Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Ympäristöpankki

Ilmastonmuutos koettelee köyhimpien selviytymistä – Auta ilmastonmuutoksen uhreja

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo todellisuutta – eivät vain kaukaisuudessa häämöttävä uhka. Ilmaston lämpenemisestä johtuva kuivuus ja äärimmäiset sääolosuhteet vievät perheiltä mahdollisuuksia toimeentuloon, ravintoon ja puhtaaseen veteen. Ilmastonmuutoksesta kärsivät eniten ihmiset etenkin Afrikassa ja Etelä-Aasiassa, vaikka he ovat vaikuttaneet sen syntyyn vähiten. Ympäristöpankki tarjoaa mahdollisuuden tukea Suomen Lähetysseuran ympäristötyötä ja ilmasto-oikeudenmukaisuutta.

Ilmastonmuutos lisää köyhyyttä ja nälänhätää

Noin 80 prosenttia maailman väestöstä asuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Etelä-Aasiassa ja Kaakkois-Aasiassa, joissa viljelijäperheet ovat erittäin köyhiä.


Katso videolta kambodžalaisen Rebeccan perheen päivä ilmastonmuutoksen keskellä. Video on tehty alun perin Kauneimmat Joululaulut 2022 -kampanjaa varten, mutta apua tarvitaan edelleen!

Ilmastonmuutoksen tuomat epäsäännölliset sääolosuhteet kuten helleaaltojen kuivuus ja rankkasateiden tulvat heikentävät toimeentulomahdollisuuksia ja lisäävät köyhyyttä entisestään.  Kun perinteiset viljelykasvit eivät kestä sään ääri-ilmiöiden keskellä, perheiden toimeentulo vaarantuu. Viljelivät ovat suuressa vaarassa joutua nälänhädän keskelle ilmastonmuutoksen takia, sillä he kärsivät eniten ilmastonmuutoksen aiheuttamista sadonmenetyksistä. Pelkästään Afrikan väestöstä 43 miljoonaa uhkaa joutua köyhyysrajan alapuolelle vuoteen 2030 mennessä. Jo nyt maailmassa yli 800 miljoonaa ihmistä elää nälkäisenä joka päivä.

Ilmastonmuutos huonontaa myös naisten ja lasten asemaa entisestään, sillä heitä tarvitaan koko perheen ja karjan selviytymiseen. Myös lasten koulunkäynti uhkaa keskeytyä, koska heitä tarvitaan kodin töihin.

Suomalaisten ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo 31.3.2023 eli tuolloin kulutuksemme ylitti maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja.

Autamme paikallisia sopeutumaan ilmastonmuutokseen

Suomen Lähetysseura tukee ihmisiä ilmastonmuutoksen keskellä

  • opetamme kestäviä kasvienhoito- ja viljelymenetelmiä
  • parannamme ympäristöolosuhteita
  • autamme erityisesti kaikkein köyhimpiä ihmisryhmiä parantamaan ruokaturvaa, toimeentulomahdollisuuksia ja ympäristönsuojelua
  • parannamme puhtaan juomaveden saatavuutta
  • parannamme hygieniatasoa opettamalla jätehuoltoa ja kierrätystä.

Teemme työtä ympäristön hyväksi kahdeksassa maassa kolmella eri mantereella.

Puiden istutus ja metsitys hillitsevät ilmastonmuutosta 

Puilla ja metsillä on merkittävä rooli siellä, missä aavikoituminen uhkaa elinolosuhteita. Metsät tarjoavat suojaa, ruokaa ja toimeentuloa. Lisäksi ne suojaavat ja lannoittavat maaperää luonnollisesti. Metsä on tehokas hiilinielu, sillä puut sitovat ilmakehän hiilidioksidia tehokkaasti. Metsitys tukee  ilmastonmuutoksen ehkäisyä monella tasolla. IPCC:n ilmastoraportti nostaa myös esiin keskeisimpänä toimena hiilen poistaminen ilmakehästä metsiä lisäämällä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Istutamme puita neljässä maassa eri puolilla maailmaa.

Mitä Ympäristöpankki on jo tehnyt ilmaston ja ihmisten hyväksi?

Katso videoilta tuloksia metsityksestä ja siitä, mitä ympäristöpankki on jo saavuttanut Tansanian Kishapussa:
  

Viimeisen vuoden aikana:

2691 perheen ruokaturva parani, kun otettiin käyttöön nopeasti kasvavia ja paljon satoa tuottavia lajikkeita Tansaniassa.
400 perhettä sai puhdasta vettä Kolumbiassa.

Sinun apuasi tarvitaan. Lahjoita Ympäristöpankkiin

Tee ilmastoteko ja tue työtä ympäristön ja kestävän kehityksen puolesta tulemalla Suomen Lähetysseuran Ympäristöpankin lahjoittajaksi. Valitse joko kuukausilahjoitus tai tee kertalahjoitus. Nyt on aika toimia!

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Voit tehdä kertalahjoituksen Ympäristöpankkiin. Näin lahjoituksesi auttaa:

20
Hedelmäpuun taimia
30
Puuta säästävä liesi
85
Koulutus kestävistä viljelytavoista kylälle
150
Vesipumppu

Kuukausilahjoitus - Kestävä tapa tehdä työtä ympäristön hyväksi!

Kuukausittainen lahjoitus takaa pitkäjänteisen työn ympäristön hyväksi.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

 

Tee kertalahjoitus

MobilePaylla
numeroon 40644 tai

Tekstiviestillä
YMPÄRISTÖ40
(40 €), YMPÄRISTÖ20 (20 €) ja YMPÄRISTÖ15 (15 €) numeroon 16155.