Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Nepalista palannut suomalaisasiantuntija: ”Koronakaaos on riistäytynyt käsistä”

Ihmisiä seisoo ulkona maskit kasvoillaan ruokasäkkien edessä.
Lähetysseura tukee Nepalissa kaikkein haavoittumpia ihmisryhmiä: vammaisia, alakastisia, naisia ja lapsia. Kuvassa vammaisille ihmisille jaetaan ruoka-apua koronakriisin aikaan. Kuva: Forward Looking.

Nepalista vastikään palanneen Suomen Lähetysseuran asiantuntijan mukaan köyhän maan tilanne on kriittinen, mutta hätä jää herkästi Intian kriisin varjoon.

Nepalin koronatilanne on hälyttävä. Tehdyistä koronatesteistä on tällä hetkellä positiivisia jopa 44 prosenttia. Maan terveysviranomaisten mukaan uusia tautitapauksia todetaan päivittäin yli 8000.

Nepal jakaa Intian kanssa yli 1700 kilometrin avoimen rajan, jonka yli ihmiset ja koronavirus ovat kulkeutuneet vapaasti. Suomen Lähetysseuran asiantuntija Mimosa Hedberg palasi viime viikolla Suomeen maan pääkaupungista Kathmandusta.

”Tilanne on kriittinen ja ihmiset ovat hädissään. Virus koskettaa siellä nyt aivan jokaista. Koronatestauspisteet ovat kaaoksessa ja ruuhkautuneet, sairaalapaikat ovat täynnä. Tilanne on paljon vakavampi kuin ensimmäisten aaltojen aikaan”, Hedberg sanoo.

Suomen Lähetysseura on yksi suurimmista suomalaisista kansalaisjärjestöistä Nepalissa. Se toteuttaa maassa EU-rahoitteista ihmisoikeushanketta sekä kahdeksaa Suomen rahoittamaa kehitysyhteistyöhanketta, jotka keskittyvät muun muassa vuoristoyhteisöjen ruokaturvan edistämiseen, vammaisten ja alakastisten oikeuksiin sekä mielenterveyden kehittämiseen.

Etenkin lapset ja nuoret sairaana

Alkuvuonna Nepalin koronatilanne oli häkellyttävän hyvä. Yhteiskuntaa avattiin, kun tapauksia todettiin alle sata päivässä. Toukokuun alussa tilanne on päinvastainen. Tartuntoja raportoidaan etenkin lasten ja nuorten parissa, ja sairaalat ovat ruuhkautuneet vakavista tautitapauksista.

Köyhän maan terveydenhuollon järjestelmä on hauras eikä hoitohenkilökuntaa ole tarpeeksi. Rokotetahti on myös jäänyt etelänaapuri Intian taakse. Nepal on päättänyt aloittaa tiukat alueelliset rajoitustoimet, jotka iskevät etenkin maan köyhimpiin ja päiväpalkoilla eläviin ihmisiin.

”He ovat niitä, jotka elävät tiiviisti useampi sukupolvi saman katon alla. Heillä ei ole varaa maskeihin, käsidesiin, ruokaan tai lääkkeisiin. Kun toimeentuloa ei ole, ihmiset näkevät nälkää”, Hedberg sanoo.

Viime vuonna pandemian alettua Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyötä muokattiin vastaamaan koronakriisiin.  Hädänalaisille ihmisille jaettiin ruoka-apua, lasten etäopiskelua ja mielenterveyttä tuettiin ja tehtiin tiedotustyötä vähemmistökielillä.

Nyt Nepalin valtio on jälleen kutsunut maassa toimivat kansainväliset järjestöt ohjaamaan tukea koronatyöhön. Lähetysseura valmistautuu parhaillaan vastaamaan kriisiin yhteistyössä muiden järjestöjen ja Nepalin viranomaisten kanssa.

”On tärkeää, että emme jätä Nepalin köyhimpiä yksin hädän keskelle. Haluamme tehdä nyt parhaamme kumppanijärjestöjemme kanssa lievittääksemme koronasta johtuvaa inhimillistä hätää ja ehkäistäksemme koronan leviämistä. Erityisesti haluamme huomioida haavoittuvaiset ryhmät, kuten vammaiset henkilöt”, sanoo Lähetysseuran Etelä- ja Kaakkois-Aasian aluejohtaja Olli Pitkänen.

Lue myös Mimosa Hedbergin blogi: Terveisiä Nepalin koronahelvetistä