Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Hiv-positiivinen Sandra: ”Älä peittele sairauttasi vaan hae apua”

Sandra on ylpeä tyttärestään Janakista
Sandra on ylpeä tyttärestään Janakista

Sandra (38) on ylpeä ensimmäistä vuotta kasvatusalaa opiskelevasta tyttärestään Janakista (18). Sekä äiti että tytär ovat hiv-positiivisia. Sandran mies sai tartunnan työskennellessään Intiassa ja välitti sen vaimolleen jo ennen tyttären syntymää.

Sandran mies kuoli 34-vuotiaana ja perhe joutui myymään talonsa ja maansa miehen hoitokustannusten takia. Äiti ja tytär joutuivat muuttamaan toiseen kylään, koska entisen kotikylän asukkaat pelkäsivät viruksen tarttuvan heihinkin.

Suomen Lähetysseuran kumppanijärjestö Sanjal tekee hiv- ja aids-työtä lähellä Intian rajaa sijaitsevassa Achhamin piirikunnassa. Se valistaa aidsin riskeistä etenkin Intiaan töihin suuntaavia sekä tarjoaa hoitoa jo tartunnan saaneille. Järjestö myös tukee tartunnan saaneita parantamaan tulonsaantimahdollisuuksiaan.

Tietoisuuden lisääntyminen vähentää syrjintää

Sandra on saanut 200 euron lainan säästölainaryhmän kautta ja hän on käyttänyt sen vuohien kasvattamiseen. Nyt hän on ansainnut niin paljon, että suunnittelee pienen kaupan avaamista. Sukulaiset eivät ennen halunneet auttaa Sandraa, mutta kun he ovat saaneet enemmän tietoa sairaudesta, he ovat auttaneet Sandraa uuden talon rakentamisessa ja antaneet Sandran käyttöön työkalujaan.

Tärkeimpänä muutoksena Sandra näkee ennen kaikkea muuttuneen aseman yhteisössään, kun tietoisuus sairaudesta on lisääntynyt. He ovat vihdoin tyttärensä kanssa hyväksyttyjä. Hän on omien sanojensa mukaan onnellisempi kuin koskaan ja haluaa rohkaista kaikkia muita samassa asemassa olevia:

– Älä häpeä ja peittele sairauttasi vaan ole avoin ja hanki apua. Se voi pelastaa sinut ja perheesi, Sandra sanoo.

Achham on ainoa piirikunta Nepalissa, jossa hiv-aids lisääntyy edelleen johtuen Intiassa työskentelevistä siirtotyöläisistä ja tyttöjen ihmiskaupasta.

Teksti Janne Juhaninmäki