Sorvala kutoo kotona ja luonnon helmassa, hyvällä mielellä ja huolia käsitöiden tekoon purkaen.

”Välillä kuuntelen samalla äänikirjaa. Minulla on usein kudin matkassa luontoretkillä. On ihana kutoa ulkona kannonnokassa tai puun juurella ja kuunnella luonnon ääniä.” 

”Tykkään kutoa ihan kaikkea. Minulla on aina useampi käsityö meneillään. Aina on sukat meneillään, teen myös pipoja ja villapaitoja”, Minna kertoo.

Kutominen on hänelle tärkeä väylä purkaa luovuutta, kuten toisille vaikka laulaminen tai maalaaminen. Monet tarttuvat vaikka lääkäriin odottaessaan puhelimeen, mutta Minna etsii silloin käsilaukustaan kutimen. 

Minna työskentelee lähetystyön ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina Kempeleen seurakunnassa ja on mukana Lähetysseuran sukkakilpailun tuomaristossa. 

Mummon ompelukoneen vieressä

Minna isä Taisto Sorvala opetti tyttärensä kutomaan jo nelivuotiaana. Myös äiti Anneli on taitava käsityöihminen, mutta erityisesti Oulussa asunut äidinäiti Aini Pakkanen oli tärkeä ja rakas esikuva. 

”Kävimme usein hänen luonaan Oulussa ja olin siellä yötäkin. Tykkäsin seistä mummon ompelukoneen vieressä ja katsoa, kun hän ompeli.” 

Minna on suunnitellut ja julkaissut omia neuleohjeita sekä toiminut usean suunnittelijan testineulojana. Hän järjesti kerran myös omassa seurakunnassaan lapasten suunnittelukilpailun. 

”Kilpailuun tuli hienoja ehdotuksia, joista yleisö sai äänestää suosikkinsa. Malli oli yksinkertainen, mutta siihen kirjottiin kuvio, jonka teko oli työläs. Monella tekijällä nousi kirjonnan kohdalla kynnys liian korkeaksi ja lapasten teko hiipui.” 

”Villasukat ovat kestosuosikki” 

Käsityöt ovat suosittu harrastus Pohjois-Pohjanmaalla. 

”Lankakaupat järjestävät neuletapaamisia, samoin langanvärjääjät ja yksittäiset neulojatkin. Neulojat kokoontuvat kahviloissa, kesäisin puistoissa ja milloin missäkin. Tärkeintä niissä on neulominen ja toisten tapaaminen. Niissä vaihdetaan kuulumisia ja ideoita, katsotaan mitä toiset tekevät ja inspiroidutaan siitä”, Minna kuvailee. 

Kempeleen seurakunnan nuttukerho tekee kastesukkia pienokaisille ja sukkia, pipoja ja muuta myytävää lähetysmyyjäisiin. 

”Villasukat on kuitenkin kestosuosikki sekä tekijöille että ostajille.” 

Rohkeasti kokeilemaan uutta 

Minna haluaa rohkaista osallistumaan Lähetysseuran sukkakilpailuun – nyt on aika heittää turha vaatimattomuus pois! 

”Lähde rohkeasti kokeilemaan ja testaamaan omaa luovuuttasi. Sinun ei tosiaankaan tarvitse olla ammattilainen!” 

”Paras ohje on niin helppo, että melkein kuka tahansa voi sen omaksua ja tehdä useita sukkia. Yksinkertainen ohje ja malli, jossa on joku kiva juju.”

Teksti Marjatta Kosonen  

Suunnittele ihanat sukat ja voita lankoja! Lue ohjeet täältä!