Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Pakistanista kolmannes on tulvaveden alla: Lähetysseuralta 90 000 euroa Pakistanin ja Nepalin uhreille

Lähetysseura on myöntänyt 90 000 euroa tulvauhrien avustamiseen Pakistanissa ja Nepalissa, jossa historiallisen kovat sateet ovat aiheuttaneet poikkeuksellisia tulvia. Yli tuhat ihmistä on kuollut Pakistanissa.

Kuvassa likaisen ruskea joki, jonka rannalla tuhoutuneita rakennuksia ja muutama ihminen.
Tulvat ovat aiheuttaneet suuria tuhoja muun muassa Balochistanin maakunnassa Pakistanissa. Kuva Pakistan Partners Initiative.

Pakistanin pinta-alasta jopa kolmasosa on tulvaveden vallassa.  Yli tuhat ihmistä on kuollut ja sadattuhannet ovat joutuneet väliaikaismajoitukseen Pakistanissa. Nepalissa yli 20 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

”Erityisesti Pakistanissa tuhot ovat olleet laajat. Ihmisiä on menehtynyt ja koteja tuhoutunut. Monen ihmisen toimeentulo ja ruokaturva on mennyttä. Inhimillinen kärsimys on suuri ja hätäapua tarvitaan kovasti”, sanoo Lähetysseuran humanitaarisen avun asiantuntija Eija Alajarva.

Pakistanin hallitus on julistanut maahan kansallisen hätätilan. Yli miljoona kotia on tuhoutunut tai vaurioitunut pahasti.

Lähetysseura on myöntänyt Pakistanin tulvauhrien auttamiseen 55 000 euroa, joka ohjataan perille kahden paikallisen yhteistyökumppanin kautta. Toinen on Lähetysseuran pitkäaikainen kumppani, Pakistanin kirkon Peshawarin hiippakunta. Toinen on Pakistan Partners Initiative -verkosto, jonka kanssa Lähetysseura on juuri aloittamassa yhteistyötä.

Pakistaniin hätäapua yli 5 000 perheelle

Lapsia ja aikuisia istuu ohuella matolla kirkon lattialla.
Kirkon ovat tarjonneet suojaa asuntonsa menettäneille Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa Pakistanissa. Kuva Peshawarin hiippakunta.

Paikoittain sademäärä on ollut Pakistanissa yli 700 prosenttia keskimääräistä korkeampi. Maan kaikki alueet ovat kärsineet valtavista inhimillisistä ja taloudellisista menetyksiä.

Suurin osa Lähetysseuran nykyisistä hankkeista toimii Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa, jossa merkittävin yhteistyökumppani on Peshawarin hiippakunta. Hiippakunnan mukaan maakunnan alueella on kuollut jo ainakin 250 ihmistä, ja yli 19 000 taloa on tuhoutunut kokonaan.

”Olemme majoittaneet tulvien vaikutuksista kärsiviä ihmisiä tilapäisesti kirkon tiloissa”, kertoo hiippakunnan taloussihteeri Nadeem Gill.

Ruskea tulvavesi täyttää kadun, jossa näkyy harmaa tynnyri.
Tulvavesi on noussut kadulla Khyber Pakhtunkhwan alueella.

Pakistanissa monien toimeentulomahdollisuudet ja ruokaturva ovat vaarassa vielä pitkään, sillä rankkasateet ja tulvat ovat tuhonneet myös valtavat määrät karjaa sekä riisi-, puuvilla-, taateli- ja vihannessatoa.

Lähetysseura osallistuu laajaan Pakistan Partners Initiativen -verkoston hankkeeseen, jossa autetaan noin 5 000 tulvasta kärsinyttä perhettä eri puolilla Pakistania. Perheille annetaan käteisavustus, jolla ne voivat hankkia perustarvikkeita, ruokaa ja lääkkeitä.

Ensisijaiset avunsaajat ovat perheet, joissa on pieniä lapsia, raskaana oleva tai imettävä äiti, vanhus tai vammainen ihminen. Hankkeessa huomioidaan erityisesti uskonnolliset vähemmistöt, naisjohtoiset kotitaloudet ja sellaiset perheet, jotka eivät saa tukea muualta.

Yhdessä Peshawarin hiippakunnan kanssa Lähetysseura auttaa sataa tulvista kärsinyttä perhettä eli yhteensä noin 600 ihmistä. Heille tarjotaan ruokaa, vettä, ruoanlaittovälineitä, hygieniatarvikkeita sekä peittoja ja tyynyjä.

Lapsia ja aikuisia odottaa vuoroaan liikkualla klinikalla, punaisessa teltassa.
Liikkuva klinikka tuo avun tulvan uhrien lähelle Pakistanissa. Kuva Pakistan Partners Initiative.

Nepalissa apua 150 perheelle

Myös Nepalissa vuosittaiset monsuunisateet ovat synnyttäneet kovia tulvia ja vaikuttaneet kymmenientuhansien ihmisten elämään. Moni jo muutenkin haavoittuvassa asemassa oleva perhe on joutunut etsimään väliaikaista suojaa ilman perustoimeentulon mahdollisuuksia.

Tulvat tuhosivat myös viljelysmaata, satoja ja siemenviljaa pahentaen entisestään vaikeaa ruokaturva- ja toimeentulotilannetta kylissä. Kylien vesilähteitä on saastunut ja tuhoutunut.

Lähetysseura on myöntänyt yhteistyöjärjestölleen Sahasille 35 000 euroa 150:n haavoittuvassa asemassa olevan perheen tukemiseen Udayapurin alueen kylissä. Varat käytetään maataloustyökalujen ja siementen hankkimiseen, puhtaan veden turvaamiseen, hygieniatarvikkeisiin sekä kotipuutarhakoulutukseen. Lisäksi annetaan vaatteita ja perustarvikkeita tulevaa talvea varten vammaisille ihmisille, pikkulapsille sekä raskaana oleville ja imettäville äideille. Nepalissa apu tähtää myös pidemmän aikavälin toipumiseen, ja perheille järjestetään psykososiaalista tukea.

Auta tulvan uhreja katastrofirahaston kautta