Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Nepal: Kanchi Sunarin kanat elättävät perheen korona-aikanakin

Kanchi Sunar, 52, asuu viisihenkisen perheensä kanssa Nepalin maaseudulla Dhadingin alueella. Hän on nyt perheensä ainoa elättäjä, koska vanhin poika kärsii terveysongelmista ja aviomies ei voi tehdä päivätöitä koronaepidemian takia.

Lähetysseuran kumppanijärjestö SAHASin tuella Kanchi aloitti viime syksynä kanankasvatuksen 20 kanan voimin. Tähän mennessä hän on ansainnut kanojen myynnillä noin 135 euroa. Niillä rahoilla hän on pystynyt elättämään perheensä ja maksamaan lastenlastensa koulukulut. Rahaa on riittänyt myös uuden, paremman kanasuojan rakentamiseen bambuhäkkien sijaan. Hän on myös pystynyt lunastamaan takaisin miniänsä panttaamat kultakorut.

Kanchin menestys on herättänyt ihastusta yhteisössä ja hän on innostanut myös muita naisia kehittämään toimeentuloaan ja taloudellista itsenäisyyttään.

– Koronaepidemian takia asetetun sulkutilan aikana kanankasvatuksesta saamani tulot ovat helpottaneet perheeni elämää. Ilman niitä olisimme joutuneet ottamaan lainaa tai nukkumaan tyhjin vatsoin, Kanchi kertoo.

Kanchin omanarvontuntoa on nostanut myös se, että ylempikastiset ihmiset ovat ostaneet kanoja häneltä, alakastiselta dalitilta. Hän suunnittelee laajentavansa kanankasvatusta ja toivoo sen avulla perheensä saavan turvatumman elämän.