Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Erkki Jokisen uutuuskirja pureutuu ihmisen pahuuteen – Emerituspiispa: ”Olen syvästi vaikuttunut” 

"Toivon tähden on välttämätöntä katsoa pahuutta suoraan kasvoihin”, sanoo Erkki Jokinen.

Erkki Jokinen vaeltamassa Kilpisjärvellä.
Erkki Jokinen vaeltamassa Kilpisjärvellä.

Kirjailija, pastori Erkki Jokinen voitti vuoden kristillisen kirjan palkinnon ensimmäisestä esseekokoelmastaan Idänkohtaus. Nyt hän on kirjoittanut ihon alle menevän, vaikuttavan kirjan ihmisen pahuudesta, sen seurauksista ja sen suhteesta kristillisyyteen. Suomen Lähetysseuran kustantama kirja on herättänyt paljon kiinnostusta jo ennen ilmestymistään. 

”Kun pahuus vyöryy esiin, haluaisimme ajatella muuta ja toivoa parasta. Aihe on noussut jälleen viime aikoina erityisen ajankohtaiseksi sodan sytyttyä Euroopassa sekä viimeiseksi Gazassa.  Toivon tähden on kuitenkin välttämätöntä katsoa pahuutta suoraan kasvoihin”, sanoo Erkki Jokinen, jonka uutuuskirja Ihmisen varjo – Esseitä pahuudesta ja toivosta ilmestyi tällä viikolla.  

Jokisen tuore kirja lähtee liikkeelle Auschwitzista ja liikkuu halki historian tämän päivän globaalisti kasvavaan antisemitismiin, sotaan, konflikteihin ja hyväntahtoisten ihmisten pahuuteen ja pahuuden rakenteisiin, joiden se näkee voivan toistua milloin tahansa uudestaan, jos emme yhdessä ole varuillamme. 

”Pahuus ei ole jäänyt historiaan, vaan se piileskelee kuin käärme kolossaan ja etsii tilaisuutta nostaa päätään sanoissamme ja teoissamme. Vasta tätä ihmisen todellisuutta vasten on mahdollista tavoittaa toivo, jota mikään pimeys ei voi tukahduttaa”, Jokinen sanoo. 

Jokinen sai sysäyksen kirjan kirjoittamiseen viisi vuotta sitten vierailtuaan Auschwitzin keskitysleirissä. Pitkin kirjoitustyötä Jokisen mieleen ovat välähtäneet Raamatun Kainin, murhantekijän, kasvot. Jokinen peilaa esseissään holokaustia ja tämän päivän sotien, konfliktien ja pahuuden maailmaa Raamatun teksteihin.

”Nyt on aika valmistautua seuraavaan sotaan, vakuuttavat asiantuntijat. Tämä on varmasti turvallisuuspoliittisesti tärkeä viesti. Mutta jokainen sota on hyökkäys ihmisyyttä vastaan”, Jokinen sanoo. 

Kirja on herättänyt runsaasti kiinnostusta jo ennen ilmestymistään. Erkki Jokinen on kiertänyt eri puolilla Suomea seurakunnissa puhumassa kirjan tematiikasta, ja muun muassa professori Björn Vikström ja emerituspiispa Juha Pihkala ovat puhuneet kirjasta lämpimästi suositellen. 

”Kirja kertoo rehellisesti ja avoimesti ihmiselämän luonteesta ja todellisuudesta, jossa elämme. Sopii niille, jotka eivät pelkää elämän varjopuolten kohtaamista”, Vikström sanoo. 

”Olen syvästi vaikuttunut. Jotakin tällaista – rohkenen sanoa profeetallista – olen kaivannut”, sanoo Pihkala. 

Erkki Jokinen on teologi, pastori ja vapaa kirjoittaja. Ihmisen varjo on hänen kahdeksas teoksensa. Jokisen ensimmäinen esseekokoelma Idänkohtaus (Suomen Lähetysseura 2005) valittiin Vuoden kristilliseksi kirjaksi. 

Ihmisen varjo -kirja on myynnissä Suomen Lähetysseuran Basaarissa,
https://basaari.mission.fi/ (34 euroa), sekä hyvin varustetuissa kirjakaupoissa. 

Kirjan julkistamistilaisuus on Suomen Lähetysseurassa torstaina 29.2.2024 klo 16 alkaen. Osoite: Maistraatinportti 2A, 00240 Helsinki. Tarjolla pientä suolaista purtavaa. Lämpimästi tervetuloa!