Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Suomen suurin musiikkitapahtuma – Kauneimmat Joululaulut kaikuvat jo 50. kerran!

Kauneimmat Joululaulut on Suomen suurin ja laajimmalle levinnyt musiikkitapahtumien sarja, joka viettää tänä vuonna juhlavuottaan. Laulutilaisuuksiin osallistuu noin kolme viidestä suomalaisesta. Kauneimpien Joululaulujen suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kauneimmat Joululaulut -tapahtuma sai alkunsa vuonna 1973, kun kanttorit yhdessä Suomen Lähetysseuran kanssa halusivat kehittää hiljaiseen kolmanteen adventtisunnuntaihin tapahtuman, jossa kerättäisiin varoja lähetystyölle.

Heti ensimmäisenä vuotenaan Kauneimmat Joululaulut -yhteislaulutilaisuuksia järjestettiin lähes 150 seurakunnassa, ja vastaanotto oli innostunutta. Tuskin kukaan silti osasi ajatella, millainen ilmiö niistä kasvaisi vuosien kuluessa. Tänä vuonna Kauneimpia Joululauluja lauletaan 50. kerran.

Vuosien kuluessa Kauneimmista Joululauluista on kasvanut Suomen suurin musiikkitapahtuma – eikä kolmas adventtikaan ole enää kirkoissa hiljainen. Nykyisin Kauneimmat Joululaulut kaikuvat tuhansissa tilaisuuksissa kirkoissa, kauppakeskuksissa, ravintoloissa ja monissa muissa paikoissa ulkomaita myöten aina adventista loppiaiseen.

Vuonna 2019 Kirkon tutkimuskeskuksen kyselyssä kolme viidestä suomalaisesta kertoi osallistuvansa Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksiin ainakin toisinaan, ja Postin kyselyssä ne olivat joulun kolmanneksi paras asia ykkössijan jakaneiden yhdessäolon ja jouluruoan sekä toisen sijan saaneen joululoman jälkeen.

Erityisen suuri ilo on, että tänä jouluna Kauneimpia Joululauluja päästään parin vuoden koronarajoitusten jälkeen taas laulamaan vapaasti.

Joululaulut soivat maailman lasten hyväksi

Kauneimmat Joululaulut on Suomen Lähetysseuran ja evankelis-luterilaisten seurakuntien yhteistyötä. Lähetysseura valmistaa Kauneimmat Joululaulut -materiaalin ja toimittaa lauluvihot ilmaiseksi seurakuntien käyttöön. Seurakunnat vastaavat yhteislaulutilaisuuksien järjestämisestä. Laulutilaisuuksissa kerätään kolehti Lähetysseuran työhön, jota se tekee lasten hyväksi eri maissa.

Lähetysseura on painattanut tänäkin vuonna noin 830 000 vihkoa. Vihosta löytyvät perinteisesti ne kaikkein rakkaimmat, jo lapsuudesta tutut joululaulut. Toki mukana on aina muutama uudempikin laulu, ehkä tuleva klassikko. Tämän vuoden uutuuslaulu on  erityisesti juhlavuotta varten tehty, Esa Niemisen ja Niklas Rosströmin säveltämä sekä Sinikka Svärdin sanoittama Kauneimmat joululaulut soi.

Viisi vuotta sitten valmistui myös monivuotiseen käyttöön tarkoitettu saamenkielinen lauluvihko, sekin uudistetaan nyt juhlavuoden kunniaksi. Ja tänäkin jouluna jokainen voi käydä Kauneimpien Joululaulujen verkkosivuilla äänestämässä omaa suosikkiaan ja vaikuttaa siihen, mitkä laulut tulevat ensi vuoden vihkoon.

Kauneimmat Joululaulut -tapahtuma myös siirtää kristillistä joululauluperinnettä sukupolvelta toiselle. Vuosi vuoden jälkeen täyttyvät kirkkosalit viestittävät, että joulun sanoma on edelleen tärkeä suomalaisille ja puhuttelee heitä.

Juhlavuosi huipentuu konserttiin Yle TV1:ssä

Juhlavuosi huipentuu Yle TV1:ssä 25. ja 26.12. lähetettävään konserttiin, joka taltioidaan Temppeliaukion kirkossa. Sen kapellimestarina toimii Esa Nieminen, ja siinä esiintyvät lauluyhtye Rajaton, Suvi Teräsniska, Jore Marjaranta, Jukka Kuoppamäki, Laura Voutilainen, Diandra, Robin ja Ida Elina. Konsertin juontaa Jussi-Pekka Rantanen.

Tekojen tiistaina 29.11. Kauneimpia Joululauluja pääsee laulamaan karaokena Musiikkimuseo Famessa Pepe Willbergin seurassa.

Kolmantena adventtina 11.12. Mall of Triplan Kulttuuriaukiolla järjestetään Kauneimmat Joululaulut -elämys, jossa on mukana Petri Laaksonen ja Sylvia-kvartetti.

Tapiola Sinfoniettan ja Ylioppilaskunnan Laulajien kanssa Kauneimpia Joululauluja pääsee laulamaan Espoon Kulttuurikeskukseen 21.12.

Ja tuhansista muista yhteislaulutilaisuuksista saa tietoa luterilaisten seurakuntien tapahtumakalentereista ja osoitteesta kauneimmatjoululaulut.fi

Kauneimmat Joululaulut