Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Kirjoita sydämesi tauluun: Elämä kuuluu kaikille

Jeesus ristillä, ristin juurella eri kansojen edustajia. Lasimaalaus Thaimaan evankelis-luterilaisen kirkon pääkirkossa Bangkokissa.
Lasimaalaus Thaimaan evankelis-luterilaisen kirkon pääkirkossa Bangkokissa. Kuva Pirre Saario

Jumala on antanut ihmiselle valinnan mahdollisuuden. Kain surmaa veljensä Abelin. Kain valitsee tappamisen, vaikka olisi voinut tehdä toisinkin.

Raamattu on verinen kirja. Heti sen alkulehdillä Vanhassa testamentissa soditaan, surmataan ja tapetaan omia ja vieraita. Veri virtaa ja usein sitä perustellaan Jumalan asialla, oikealla uskolla.

Väärämieliset hävitetään, synnintekijät puhdistetaan pois, vieraiden jumalien edustajat surmataan, miekka viuhuu. Profeetta Elia surmasi – ehkä apujoukkojen kanssa – 450 Baalin profeettaa. Sen jälkeen hän nousi vuorelle, kumartui maahan ja painoi kasvonsa polviensa väliin.

Uusi testamentti alkaa myös verisesti, kun Jeesus-lapsen tähden surmataan Betlehemin kaikki kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat pojat. Mikä itku ja parku, johon ei ole lohdutusta.

Itku ja parku eivät ole loppuneet maailmasta, sillä veri virtaa edelleen. Jokainen surmattu, murhattu ja sotien uhri on jonkun rakas lapsi, puoliso, isä, äiti, veli, sisar, eno, täti ja niin edelleen. Jotenkin masentavaa, ettei historia ole oikeastaan opettanut meille mitään!

Jeesus tuli rauhantekijäksi, mutta häntä pidettiin haastavana häiriötekijänä. Jeesuksen rauha oli uhka liian monelle. Rauhanlähettiläs sai verisen lopun ristillä. Jeesus kunnioitti elämää, hän kunnioitti jokaista kohtaamaansa ihmistä. Jumalan luoma ihminen on arvokas, jokainen elämä on tärkeä. Jokainen ihmisryhmä ja yksilö heijastaa Jumalaa. Siksi toinen ei ole toista arvokkaampi.

Elämä kuuluu kaikille. Jos tämä yksinkertainen ajatus saisi valtaa sydämissämme, johtaisi päätöksiämme, ohjaisi vallanpitäjiä, uskonoppineita, jengiläisiä, ihmiskauppiaita, rasisteja, kostajia, uhkaajia, oman edun tavoittelijoita, ahneita, ahdistelijoita, meitä tavallisia kaduntallaajia, lapsia, nuoria, keski-ikäisiä, vanhoja, niin silloin aseet riisuttaisiin, viha vähenisi ja parhaimmillaan katoaisi ja jokainen saisi elää rauhassa pelkäämättä oman viiniköynnöksensä ja viikunapuunsa alla.

Elämä kuuluu kaikille – kirjoita tämä sydämesi tauluun, kotisi ovenpieliin ja kaupunkisi portteihin.

Teksti Riitta Sandberg, pastori, palvelupäällikkö Suomen Lähetysseurassa

Hartaus on julkaistu Lähetyssanomien numerossa 3/2020

Nyt kun olet täällä…

… meillä on pieni pyyntö.  Laitamme osan Lähetyssanomien jutuista ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi tutustumaan kaukaisiin kulttuureihin, lukemaan työstämme eri puolilla maailmaa ja sukeltamaan ihmisten tarinoihin.

Lehti on kuitenkin meille tärkeä tulonlähde – ja pyydämmekin, että tilaat Lähetyssanomat ja samalla tuet lähetystyötä ja kehitysyhteistyötä maailman köyhimmissä maissa syrjäytettyjen ihmisryhmien parissa. Tästä pääset tilaussivulle.