Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Nyt Mauri lähtee. Tule mukaan! – Mauri pyöräilee Espoosta Espanjaan, osa 1

Kirkon ulkosuomalaistyön johtaja Mauri Vihko aikoo tänä syksynä polkea Espoosta Espanjaan ilmaston hyväksi. Voit seurata Maurin matkaa viikoittain ilmestyvästä blogista, samalla voit kirittää Mauria lahjoittamalla rahaa ilmastotyöhön Tansaniaan. Näin Mauri kirjoittaa lähtötunnelmistaan.

Lähikuva miehestä punaisessa t-paidassa ja pyöräilykypärässä, kainalossa vaimo ja takana pyörä, jolla mies lähtee polkemaan Espoosta Espanjaan.
Polkemista vaille valmis. Parin vuoden suunnitteluvaihe takana. Suunnittelun ensimmäinen askel oli kysyä vaimon mielipide. Kiitos Minna, kun vastasit myöntävästi ja kannustavasti.

Harrastan matkapyöräilyä. Harrastukseni alku on reilun kymmenen vuoden takana, kun päätin alkaa polkemaan työmatkat keväästä syksyyn. Seuraavassa vaiheessa siirryin ajamaan työmatkat vuoden ympäri. Talvi ei enää rajoittanut liikunnan iloa, kun vain laittoi tarpeeksi päälle ja nastarenkaat alle.

Vähitellen polkeminen siirtyi myös vapaa-ajalle ja kesäisin yhä pidemmille retkille. Yhtenä keväänä kiersin Saariston rengastien ja seuraavana löysinkin itseni polkemasta Tonavan vartta Saksan Passausta Itävallan Wieniin. Sen jälkeen olen pyöräillyt myös Italiassa ja Skotlannissa. Polkiessa palaan jotenkin varhaisiin lapsuuden kokemuksiin, kun pyöräilemään oppinut poika laajensi reviiriään pienen kotikaupunkinsa ympäristöön. Vapauden, seikkailun ja rajattomuuden kokemus. Luonnon läheisyys, sen tuoksut ja äänet, nyt aikuisena myös vieraiden maiden maisemat ja kaupunkien katujen vilske sekä kulinaariset kokemukset.

Keväällä 2020 tarkoitukseni oli lähteä kiertämään Gotlantiin ja tutustua sen keskiaikaisiin kirkkoihin, joita on toista sataa. Maaliskuussa kuitenkin rajat menivät kiinni eikä edes Ruotsiin ollut menemistä. Niinpä päädyin kahtena keväänä kiertämään kotimaisia keskiaikaisia kirkkoja, ensin Uudellamaalla ja sitten Hämeessä. Poljinpa viime kesänä myös Suomen läntisen rannikon kesämökiltämme Kustavista aina Ouluun saakka.

Korona rajoitti elämäämme monin tavoin. Polkijankin se piti kotimaassa. Mutta nyt rajat ovat taas auki matkamiehen kulkea. Rajojen aukeamista odotellessa talvella 2021 mielessäni kypsyi haave – haluaisin polkea Espoosta Espanjaan, Itämereltä Välimerelle. Nyt on tämä haave toteutumassa. Sunnuntaina polkaisin kotoa Tapiolasta Katajanokalle, jossa ajoin pyöräni laivaan.

Helsinki kuvattuna ruotsinlaivasta.
Kotimaa, kun taakse jäi. Seikkailu alkakoon.

Tänään maanantaina on sitten edessä ensimmäinen varsinainen etappi, 75 kilometriä Tukholmasta etelään. Tämän jälkeen edessä on vielä n. 3 800 kilometriä ja lähes kaksi kuukautta. Tavoitteenani on olla Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa 13. lokakuuta – jos vain pää- ja alapää kestävät. Toivottavasti. Pyöräkin voi toki rikkoutua, mutta sen saa aina korjattua.

Matkassani on kysymys eräänlaisesta aikamme ”Grand Tourista”, ajan kanssa tehtävästä matkasta Eurooppaan. Samalla se on rakkauden osoitus sitä Eurooppaa kohtaan, jonka osaksi olen saanut kasvaa. Ensin interrail-sukupolven nuorena ja sitten EU-Suomen kansalaisena jo suurimman osan aikuisuuttani. Tämä rajattomuus on kiehtovaa, mutta myös tärkeää. Sen tunnistaa erityisesti nyt, kun Ukrainan sodan varjo uhkaa pystyttää uusia rajoja rakkaaseen Eurooppaamme.

Maanosamme – ja koko pallomme yllä – leijuu kuitenkin myös tuhoavan rajattomuuden uhka. Se on nimeltään ilmastonmuutos. Muutos, joka jo nyt on kipeän totta miljoonille kehittyvien maiden ihmisille. Tämän tiedostaen päätin liittää ”Grand Touriini” yhteistyöhankkeen Suomen Lähetysseuran kanssa. Tavoitteenani on kerätä vähintään 3 800 euroa metsän istutushankkeeseen Tansaniassa periaatteella euro per poljettu kilometri.

Voit seurata matkani edistymistä viikoittain tällä alustalla ilmestyvästä blogistani. Samalla tänne linkittyy tarinoita ilmastonmuutoksesta ja siitä, mitä itse kukin voi omalla kohdallaan tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Tähän minun matkaani liittyen voit olla mukana istuttamassa metsää Tansaniaan tekemällä lahjoituksen, johon ohjeet ovat ohessa.

Auta istuttamaan puita – Lahjoita tästä

Kymmenellä eurolla saadaan yksi  taimi Tansaniaan sekä koulutusta ja tukea ilmastonmuutoksen vaikutusten keskellä eläville ihmisille. Mauri polkee 3800 kilometriä Espoosta Espanjaan. Tavoitteena on kerätä vähintään euro per kilometri ja kasvattaa pieni metsä Tansaniaan.

Klikkaa lisätietoa oheisesta kuvasta (kuvaesitys etenee nuolinäppäimin):

Lue lisää:

Polkupyörällä Espoosta Espanjaan – ilmaston hyväksi
Ilmastonmuutos uhkaa köyhimpiä – Tietoa Lähetysseuran ilmastotyöstä

#MauriPolkee

Työhuone, jossa sikin sokin tavaraa pakattavaksi 3900 kilometrin pyörämatkalle Espoosta Espanjaan.
Valmistelua. Kodin työhuoneessa on tullut vietettyä monta hetkeä matkaa suunnitellen internetissä. Pari päivää ennen lähtöä huone täyttyi mukaan pakattavilla varusteilla. Mahdollisimman vähän pakkasin mukaan, n. 15kg.

——————-

Liiku & lahjoita

Liiku & Lahjoita on helppo ja hauska tapa parantaa omaa ja muiden hyvinvointia.

Liikunnalla on lukuisia ihmisen hyvinvointia ja elämänlaatua parantavia vaikutuksia. Eri puolilla maailmaa monien ihmisten mahdollisuuksia hyvään elämään rajoittavat muun muassa lukutaidottomuus, konfliktit, syrjintä tai puute puhtaasta vedestä ja ruoasta.

Kuka tahansa voi perustaa oman ryhmän ja antaa niin itselleen kuin kehittyvien maiden ihmisille eväät parempaan elämään.

Lue lisää: suomenlahetysseura.fi/liikujalahjoita