Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Linnan juhlissa laulanut Ilta ei pelkää tuoda esiin uskoaan: ”Minun on helppo uskoa hengelliseen maailmaan”

Laulaja Ilta Silva, 26, on noussut koko kansan tietoisuuteen viimeistään Elämäni Biisi -ohjelman ja itsenäisyyspäivän Linnan juhlien myötä.

Ilta löysi Lähetysseuran rippikouluun sisarustensa jalanjäljissä. Kuva: Maarit Pasanen.

”Olet ihme, taivaan lapsi, Luojan kaunein ajatus”, lauloi 17-vuotias Ilta Silva (omaa sukua Fuchs). Jyväskylästä kotoisin oleva Ilta oli silloin isosena Lähetysseuran rippileirillä Päiväkummun kurssikeskuksessa.

Musiikkiesitys tallentui Ylen televisioimaan jumalanpalvelukseen. Kappale ei alun perin kuulunut leirin jumalanpalveluksen ohjelmaan, mutta kun tuotantotiimi kuuli sen, he halusivat laulun mukaan taltiointiin.

Jumalanpalvelus oli ensimmäinen kerta, kun Ilta esiintyi televisiossa. Sen jälkeen hänet on nähty muun muassa ohjelmissa Tähdet, tähdet, Uuden Musiikin Kilpailu ja tänä syksynä Elämäni Biisissä.

Nyt yhdeksän vuotta myöhemmin Ilta muistelee lämmöllä Päiväkummussa viettämiään hetkiä. Hän kävi Lähetysseuran rippikoulun vanhempien sisarustensa jalanjäljissä, osallistui leireille, toimi isosena ja lauloi musiikkiryhmä Cuminassa.

Iltalle on jäänyt mieleen etenkin tapa, jolla Lähetysseuran työntekijät kohtasivat nuoria.

”Päiväkummussa saa olla se, kuka on. Olet rakastettu, nähty ja arvostettu. Minua kristinuskossa liikuttaa eniten se, että jokainen on arvokas.”

Nuorisotoiminnasta on jäänyt Iltan elämään ihanien kokemusten lisäksi ystävät. Hän tapasi parhaan ystävänsä rippikoulussa.

”Minusta on ihanaa, että perheeni ja vanhat ystäväni ovat nähneet koko matkani. Heille olen soittanut, kun olen päässyt johonkin uuteen juttuun mukaan.”

Konserteissaan Ilta laulaa ja säestää välillä itseään pianolla. Kuva: Maarit Pasanen.

Usko auttaa suunnistamaan musiikkimaailmassa

Ylen televisioiman jumalanpalveluksen aikaan harva perheen ja ystävien lisäksi tunsi Iltaa. Jo seuraavan vuoden syksyllä tilanne oli toinen. Silloin rap-artisti Cheek julkaisi kappaleen Sillat, jossa Ilta oli mukana laulamassa. Se oli nuoren laulajan ponnahduslauta kohti artistin uraa.

Sen jälkeen Ilta on saanut levytyssopimuksen, keikkaillut ja tehnyt kaksi albumia, joista tuorein Mä oon vaan ihminen ilmestyi tänä syksynä. Molempien albumien kappaleet ovat elektronista pop-musiikkia vahvalla tunnelatauksella.

”Minulle musiikki on ollut pienestä asti väylä tuntea tunteita ja käsitellä asioita. Se on tapa käydä jopa sellaisissa tunteissa, joita en ole omassa elämässä kohdannut. Jo pienenä tykkäsin laulaa kaikkea, missä käsiteltiin vihaa tai turhautumista.”

Ilta haluaa omissa kappaleissaan käsitellä tunteita ja tilanteita, joita jokaisella jossain vaiheessa elämää saattaa tulla vastaan. Yksi sellainen tilanne on ikuistettu tuoreimman levyn kappaleeseen Jumala tai naapuri. Sen sanoituksissa laulaja kysyy, kuunteleeko Jumala, kun rukoukseen ei kuulu vastausta.

Albumin sanoituksissa pohditaan ihmisen pienuutta Jumalan rinnalla, kun vesi ei muutukaan viiniksi, ja sitä, voisiko taivas alkaa maan päällä. Hengellisyys pulppuaa lauluihin uskosta.

”Minulla on vahva luotto siihen, että on jotain suurempaa, joka kantaa. Se on tosi lohduttava ja helpotusta tuova ajatus.”

Maallistuneessa yhteiskunnassa uskon esille tuominen ei ole itsestään selvä valinta. Ilta itse näkee maallisen ja hengellisen yhtenä kokonaisuutena.

”Minun on vaikea erottaa maallista ja hengellistä, kun katson ulos ja näen tämän kreisin universumin, joka meillä on: taivaan ja puut. Minun on helppo uskoa hengelliseen maailmaan.”

Usko on auttanut Iltaa suunnistamaan musiikkimaailmassa. Erityisesti siitä on ollut iloa siinä, miten kohdata toinen ihminen.

Kun Ilta 17-vuotiaana lähti artistin uralle, hän oli epävarma. Miten suhtautua ihmisiin, joilla on enemmän valtaa kuin itsellä? Miten kohdata tyly tai välinpitämätön ihminen?

Iltan ratkaisu on ollut toisten ihmisten kohtaaminen ystävällisyydellä ja rakkaudella.

”Emme ole ikinä liian tärkeitä tai muita ylempänä olemaan kaikille ystävällisiä. Olemme jokainen samalla viivalla, jokainen on arvokas.”

Iltalle se ei tarkoita sitä, että kaikki pitäisi kestää ja ettei omia rajoja voisi vetää. Sen sijaan se tarkoittaa, ettei tylyyteen tarvitse vastata tylyydellä vaan voi kokeilla ystävällisyyttä.

Oma joululaulu vie seimen äärelle

Tuleva joulu tarkoittaa Iltalle kiireistä aikaa. Joulukiertue vie hänet esiintymään kirkkoihin eri puolille Suomea. Yksi joulukuun keikoista on Kauneimmat Joululaulut -tapahtumassa kauppakeskus Triplassa Helsingissä.

Triplan tapahtuma vie Iltan ajatukset uran alkuvaiheille vuoteen 2014. Silloin hän piti ensimmäisen joulukonserttinsa Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudessa Jyväskylän pappilassa. Siellä Ilta esitti muutaman joululaulun, ja luonnollisesti ohjelmassa oli myös yhteislauluja.

Kauneimmat Joululaulut -lauluvihot ovat myös tuttuja. Ne ovat olleet kovassa käytössä Iltan lapsuudenperheessä.

”Syömisen jälkeen ja ennen lahjojen avaamista piti laulaa varmaan tunti erilaisia joululauluja. Ensin laulettiin suomeksi ja sitten saksaksi.”

Iltan isä on kotoisin Saksasta. Lapsena Iltasta lahjojen avaamisen odottelu tuntui ikuisuudelta, mutta nyt aikuisena tapa tuntuu sympaattiselta. Perinne jatkuu, vaikka lapset ovat aikuistuneet ja muuttaneet pois kotoa.

Joululaulut ovat olleet tärkeitä myös Iltan laulajanuralla. Hän on julkaissut singleinä kappaleet Oi jouluyö, Taivas sylissäni ja Jouluksi kotiin.

Viime jouluna hän julkaisi oman joululaulunsa Kuka hän on. Kappaleen sanoitus vie joulun tapahtumien ytimeen: seimen äärelle ihmettelemään pientä vastasyntynyttä poikaa. Kappale sanoittaa sitä, miten suuri merkitys Jeesuksella on vielä tänä päivänä.

”Jouluni perustuu joulun tapahtumiin. Siksi juhlimme, syömme hyvin, tuomme lahjoja toisillemme ja iloitsemme siitä, mitä on tapahtunut yli 2 000 vuotta sitten. On kreisiä ajatella, miten se on vaikuttanut kaikkiin. Ajanlaskumme alkoi silloin, ja paljon kulttuuristamme on peräisin siltä ajalta: anteeksianto ja armo. En haluaisi elää ilman niitä.”

Joulun tapahtumista kertova kappale syntyi Iltan mukaan intuitiivisesti yhtenä iltana joulukiertueen aikana. Ilta esitti kappaleen ensimmäisenä puolisolleen Troy Silvalle. Kun puoliso suhtautui kappaleeseen myönteisesti, se pääsi testiin konserttiyleisölle.

”Testasin laulua parissa joulukonsertissa. Minusta oli ihana nähdä yleisön reaktio siihen. Sain viestejä, että se oli koko keikan paras biisi. Tunsin silloin, että vau, jotain meni oikein.”

Viime joulun aikaan Ilta esiintyi esimerkiksi Tampereen Aleksanterin kirkossa. Kuva: Maarit Pasanen.

Joulu Väli-Amerikassa

Joululaulujen lisäksi toinen jouluun oleellisesti kuuluva perinne on ollut Iltan lapsuudenperheessä joulukirkon äänestys. Perheenjäsenet ovat lukeneet lehdestä, kuka missäkin kirkossa on pappina, kuka vastaa musiikista ja miettineet onko kirkko tunnelmallinen. Monikierroksinen äänestys on ratkaissut sen, mihin kirkkoon perhe suuntaa jumalanpalvelukseen.

Tulevana jouluna äänestys kuitenkin jää väliin, sillä Ilta viettää joulun costaricalais-suomalaisen puolisonsa Troyn vanhempien luona Väli-Amerikassa. Pariskunnalla on ollut tapana viettää vuorotellen joulua kummankin puolison vanhempien luona. Ilta on ehtinyt viettää jo aiemmin yhden joulun Costa Ricassa.

”Oli erilaista olla jouluna jossakin, missä on kuuma. Toki, kun heidän perheessään on myös Suomi-kulttuuria, niin siellä oli joitain perinteisiä jouluruokia. Ja kyllä sielläkin laulettiin joululauluja ja avattiin lahjat. Kyllä se joululta tuntui, mutta erilaiselta vaan.”

Ilta esiintyy Kauneimmat Joululaulut -tapahtumassa Helsingissä Pasilassa kauppakeskus Triplassa perjantaina 15.12. kello 17. Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sen järjestävät yhteistyössä Lähetysseura, Töölön seurakunta, Jouluradio ja kauppakeskus Tripla.

Teksti: Tarmo Ylhävuori

Ilta Silva

  • Laulaja ja lauluntekijä
  • Tuorein albumi Mä oon vaan ihminen ilmestyi syyskuussa
  • Valmistunut muusikoksi Helsingin Pop & Jazz Konservatoriosta
  • Asuu Helsingissä
  • Käynyt Lähetysseuran rippikoulun ja ollut lisäksi isosena ja Cumina-musiikkiryhmässä
  • Puoliso costaricalais-suomalainen Troy Silva