Siirry suoraan sisältöön Siirry alapalkkiin

Näitä neljää turvallisuusriskiä moni ei tunnista

Yllättävät, kaukaisilta tuntuvat asiat, voivat vaarantaa turvallisuutemme. Suomen Lähetysseuran asiantuntija, yhteiskuntamaantieteen dosentti Niko Humalisto kertoo, mitä ne ovat ja miten voimme niihin varautua.

Kauempaa otettu kuva hiekkakuopasta, jossa näkyy ihmisiä pieninä hahmoina.
Kuivuus pakotti ihmiset etsimään vettä kuoppia kaivamalla eteläisessä Angolassa 2019. Kuva: Teija Lievonen.

1. Ilmastokriisi aiheuttaa pakolaisuutta

Ilmastokriisin vuoksi koko maapallon eliöstö – ihminen mukaan lukien – on muuttoliikkeessä. Ilmastonmuutos vaikeuttaa maanviljelijöiden elinkeinoa ja lisää kamppailua vähenevistä resursseista. Jos ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumista ja ilmastotuhojen korjaamista ei tueta maailman köyhimmissä maissa, yhä useammat joutuvat jättämään kotinsa ja lähtemään ilmastopakolaisiksi.

Mitä voimme tehdä? Suomi ja EU voivat vaikuttaa tähän kehitysyhteistyöllä, jolla ihmisiä autetaan sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon.

2. Venäjä vaikuttaa Afrikassa

Venäjän vaikutusvalta kasvaa Afrikassa. Varoittavana esimerkkinä tästä on Sahelin alue Afrikassa, jossa levottomuudet ovat luoneet olosuhteet Venäjän kasvavalle vallalle.

Mitä voimme tehdä? Ilmastokestävyyttä ja ruokaturvaa parantavalla kehitysyhteistyöllä luodaan edellytyksiä rauhalle, vahvistetaan alueiden itsemääräämisoikeutta ja lisätään vastustuskykyä ulkoisille vaikutuspyrkimyksille.

3. Kansalaisyhteiskunnan toimintatila kapenee

Vain alle kymmenesosa maapallon väestöstä asuu aidosti demokraattisissa valtioissa. Lehdistön tai kansalaisyhteiskunnan toiminnan vapaus on vaarassa.

Mitä voimme tehdä? Suomi ja EU voivat vaikuttaa tähän tukemalla kehitysyhteistyöllä demokraattisten instituutioiden toimintaedellytyksiä myös siellä, missä niitä yritetään suitsia.

4. Korkea nuorisotyöttömyys luo näköalattomuutta

Vaikka väestönkasvu on taittumassa maailmanlaajuisesti, monissa kehittyvissä maissa on paljon nuoria ja korkea työttömyys. Näköalattomuus ruokkii radikalismia ja lisää konfliktien todennäköisyyttä.

Mitä voimme tehdä? Uudet toimeentulomahdollisuudet ja koulutus liennyttävät yhteiskunnallisia jännitteitä. Kehitysyhteistyöllä luodaan toimeentulomahdollisuuksia nuorille.

Näin varaudut: 1) Äänestä vaaleissa kehitysyhteistyötä tukevia ehdokkaita. 2) Vaadi riittävää kehitysyhteistyö- ja ilmastorahoitusta kriiseihin vastaamiseksi. 3) Tue kehitysyhteistyötä tekeviä järjestöjä lahjoittamalla tai vapaaehtoistyöllä.

Teksti: Minna Havunen