Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Tasaus 2018: ”Olin aina masentunut ja huolestunut”

Indran on nyt helpompi opiskella, kun hän on saanut apua masennukseen ja stressiin.

Indra Kumari Chaudhary on 17-vuotias nuori, jonka henkinen hyvinvointi ja koulunkäynti alkoivat kärsiä kotiongelmien takia. Indra tulee todella köyhästä perheestä, jolla ei usein ollut varaa edes ruokaan. Perhe taisteli pitkään, jotta saisi edes pienen maatilkun itselleen.

Koska perheeseen kuuluu Indan lisäksi vain äiti ja pikkusisko, koki Indra vastuuta perheensä pärjäämisestä. Hän jäi usein pois koulusta, jotta saisi ansaittua perheelleen rahaa. Koulussa ollessaan Indran oli vaikeaa keskittyä opiskeluun, koska hän oli niin huolissaan äidistään ja perheensä pärjäämisestä.

–  Olin aina masentunut ja huolestunut kouluun tullessani. Minulla oli myös paljon pääkipuja ja muita kipuja jännittyneisyyden takia. Samalla stressasin, miten voisin näyttää onnelliselta kavereideni edessä, Indra kuvailee.

Lopulta Indra sai apua tilanteeseensa koulukuraattorin kautta. Kuraattorit ovat opettajia, jotka Lähetysseuran kumppanijärjestö CMC on kouluttanut koulun mielenterveysvastaavaksi.

Indra (vas.) äitinsä kanssa.

– Kuraattorit kuuntelivat tunteitani ja kotiongelmiani, vierailivat kotonani ja kertoivat äidilleni, miten hän voi tukea minua. Lisäksi sain stipendin, kirjoja ja koulutarvikkeita, joten minun ei tarvinnut murehtia, että niihin käytetty raha olisi pois perheeltäni.

Myöhemmin Indra sai neuvoja siihen, miten käsitellä masennusta, nukkua paremmin ja ajatella asioita positiivisesti. Myös Indran kaverit ja lähipiiri ovat huomanneet eron. Kavereiden mukaan hän näyttää nyt iloisemmalta ja rennommalta.

Indran äiti kertoo, että Indra on selvästi onnellisempi nyt, ja että hän jakaa enemmän asioita äitinsä kanssa. Myös äiti on onnellinen siitä, että he saivat sekä henkistä tukea että apua Indran koulunkäyntiin.

– Ennen minun oli vaikea puhua muille tilanteesta kotona ja pidin asioita sisälläni. Nyt minun on helpompi kertoa muille tunteistani.

Hänen mielestään tunteiden jakaminen on tärkeää, koska se vähentää stressiä, ja muilta voi saada myös hyviä neuvoja. Tulevaisuudessa Indra haluaa auttaa muita, joilla on ollut masennusta kuin hänellä itselläänkin. Toisaalta, hän haluaisi olla myös poliisi, jotta hän voisi turvata maataan.

Teksti: Elina Huttunen. Haastattelu: Janne Juhaninmäki

Lahjoita tästä kuraattoripalveluita Nepalin kouluihin!

Tasaus-kampanjalla tasataan henkistä hyvinvointia maailmassa. Lahjoitukset ohjataan muun muassa koulukuraattorien kouluttamiseen Nepalissa. Lue lisää Tasauksesta.