Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Suomalaiset tähtiartistit yhdistivät voimansa – Syntyi uusi joululaulu maailman lasten hyväksi

Uutta suomalaista joululaulua on ollut tekemässä monen klassikkokappaleen säveltäjä Esa Nieminen ja joukko eturivin artisteja.

Kauneimmat Joululaulut -konsertin kuvauksissa artistit lavalla.
Uusi suomalainen joululaulu toimii Ylellä esitettävän Kauneimmat Joululaulut -juhlakonsertin päätösnumerona. Kuva: Heidi Tirri.

“Lauletaan aina vaan nää laulut uudestaan, jotka saa uskomaan taas joulun sanomaan – lapsoseen, joka meille toivon toi.”

Tänä jouluna radiokanavilla, kaupungilla kulkiessa ja Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksissa voi kuulla uuden joululaulun. Kauneimmat joululaulut soi -kappale on syntynyt Kauneimpien Joululaulujen juhlavuoden kunniaksi. Tänä vuonna joululauluja kokoonnutaan laulamaan 50. kertaa.

Kauneimmat Joululaulut kerää vuosittain suomalaiset nauttimaan yhdessä laulamisesta tuhansiin tilaisuuksiin. Myös uusi kappale on kerännyt yhteen joukon laulajia. Kappaleen esittävät tähtiartistit Diandra, Jore Marjaranta, lauluyhtye Rajaton, Laura Voutilainen, Inka ja Jukka Kuoppamäki.

Klassikontekijöiden yhteistyö

Kappaleen ovat säveltäneet muusikot Esa Nieminen ja Niklas Rosström.

”Istuimme Niklaksen kanssa pianon ääreen ja etsittiin tunnelma kokeilemalla. Tavoitteena oli löytää moderni, nykypopmusiikin rytmeissä keinuva – mutta ei nopeatempoinen – melodia, jossa on selkeät säkeistöosat ja kertosäe”, Nieminen kertoo.

Nieminen tunnetaan monien klassikkokappaleiden säveltäjänä, esimerkiksi Kaikista kasvoista, Kun kuuntelen Tomppaa ja Kun katsoit minuun. Monen näistä klassikoista sanoittajana on Sinikka Svärd, jonka Nieminen ja Rosström pyysivät mukaan tekemään uutta joululaulua.

”Briiffasimme Sinikkaa siitä, mitä haemme, ja hän kun on taitava, niin ensimmäinen hänen lähettämänsä tekstiversio on melkein sellaisenaan lopullisessa laulussa”, Nieminen kuvailee.

Esa Nieminen ja Jussi-Pekka Rantanen.
Esa Nieminen on ollut mukana säveltämässä uutta joululaulua. Hän toimii myös kapellimestarina Kauneimmat Joululaulut -juhlakonsertissa. Niemisen kanssa keskustelee konsertin juontaja Jussi-Pekka Rantanen. Kuva: Heidi Tirri.

Tuotot maailman lasten hyväksi

Kauneimmat joululaulut soi -kappale kerää rahaa maailman lasten hyväksi. Kappaleen tuotoilla lapset saavat terveyttä, turvaa ja koulutusta.

Lähetysseura työskentelee esimerkiksi Boliviassa, jossa on lähes 850 000 lapsityöläistä. Lasten mahdollisuutta päästä kouluun heikentää muun muassa väkivalta, köyhyys ja syrjintä. Kadulla asuvia, kerjäämällä ja prostituutiolla itsensä elättäviä lapsia on Boliviassa tuhansia.

Lähetysseuran tukemassa Galilean lastenkeskuksessa vähäosaiset ja oppimisvaikeuksista kärsivät lapset saavat apua koulunkäyntinsä tueksi. Ilman keskuksen apua he jäisivät avun ulkopuolelle.

Viime vuonna tuen ansiosta yli 400 lasta sai mahdollisuuden päästä kouluun. Bolivian lisäksi Lähetysseura toimii 26 muussa maassa neljällä mantereella.

Uusi joululaulu huipentaa juhlakonsertin

Uusi joululaulu julkaistaan digitaalisesti tänään, ja se löytyy musiikin suoratoistopalveluista, esimerkiksi Spotifysta.

Kappale on mahdollista kuulla Kauneimmat Joululaulut -juhlakonsertissa, joka esitetään Yle TV1:llä ja Yle Areenassa joulupäivänä 25.12. kello 19–20.30 ja uusintana tapaninpäivänä 26.12. kello 15.20–16.50.

Laulu löytyy myös nuottien kera Kauneimmat Joululaulut -lauluvihosta. Laulua pääsee opettelemaan siis yhteislaulutilaisuuksissa ympäri Suomea.

Kuuntele kappale: Spotifysta tai Youtubesta

Kursiivilla kirjoitettu sitaatti on peräisin Kauneimmat joululaulut soi -kappaleesta (sävellys Esa Nieminen ja Niklas Rosström, sanoitus Sinikka Svärd ja tuottaja Janne Hyöty).