Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Tasaus 2018: Mielenterveystyö on Saritan kutsumusammatti

Sarita Chaudhary (vas.) yhdessä Nirmala Pariyarin kanssa. Nirmala on osallistunut Saritan vetämään vertaistukiryhmään.

26-vuotias Sarita Chaudhary on työskennellyt yli kolme vuotta mielenterveysjärjestö CMC:ssä. CMC on Lähetysseuran paikallinen kumppani Nepalissa.

Sarita johtaa vertaistukiryhmiä ja on yhteydessä henkistä tukea tarvitseviin. Lisäksi hän tapaa työssään myös valtion virkamiehiä, sillä CMC pyrkii saamaan mielenterveysasiat osaksi Nepalin koulutus- ja terveyspolitiikkaa. Ennen työn aloittamista Saritalle järjestettiin puoli vuotta kestänyt mielenterveyskoulutus.

– En tiennyt mitään mielenterveydestä ennen koulutusta. Koulutuksessa opin, miten tärkeä terveyden osa-alue se on.

Sarita Chaudhary

Nepalissa edes sairaaloissa ei yleensä tiedetä juuri mitään mielenterveydestä. Nepalilaisilla on siihen liittyen erilaisia uskomuksia, joten mielenterveysongelmista kärsivät viedään usein noitatohtorille.

– Olemme kouluttaneet Banken alueelle viisi sairaanhoitajaa eri kyläklinikoiden mielenterveysosaajiksi, Sarita selittää.

Pelkästään Banken alueella vastaavia klinikoita on yli 50, joten vasta joka kymmenennessä on mielenterveysosaamista omaava henkilö. Tehtävää siis riittää.

CMC järjestää kyläklinikoille myös psykiatrin vierailuita, ja sillä on eri puolilla piirikuntaa vapaaehtoisia. Vapaaehtoiset arvioivat tarvittaessa ihmisen yleiskuntoa, kuten sitä, saako hän syötyä ja nukuttua, ja raportoivat sitten CMC:n kenttätyöntekijöille.

– Jokaisen pitäisi tietää perusasioita mielenterveydestä, koska sillä on yhteys myös muuhun hyvinvointiin ja terveyteen. Lääkkeet voivat auttaa vain hetkeksi, mutta ohjaajien avulla voidaan selvittää ja korjata ongelmien juurisyitä, Sarita toteaa.

Sarita on hyvin motivoitunut ja kokee työnsä tärkeäksi. Hän toivoo, että voisi saada lisäkoulutusta mielenterveystyöhön ja edetä järjestössään vaativampiin tehtäviin.

Teksti: Elina Huttunen. Haastattelu: Janne Juhaninmäki

Lahjoita tästä mielenterveyskoulutuksia Nepaliin!

Tasaus-kampanjalla tasataan henkistä hyvinvointia maailmassa. Lahjoitukset ohjataan muun muassa kyläklinikoiden hoitajien mielenterveyskoulutuksiin Nepalissa. Lue lisää Tasauksesta.