Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Vahvista ääni toisen maailman

Uutiset maailmalta käyvät päivä päivältä raskaammiksi. Julmuus ja väkivalta järkyttävät. Viattomat kärsivät ja väkivallan tekijät syyttelevät toisiaan. Konfliktit ja väkivalta eri mantereilla pysäyttävät ja ahdistavat.

Pauliina Parhialan kasvokuva

Emme näe ulospääsyä tilanteesta. Viha, trauma, katkeruus ja vihollisuuskuvat syvenevät. Huoli ja epätoivo saavat meidät kääntymään toisiamme vastaan konfliktialueiden ulkopuolellakin.

On kuin yhteinen ihmisyytemme ohenisi. Näemmekö enää toinen toisiamme, kuin viholliskuvien lävitse? Herra, armahda meitä!  

Tunnen tässä tilanteessa voimattomuutta ja syvää surua. Saavatko väkivallan uhrit mitään oikeutta? Myös tulevaisuus mietityttää. Mitä on edessä konfliktien keskellä kärsiville? Miten rukoilla, miten toimia – tässä tilanteessa?  

Jeesus ei päästä seuraajiaan helpolla. Vuorisaarnassa Hän sanoo: ”Teille on opetettu: ’Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi. Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta, jotta olisitte taivaallisen Isänne lapsia.” Tämä on vaikeaa, eikä onnistu meiltä omin avuin. Jeesus kehottaa kuitenkin lopettamaan toistemme syyttämisen ja mustamaalaamisen ja tarjoamaan sovintoa. Hän kutsuu rauhantekijöitä autuaiksi. He saavat Jumalan lapsen nimen.   

Jeesus hylkää sekä väkivallan, että passiivisen sivustakatsomisen. Hän kutsuu meitä näkemään ihmisyyden toinen toisissamme, tekemään muutosta ja irtautumaan koston kierteestä. ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat.” Jeesus sanoo ja pyytää meitä rukoilemaan Jumalan valtakunnan tulemisen puolesta. Sen tunnusmerkkejä ovat rauha ja oikeudenmukaisuus.  

Murheen keskellä Dietrich Bonhoefferin virsiteksti hyvyyden voiman ihmeellisestä suojasta tuo lohtua. Ahdistuksen ja toivottomuuden keskellä saamme luottaa Jumalaan, joka on uskollinen. Hän on Luoja, joka edelleen uudistaa maailmaansa. ”Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman”, Bonhoeffer kirjoittaa. Virren sanat kutsuvat kristittyjä vahvistamaan hyvää – syventämään uskoa, toivoa ja rakkautta, mahdottomilta tuntuvien vaikeuksienkin keskellä. Bonhoeffer valaakin meihin luottamusta. Meidän on syytä antaa toivon kynttilöiden loistaa tyyninä ja vakaina. Myös huomispäivä on Jumalan kädessä. 

Tähän luottaen rukoilen tänään niiden puolesta, jotka pelkäävät sekä niiden puolesta, joiden sydän on särkynyt. Rukoilen niiden puolesta, jotka ovat menettäneet läheisensä ja niiden puolesta, jotka tänään menettävät henkensä.  Rukoilen niiden puolesta, jotka jaksavat kannatella toivoa ja tehdä tekoja rauhan ja sovinnon puolesta. Rukoilen päätöksentekijöiden puolesta, jotta he uupumatta etsisivät rauhaa.  

Pauliina Parhiala
toiminnanjohtaja
Suomen Lähetysseura