Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Piispat ja Lähetysseura vetoavat rauhan puolesta Israelissa ja Palestiinassa

Kuvassa on meneillään 7-luokan tunti Lähetysseuran kummikoulussa Länsirannalla. Tunnin teemana on rauha. Lähetysseura tukee koulujen rauhankasvatusta. Kuva: Sari Lehtelä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen, piispa Matti Repo ja piispa Jari Jolkkonen vetoavat yhdessä Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffanssonin kanssa, että väkivalta saadaan loppumaan ja rauhanomainen ratkaisu Palestiinassa ja Israelissa löytyy.

He vetoavat kannanotossaan, että Suomi edistää ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden kunnioittamista Lähi-idässä sekä rauhanomaista ratkaisua, joka perustuu kahden elinkelpoisen valtion rauhanomaiselle rinnakkainelolle.

KANNANOTTO 16.5.2018

Kannanotto väkivallasta pidättäytymisen ja rauhanomaisen ratkaisun edistämisen puolesta Palestiinassa ja Israelissa

Olemme järkyttyneinä seuranneet väkivaltaisuuksien kärjistymistä Israelissa ja Gazan rajalla. Tuomitsemme Gazan rajan mielenosoittajia vastaan osoitetun suhteettoman voimankäytön. Tähän mennessä väkivaltaisuuksissa on kuollut 60 ja haavoittunut yli 2000 palestiinalaista.

Ilmaisemme täyden tukemme Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaiselle kirkolle, joka ponnistelee vaikeassa tilanteessa oikeudenmukaisen rauhan ja sovinnon puolesta Jerusalemissa ja Lähi-Idässä.

Suomi on yhdessä EU:n kanssa sitoutunut etsimään alueelle ratkaisua, joka perustuu kahden elinkelpoisen valtion rauhanomaiselle rinnakkainelolle.

Kehotamme Luterilaisen maailmanliiton tavoin kansainvälistä yhteisöä etsimään uudella päättäväisyydellä rauhanomaista ratkaisua konfliktiin.

Vetoamme, että Suomi edistäisi ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden kunnioittamista Lähi-idässä.

Kari Mäkinen, Turun ja Suomen arkkipiispa

Jari Jolkkonen, Kuopion hiippakunnan piispa

Matti Repo, Tampereen hiippakunnan piispa, Suomen Lähetysseuran hallituksen puheenjohtaja

Rolf Steffansson, Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja

Suomen Lähetysseura työskentelee sekä Palestiinan Länsirannalla että Israelissa. Lähetysseuran työ Palestiinassa alkoi vuonna 1974 ja nykyisen Israelin alueella vuonna 1924. Suomen Lähetysseura edistää Israelissa uskontojenvälistä vuoropuhelua sekä rauhaa ja sovintoa. Lähetysseuran paikallinen kumppani on Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilainen kirkko (ELCJHL).

Palestiinalaistaustainen, arabiankielinen Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilainen kirkko on yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kumppanuuskirkko. Sillä on yhteistyösopimus yhdessä Kuopion hiippakunnan ja Suomen Lähetysseuran kanssa. Sen piispan kannanotot voi lukea tästä.

http://www.elcjhl.org/statement-concerning-the-opening-of-the-u-s-embassy-in-jerusalem/

https://mailchi.mp/elcjhl/an-easter-message-from-bishop-azar-2821005

Luterilaisen maailmanliiton kannanoton voi lukea tästä:

https://www.lutheranworld.org/sites/default/files/2018/documents/statement-call-for-deescalation-of-violence-2.pdf

Lisätietoja:

Piispa Jari Jolkkonen, Kirkon viestinnän kautta, viestintäpäällikkö Eevu Heikura p. 040 688 1421

Karita Laisi, rauhantyön ja vaikuttamisen asiantuntija, Suomen Lähetysseura p. 043 824 3274