Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Nepalilaisen Miran koulu jäi kesken – nyt vuohet tukevat toimeentuloa

Parikymppinen Mira Bishwakarma jätti koulun kesken ja meni nuorena naimisiin, jotta saisi elantonsa turvattua. Nyt hän katuu päätöstä ja toivoo, että lapset saisivat hyvän koulutuksen. Kuva Mimosa Hedberg

Mira Bishwakarma, 23, pitelee kaksikuukautista vauvaa sylissään. Nyytti on kiedottu peittoon. Samalla hän pyyhkii räkää 3-vuotiaan poikansa poskelta.

Naimisiin Mira meni oman kertomansa mukaan 20-vuotiaana, ja nyt lapsia on jo kaksi. Istumme bambujakkaroilla Miran vaatimattoman aaltopeltisen kodin edessä.

– Kävin koulua 8. luokalle asti, Mira kertoo hiljaisella äänellä, ja alkaa imettää pienokaistaan.

Tilanne on maaseudun köyhissä yhteisöissä yleinen monelle naiselle. Tärkeämpää on löytää elättäjä, mennä naimisiin ja perustaa perhe. Nyt Mira ajattelee toisin.

– En saanut tarpeeksi koulutusta, mutta toivon, että lapseni pääsisivät kouluun.

Mies poissa 10 kuukautta vuodessa

Perhe asuu Jagiri Gaun alakastisessa dalit-kylässä Dhadingissa, Nepalissa. Dalitit ovat Nepalin syrjityimpiä vähemmistöjä, muiden kastien silmissä perinteisesti koskemattomia, saastaisia.

Miran perhe kasvattaa karjaa, mutta toimeentuloa on saatavilla kylässä niin vähän, että mies on joutunut lähtemään ulkomaille Qatariin tienaamaan.

– Hän tulee takaisin kuukaudeksi, kahdeksi vuodessa, Mira sanoo.

Nepalissa on suuri ilmiö, että etenkin köyhien kylien miehet lähtevät vuokratöihin ulkomaille. Naiset jäävät pitämään huolta kodista ja lapsista. Mahdollisuudet oman elämän parantamiseen ilman koulutusta ja perheen elättäjää ovat ohuet.

Jagiri Gaun kylä on hyvin kuivaa aluetta. Yhteisöryhmän säästöistä rahoitetaan vesijärjestelmän rakentamista. Kuva Mimosa Hedberg

Säästämistä ja vuohia

Mira saa vertaistukea muista daliteista koostuvasta yhteisöryhmästä, joka toimii Lähetysseuran tukeman nepalilaisen Sahas-järjestön perustamana. Vaikka Mira on nuori äiti, on hänet valittu ryhmän sihteeriksi.

– Tapaamisissa listaan läsnäolijat ja pidän kirjaa keräämistämme säästöistä, Mira kuvailee.

Yhteisistä säästöistä rahoitetaan vesijärjestelmän rakentamista ja koulutuksia sekä hankitaan kyläläisille vuohia ja kanoja.

– Minäkin sain ryhmän tuella yhden vuohen. Nyt niitä on jo viisi, Mira kertoo ylpeänä.

Eläimet parantavat toimeentuloa, kun esimerkiksi vuohen voi myydä noin 8 000 rupialla (n. 65 eurolla). Vuohet poikivat myös usein mukavasti kilejä, mikä hiljalleen kerryttää perheen omaisuutta. Kanoista saa puolestaan munia, joita myydä.

Kun naisten toimeentulo kohentuu, valuvat hyödyt lapsille ja näin tuleville sukupolville.

Mimosa Hedberg

Mira sai ryhmän tuella vuohen, joka on poikinut kilejä niin, että nyt hänellä on jo viisi vuohta. Vuohet ja kanat parantavat perheiden toimeentuloa. Kuva Mimosa Hedberg

Osallistu kesäkeräykseen: Tue Nepalin naisia!

Naisissa on paljon voimaa! Koulutuksella, rohkaisulla ja pienellä tuella he voivat saada aikaan suuria muutoksia niin omassa kuin koko yhteisön elämässä.