Otamme vuoden 2026 alussa käyttöön uuden teemakoreihin perustuvan palvelumallin. Yksittäiset hankkeemme maailmalta on jaettu kuuteen eri teemakoriin. Ulkomaantyöntekijämme ja asiantuntijamme kotimaassa sijoittuvat koreihin sen mukaan, minkä teeman parissa he erityisesti työskentelevät. Myös kumppanien työ tulee koreissa entistä paremmin näkyviin. Uudistuksen myötä saatte säännöllisesti monipuolisempaa materiaalia, jonka avulla lähetyksen sisältöjä on helppo pitää esillä.
Teemakoriwebinaarien 19. ja 22.5. tallenne, johon pääset TÄSTÄ
Webinaarien esittelymateriaaliin pääse TÄSTÄ
Lisätietoa voi kysyä osoitteesta palvelupaallikot@suomenlahetysseura.fi
Vahvat ja vaikuttavat kirkot
Hyvän sanoman jakaminen Jumalan valtakunnasta sanoin ja teoin on kirkkojen ja kristittyjen elämäntehtävä, kutsumus ja ilo. Lähetysseura tukee kumppaneitaan näiden omassa lähetystehtävässä ja pyrkimyksessä kasvaa, vahvistua ja syventyä. Osa kumppanikirkoista kasvaa, kun taas osa toimii esimerkiksi uskonnonvapauden kannalta vaikeissa olosuhteissa.
Lähetysseuran tuella kirkot tekevät monipuolista seurakunta- ja evankelioimistyötä, perustavat uusia seurakuntia ja toimivat aktiivisesti oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamiseksi.
Erityisen keskeistä on tukea kristillistä kasvatusta. Kristillisen kasvatus antaa kaikenikäisille mahdollisuuden kasvaa kristittyinä ja toimia vapaaehtoistehtävissä. Vapaaehtoiset ovat niukoilla resursseilla toimivien kirkkojen elinehto, sillä he tekevät monissa kirkoissa diakoniatyötä ja kutsuvat uusia ihmisiä seurakuntaan.
Teologinen koulutus ja johtajuus
Kristus on kutsunut meidät kaikki rakentamaan valtakuntaansa.
Tämän tehtävän toteuttamiseen kirkot tarvitset työntekijöitä, työn johtajia ja organisoijia. Hyvin johdetuilla kirkoilla ja seurakunnilla on osaavia työntekijöitä, hengellistä ja teologista syvyyttä sekä halua vaikuttaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin.
Tuemme teologista koulutusta, valmistuneiden opiskelijoiden työurien alkua ja erityisesti naisten työllistymistä. Rahoitamme teologisia opintoja stipendein ja vahvistamme yhteistyötä oppilaitosten välillä. Kehitämme opetuksen laatua, jotta opinnot vastaavat tämän päivän ja todellisen elämän haasteisiin.
Monet kirkot toivovat tukea johtamisen kehittämiseen. Tuemme kirkkoja räätälöidysti, kunkin erilaisuuden ja tarpeet huomioiden. Annamme tukea esimerkiksi työn kehittämiseen, henkilöstöjohtamiseen sekä talouden ja hallinnon parantamiseen. Näin kirkot voivat toimia hyvinä työnantajina, ja pysyvät työntekijät turvaavat seurakuntien elinvoimaisuuden. Tuemme myös naisten, nuorten ja vammaisten ihmisten osallistumista päätöksentekoon ja kirkkojen johtamiseen.
Diakonia ja hyvinvoivat perheet
Kirkolla on alusta alkaen ollut yhteiskunnallinen tehtävä toimia heikkojen, kärsivien, köyhien, sorrettujen ja alistettujen rinnalla. Lähetysseura tukee kirkkoja löytämään oman tapansa toteuttaa diakoniaa ja palvelemaan yhteisöjä ympärillään.
Yhdessä kirkkojen ja seurakuntien kanssa tarjoamme esimerkiksi tilaa turvalliseen hengelliseen kasvuun iltapäiväkerhoissa ja nuorten toiminnassa ja taloudellista ja psyykkistä tukea sodasta kärsiville perheille. Teemme kirkkojen kanssa työtä sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan ja tuemme haavoittuvassa asemassa olevia naisia ja tyttöjä muun muassa tukemalla yrittäjyyttä.
Diakoniatyö toimii usein vapaaehtoisten voimin. Lähetysseura tukee kirkkoja varustamaan seurakuntalaisia tähän työhön. Tuomme eri kirkkoja yhteen oppimaan toinen toisiltaan diakoniatyön käytännön kysymyksistä. Rohkaisemme kumppanikirkkoja avaamaan diakoniatyönsä kaikille tarvitseville.
Lapset ja nuoret
Kehittyvissä maissa lasten ja nuorten osuus väestöstä on suuri. Lukemattomat lapset elävät olosuhteissa, joissa heillä ei ole mahdollisuutta käydä koulua. Monien täytyy tehdä töitä auttaakseen perheen toimeentuloa.
Tuemme lasten mahdollisuuksia käydä koulua, saada laadukasta opetusta ja oppia Raamatun tarinoita ja lauluja esimerkiksi viittomakielellä tai omalla vähemmistökielellään. Tuemme kirkkojen ylläpitämiä kouluja ja erityisesti sitä, että tyttöjen ja vammaisten lasten koulunkäynti voi jatkua. Koulutamme nuoria ammattiin ja tuemme nuorten työllistymistä.
Tuemme kirkkoja ja järjestökumppaneitamme yhteistyössä, jotta lapset saisivat tarvitsemaansa tukea. Teemme työtä esimerkiksi lapsiavioliittoja vastaan ja vahvistamme lastensuojelun osaamista.
Kriisit ja katastrofit
Jumala on kutsunut kristityt rakentamaan rauhaa ja huolehtimaan luomakunnasta. Toteutamme tätä tehtävää rauhantyön, humanitaarisen avun ja ilmastotyön kautta. Nämä ovat osa kokonaisvaltaista lähetystyötä, jossa Jumalan rakkaudesta todistetaan sanoin ja teoin.
Monet kumppanikirkkomme elävät sodan ja konfliktien keskellä. Kriiseillä on tuhoisat vaikutukset erityisesti lapsiin, nuoriin, naisiin ja syrjittyihin ryhmiin. Toimimme yhdessä, jotta heidän äänensä kuuluisi ja he voisivat osallistua rauhan ja sovinnon rakentamiseen. Tuomme yhteen kirkkoja, muita uskonnollisia toimijoita ja järjestöjä kestävän rauhan aikaan saamiseksi.
Teemme työtä alueilla, joilla elinympäristöt muuttuvat jatkuvasti vaikeammiksi. Ihmiset tarvitsevat keinoja sopeutuakseen erilaisiin sään ääri-ilmiöihin. Yhdessä kumppaniemme kanssa parannamme vesihuoltoa, istutamme eroosioita kestäviä puita ja koulutamme ihmisiä sopeutumaan muuttuvaan elinympäristöön. Annamme humanitaarista apua luonnonkatastrofien ja konfliktien keskelle.
Yleinen tuki
Suomen Lähetysseura todistaa Jumalan rakkaudesta sanoin ja teoin ja tekee kokonaisvaltaista lähetystyötä kolmella eri mantereella. Teemme työtä yhdessä kymmenien kumppanikirkkojen ja kansalaisjärjestöjen kanssa.
Yleinen tuki –teemakori kerää yhteen kaiken tämän työn. Tuki ohjautuu sinne mistä sitä muista teemakoreista puuttuu.
Käytämme varat sinne, missä apua eniten tarvitaan. Maailma muuttuu nopeasti ja usein tarpeetkin muuttuvat nopeasti. Vastaamme ketterästi kumppaneiden toiveisiin. Kuuntelemme herkästi paikallisia tarpeita ja mukautamme toimintaamme niiden perusteella.
Kysymyksiä ja vastauksia
Voiko seurakunta valita useamman korin?
- Kyllä voi. Mikäli seurakunta haluaa tukea Lähetysseuran työtä laaja-alaisesti, kannatuksen voi kohdentaa useampaan koriin. Myös tietoa ja materiaaleja saa silloin monipuolisemmin.
Mitkä työntekijät kuuluvat mihinkin koreihin?
- Kukin teemakori pitää sisällään paitsi teemaan liittyviä yksittäisiä hankkeita, myös työntekijöitä ulkomailta ja kotimaasta. Työntekijät sijoittuvat koreihin sen mukaan minkä teeman kanssa he erityisesti työskentelevät.
Ketkä vierailevat seurakunnissa?
- Vierailuja tekevät kunkin teemakorin aiheiden parissa työskentelevät ulkomaantyöntekijät sekä Lähetysseuran asiantuntijat kotimaassa.
- Vierailupyynnöt pyydetään ohjaamaan oman seurakunnan palvelupäälliköille tai yleisesti osoitteeseen palvelupaallikot@suomenlahetysseura.fi
Millä aikataululla palvelusopimukset uusitaan?
- Teemakorit otetaan käyttöön uuden ohjelmakauden alkaessa vuoden 2026 alussa. Voimme alkaa valmistelemaan uusia palvelusopimuksia syksyllä 2025 seurakuntien toiveiden ja aikataulujen mukaisesti.