Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Lähi-idän kriisi: Lähetysseura myöntää lisärahoitusta Pyhän maan kirkon diakoniatyöhön ja vaatii siviilien auttamiseksi taukoa taisteluihin

Ilman tulitaukoa viattomia ihmisiä kuolee jatkuvasti ja siviilien auttaminen Gazassa on lähes mahdotonta. Hamasin ja Israelin sota heijastelee myös Länsirannalle, jossa monet perheet ovat menettäneet toimeentulonsa ja väkivalta on lisääntynyt.

Raunioita ja kaivinkone
Ilman tulitaukoa siviilien auttaminen on lähes mahdotonta, koska Gazaan ei saada avustustarvikkeita ja liikkuminen on äärimmäisen vaarallista. Kuva: DSPR

Israelin asettamat tiukat liikkumisrajoitukset estävät Länsirannalta ja Gazasta tulevien työntekijöiden pääsyn työpaikoilleen Israelin puolelle. Turistivirratkin tyrehtyivät nopeasti Länsirannalla, kun alueen konflikti leimahti liekkeihin noin kuukausi sitten. Tällä on iso vaikutus esimerkiksi turismista elävällä Betlehemin seudulla.

”Nyt on myös oliivin poiminnan aika ja monet Länsirannalla eivät pysty poimimaan niitä liikkumisrajoituksista ja kiihtyneestä väkivallasta johtuen. Se on valtavan iso menetys monille perheille, jotka ovat saaneet siitä toimeentulonsa”, kertoo Lähetysseuran diakonian ja psykososiaalisen tuen asiantuntija Sari-Johanna Kuittilo.

”Monet eivät pysty nyt maksamaan vuokria, kun ei ole minkäänlaisia tuloja.”

Lähetysseura on myöntänyt Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaisen kirkon diakoniatyöhön 30 000 euron lisärahoituksen, jolla tuetaan erityisesti toimeentulonsa menettäneitä perheitä.

Kirkko tarjoaa perheille muun muassa ruoka-apua sekä tukea vuokriin tai sähkö-, koulu- ja sairaanhoitokuluihin. Lisäksi kirkko auttaa Länsirannalle jumiin jääneitä gazalaisia työntekijöitä, jotka eivät tällä hetkellä pääse palaamaan koteihinsa. Näille työntekijöille diakoniaosasto toimittaa hätäapupaketit, jotka sisältävät ruokaa, hygieniatarvikkeita, peitot ja vaatteita.

Osa lisätuesta käytetään luterilaisten koulujen työntekijöiden ja oppilaiden henkisen hyvinvoinnin tukemiseen. Diakoniaosaston järjestämät työpajat ja virkistystoiminta auttavat selviytymään jatkuvan konfliktin aiheuttamasta stressistä, ahdistuksesta ja traumasta.

Kaikki inhimillinen kärsimys on otettava vakavasti

Lähetysseura on mukana suomalaisia kehitysjärjestöjä edustavan Fingon vetoomuksessa, jossa vaaditaan Suomea ja EU:ta kaikin keinoin edistämään välitöntä taukoa taisteluihin, panttivankien vapauttamista sekä humanitaarisen avun lisäämistä ja perille saamista Gazaan.

Vetoomuksen allekirjoittajat muistuttavat, että inhimillinen kärsimys on yhtä vakavasti otettavaa konfliktin molemmilla puolilla.

”Hamas on toiminut täysin tuomittavalla ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisella tavalla hyökkäämällä Israelin puolelle tappaen ja vahingoittaen siviilejä sekä ottamalla panttivankeja. On tärkeää tiedostaa, että nyt kärsivät ja kuolevat palestiinalaiset siviilit, erityisesti lapset, eivät ole syyllisiä Hamasin hyökkäykseen. Gazan väestöstä lähes puolet on lapsia”, vetoomuksessa todetaan.

Kaoottisessa tilanteessa Lähetysseuran yhteistyökumppani on pystynyt toistaiseksi auttamaan Gazassa kahteen kirkkoon hätämajoitettuja noin tuhatta ihmistä, joille on tarjottu ruokaa, vettä ja psykososiaalista tukea. Kuvat: DSPR

Lähetysseura on jo aiemmin allekirjoittanut avoimen vetoomuksen, jossa yli 670 järjestöä eri puolilta maailmaa vetoaa kaikkiin konfliktin osapuoliin Israelissa ja Gazassa, jotta he asettaisivat etusijalle ihmishenkien säilyttämisen. Allekirjoittajat vaativat taisteluihin taukoa, jotta Gazaan voitaisiin toimittaa humanitaarista apua.

Lähi-idän kirkkojen neuvosto auttaa kaoottisessa tilanteessa

”Yhteistyökumppanillamme on valmius auttaa ihmisiä Gazassa heti kun vaan saataisiin taukoa taisteluihin ja alueelle voisi toimittaa lisää apua”, sanoo Lähetysseuran Felm-keskuksen johtaja Tarmo Heikkilä.

Ilman tulitaukoa siviilien auttaminen on lähes mahdotonta, koska Gazaan ei saada avustustarvikkeita ja liikkuminen on äärimmäisen vaarallista.

Kaoottisessa tilanteessa Lähetysseuran yhteistyökumppani, Lähi-idän kirkkojen neuvoston alainen DSPR on pystynyt toistaiseksi auttamaan kahteen kirkkoon hätämajoitettuja noin tuhatta ihmistä, joille on tarjottu ruokaa, vettä ja psykososiaalista tukea. Järjestö on myös selvittänyt yhdessä kansainvälisten avustustoimijoiden kanssa klinikkansa käyttämistä hätämajoitukseen.

DSPR:n pääsihteeri Nader Abu Amsha on syvästi huolissaan siitä, että Gazassa ei ehdi edes pöly laskeutua jatkuvan pommituksen vuoksi. Viattomia ihmisiä kuolee jatkuvasti.

Lähetysseura käyttää 75 000 euroa DSPR:n jakamaan humanitaariseen apuun. Kun tilanne Gazassa rauhoittuu, järjestö toimittaa Lähetysseuran tuella mm. ruoka-apua, psykososiaalista tukea ja apua kotien jälleenrakentamiseen.

Lähetysseura on jo aiemmin myöntänyt katastrofirahastostaan 75 000 euroa Itä-Jerusalemissa sijaitsevan Luterilaisen maailmanliiton sairaalan toimintaan.

Väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet myös Länsirannalla

Hamasin hyökkäyksen jälkeen Israelissa ja Palestiinalaisalueella on kuollut ja loukkaantunut kymmeniä tuhansia ihmisiä (Lähde: YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto OCHA) ja lisää uhreja tulee koko ajan.

Vaikka suurin osa uhreista onkin Gazan alueelta, myös Länsirannalla väkivaltaisuudet Israelin armeijan, siirtokuntalaisten ja palestiinalaisten välillä ovat kiihtyneet.

”Kukaan ei tunne oloaan turvalliseksi poistuessaan kotoaan, ja vaikka olisi sulkeutuneena kotiinsa, siirtokuntalaiset tekevät umpimähkäisiä hyökkäyksiä niihinkin”, kuvailee luterilaisen kirkon pitkäaikainen koulutoimenjohtaja Charlie Haddad tunnelmia Länsirannalla.

Luterilaisella kirkolla on Länsirannalla neljä koulua, jotka yrittävät toimia konfliktin keskellä mahdollisimman normaalisti.

Koulupiha
Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaisella kirkolla on yhteensä neljä koulua. Niissä on kaikkiaan yli 2 000 oppilasta. Kuvassa Beit Sahourin koulun piha-aluetta. Kuva: Heli Vuohelainen

”Tämä väkivalta, jota kaikki näkevät myös median kautta ei vain häiritse koko koulutusjärjestelmää, vaan sillä on myös äärimmäinen vaikutus lasten ja aikuisten psyykkiseen hyvinvointiin. Kaikissa kouluissamme on valtava tarve psykososiaaliselle tuelle”, Haddad huomauttaa.

Teksti: Heli Vuohelainen