Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Lähetysseuran päästökompensaatiopalvelu on päättynyt, mutta puiden istutus ja ilmastotyö jatkuvat

Lähetysseura on lopettanut päästökompensaatiopalvelunsa rahankeräyslain muutoksen vuoksi. Lähetysseura jatkaa puiden istuttamista ja ympäristötyötä osana ulkomaantyötään.

Vihreitä puuntaimia ruukuissa
Kuva: Hannes Honkanen.

Lähetysseura perusti vuonna 2019 ilmastorahasto Hope Fundin, joka tarjosi pääästökompensaatiopalvelua. Kompensaatio toteutettiin istuttamalla puita Tansanian Kishapuun. 

Rahankeräyslain muutos loppuvuodesta 2021 muutti päästökompensaation asemaa lainsäädännössä siten, että kompensaatiopalveluita ei käsitellä vastikkeettomana varainhankintana vaan vastikkeellisena liiketoimintana. Muutoksen vuoksi Lähetysseura päätti lopettaa päästökompensaatiopalvelun ja jatkaa puiden istuttamista ja muuta ilmastotyötä osana ulkomaantyötään. Päätöksen taustalla oli myös se, että vapaaehtoisilla markkinoilla kompensaatioiden vastuullisuus perustuu sertifikaattiperustaiseen todentamiseen. Kalliit sertfiointipalvelut eivät sovi Lähetysseuran pienimuotoiseen yhteisöperustaiseen metsitykseen.  

Lähetysseura jatkaa edelleen puiden istuttamista ja ympäristötyötä osana ohjelmatoimintaansa, joten työ ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja hiilensidonnan lisäämiseksi jatkuu. Puiden istutusta ja ympäristötyötä voi edelleen tukea Lähetysseuran Ympäristöpankin kautta. Heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tukeminen ilmastokriisiin sopeutumisessa on Lähetysseuran työssä läpileikkaava teema.